Trekking: Ακολουθώντας τα χνάρια της φύσης

Η ξεχασμένη από καιρού πεζοπορία στη φύση μετονομάζεται σε trekking και επανακτά τη χαμένη της αίγλη. Ακολουθήστε το in2life σε διαδρομές μέσα από καταπράσινα φαράγγια και πευκόφυτες βουνοπλαγιές, συνδυάζοντας το τερπνό του θαυμασμού των απαράμιλλων φυσικών τοπίων μετά του ωφελίμου της σωματικής άσκησης.
Trekking: Ακολουθώντας τα χνάρια της φύσης

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να θαυμάσετε φυσικά τοπία απερίγραπτης ομορφιάς, να περιηγηθείτε σε καταπράσινες βουνοκορφές και φαράγγια με τρεχούμενα νερά, να αισθανθείτε, για αλλαγή, κοντά στη φύση και να γυμναστείτε χωρίς να περιορίζεστε στους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου, όσο ο καιρός ακόμη το επιτρέπει; Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Περπατώντας.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος Αθηναίος ανατριχιάζει και μόνο στο άκουσμα της λέξης, το trekking –όρος που κατά πάσα πιθανότητα αντικατέστησε την ελληνική ”πεζοπορία” για αυτόν ακριβώς το λόγο– κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το ανετότερο άθλημα που μπορείτε να κάνετε στη φύση. Το trekking δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ούτε απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Ανάλογα με τη διάθεση, την εμπειρία και τις… αντοχές σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαδρομές χαμηλής, μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας.

Οι περισσότερες, και πλέον δημοφιλείς, εκδρομές πραγματοποιούνται σε ορεινές περιοχές, όπως ο Όλυμπος, η Πίνδος και το Πήλιο, φαράγγια και εθνικούς δρυμούς, όπως ο Βίκος και η Βάλια Κάλντα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι, αν είστε λάτρεις της θάλασσας, δεν μπορείτε να επιλέξετε διαδρομές με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Η διάρκεια της πεζοπορίας ποικίλλει, από μία μέχρι οκτώ ώρες, ενώ πολλές εταιρείες διοργάνωσης προσφέρουν και πακέτα πολυήμερων εκδρομών trekking, τα οποία περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις και γεύματα ανάμεσα στις πεζοπορίες. Οι τιμές για τις μονοήμερες εκδρομές ξεκινούν από 15 ευρώ το άτομο.

Στις οργανωμένες αυτές εκδρομές σας συνοδεύει πάντα ένας έμπειρος οδηγός, ο οποίος φροντίζει για την ασφάλεια της ομάδας, την ξενάγησή της στις κρυμμένες ομορφιές της διαδρομής και τον –όχι τόσο αυτονόητο σε ορισμένες περιπτώσεις– προσανατολισμό.

Το in2life επέλεξε και σας προτείνει έξι από τις καλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκδρομών trekking, από την Αθήνα έως την Κρήτη και από την Πελοπόννησο έως την Πίνδο, για να επιχειρήσετε την πρώτη σας επαφή με το trekking.

Trekking Hellas

Μία από τις δημοφιλέστερες εταιρείες διοργάνωσης εναλλακτικών εκδρομών και δραστηριοτήτων στη φύση, η Trekking Hellas έχει συνδέσει το όνομά της με τις εξορμήσεις περιπέτειας. Ως εκ τούτου, το trekking δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί έναν από τους κυριότερους τομείς εξειδίκευσής της.

Μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές trekking, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πάρνηθα έως τον Όλυμπο και από την Κρήτη μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, σε τιμές που ξεκινούν από 15 ευρώ το άτομο, αλλά και προγράμματα στο εξωτερικό –μεταξύ άλλων, στη Βουλγαρία και την Τοσκάνη– αποτελούν μερικές από τις προτάσεις της Trekking Hellas.

Φιλελλήνων 7, Αθήνα, τηλ.: 210 3310323

Ανάδραση

Με ορμητήριο την Αθήνα, η Ανάδραση διοργανώνει εκδρομές trekking στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Η τιμή κατ’ άτομο για κάθε ημερήσια εξόρμηση κυμαίνεται από 15 έως 25 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται επαγγελματίας συνοδός. Η διάρκεια των εκδρομών ποικίλλει, από μιάμιση μέχρι τέσσερις ώρες, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της διαδρομής.

Αγγ. Σικιελιανού 11, Νέα Ιωνία, Αθήνα, τηλ.: 210 2756802

Via Natura

Εκδρομές trekking στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων της Ηπείρου, προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις, τις ανάγκες και την προηγούμενη εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα, από την εταιρεία που γνωρίζει καλύτερα την περιοχή. Για τους αρχάριους, ιδανική είναι η πεζοπορία στο Φαράγγι του Βοϊδομάτη, η οποία διαρκεί 3 ώρες, ενώ αν αναζητάτε μία διαδρομή μεγαλύτερης δυσκολίας, συνιστούμε αυτή στη Χαράδρα του Βίκου (6-8 ώρες) μία από τις βαθύτερες χαράδρες του κόσμου, η οποία καταλήγει στις πηγές του Βοϊδομάτη και το χωριό Ζαγόρι. Το κόστος είναι 15 και 25 ευρώ αντίστοιχα.

Τζουμέρκα, τηλ.: 6979419773, 26850 31200

Olympos Trek

Στην ιδανική για trekking περιοχή που περιλαμβάνει τον Όλυμπο, την κοιλάδα των Τεμπών, τον Πηνειό, τον Κίσσαβο, το Πήλιο και την Αλόννησο διοργανώνει ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές trekking η Olympos Trek. Δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες από αυτές περιλαμβάνουν τη διάσχιση της κοιλάδας των Τεμπών και την ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, με διάρκεια τριών και οκτώ ωρών αντίστοιχα. Η τιμή είναι 25 ευρώ το άτομο.

Τηλ.: 2410 921244, 6932 545001

Eco Action

Με βάση και… προορισμό την Πελοπόννησο, η Eco Action διοργανώνει εξορμήσεις trekking στην ευρύτερη περιοχή του Λάδωνα και του Λούσιου, επιλέγοντας διαδρομές που συνδυάζουν μοναδική φυσική ομορφιά, αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ κατ’ άτομο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το πακέτο που περιλαμβάνει trekking στην κορυφή του Ταΰγετου, δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και δύο γεύματα, το οποίο κοστίζει 215 ευρώ το άτομο.

Αγίων Αναργύρων 16, Ψυρρή, τηλ.: 210 3317866

Cretan Adventures

Από τα μαγευτικά παράλια μέχρι τις υψηλότερες κορυφές της Κρήτης, μέσα από φαράγγια και πυκνή βλάστηση, η Cretan Adventures και οι έμπειροι οδηγοί της σας ξεναγούν στο νησί που προσφέρεται ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για trekking. Είτε αναζητάτε μία εύκολη διαδρομή, με πολλά αξιοθέατα, είτε προτιμάτε κάποια μεγαλύτερης δυσκολίας, όπως η ανάβαση στον Ψηλορείτη, εδώ θα βρείτε σίγουρα το ιδανικό πρόγραμμα για τις απαιτήσεις σας.

Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 2810 332772

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v