Ορειβασία: Φυγή... προς τα επάνω

Συνδυάζοντας την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τους περιπάτους σε ορισμένα από τα ωραιότερα και άγνωστα στους πολλούς μέρη της Ελλάδας (και όχι μόνο), αλλά και το αίσθημα της συντροφικότητας, η ορειβασία σαλπίζει το χειμερινό εγερτήριο από τον... καναπέ. Ενας εισαγωγικός οδηγός αρχαρίων για το που, πως, πόσο και γιατί.
Ορειβασία: Φυγή... προς τα επάνω

Ισως για τους περισσότερους από εμάς η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την ορειβασία να μην είναι εμφανής. Ίσως ακόμη κάποιοι να θεωρούν πως η ικανοποίηση των ορειβατών εξαντλείται στο ”πάτημα” μιας ακόμη κορυφής ή στην εντατική άσκηση που πιθανόν προσφέρει το σκαρφάλωμα.

Η ορειβασία είναι και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Όπως λένε αυτοί που αγαπούν το σπορ, η ορειβασία είναι πάνω από όλα αγάπη για τη φύση. Όποιος έχει βρεθεί ξημερώματα σε ένα βουνό να κοιτά την πεδιάδα από κάτω, μπορεί εύκολα να καταλάβει πως σημασία δεν έχει η ”κατάκτηση” του υψηλότερου σημείου- έτσι κι΄ αλλιώς απάτητες κορυφές δεν υπάρχουν πια- αλλά η ”βόλτα”, η παρέα, η συνεργασία και η απόσταση από όλες τις φοβίες και τις μικρότητες της αστικής ζωής.

Οι αντιξοότητες της ανάβασης ξυπνούν το μυαλό και το σώμα και εγγυώνται τη συνεργασία τους, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα το δυσεύρετο αίσθημα της ελευθερίας, ισχυρίζονται οι ορειβάτες.

Όσοι ενθουσιάζονται με ανάλογες σκέψεις, θα πρέπει κατ’ αρχάς να βάλουν ένα μικρό... χαλινάρι στη φαντασία τους, αφού η ορειβασία, σε γενικές γραμμές, χρειάζεται εξοπλισμό και, όταν το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει, μεγάλη εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει πως ξεκινώντας τις ορεινές σας διαδρομές θα πρέπει να κρέμεστε ανάποδα από απόκρημνους βράχους ή να κοιμάστε σε αυτοσχέδια ιγκλού, ενώ γύρω σας μαίνεται η χιονοθύελλα. Και αυτά... διαθέσιμα είναι, αλλά καλύτερα να ξεκινήσουμε από λίγο πιο πριν.

Δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός για να γίνει κανείς ορειβάτης. Ακόμα και οι δυσπρόσιτες κορυφές αν τις επισκεφτεί κανείς την κατάλληλη εποχή και από την κατάλληλη, μπορούν να αποδειχτούν απλή διασκέδαση.

Ο καλύτερος τρόπος να ασχοληθεί ο απαίδευτος ενδιαφερόμενος με την Ορειβασία είναι μέσω κάποιας σχολής ορειβασίας. Εκεί, πέραν του ότι θα εξοικειωθεί με τις ορειβατικές τεχνικές, θα βρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα μάθει τη χρήση του, ενώ θα έχει… ”έτοιμη” μια συντροφιά για εξορμήσεις με υψηλό ή όχι τόσο υψηλό επίπεδο πρόκλησης.

Πόσο ακριβής είναι όμως ο τίτλος της ”ορειβασίας”;

Υπό τον γενικό τίτλο ”ορειβασία” φιλοξενείται πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βουνό. Η ορεινή πεζοπορία, η απλούστερη εκδοχή, είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά ο αρχάριος.

Στην δραστηριότητα της ορειβασίας υπάγονται ακόμα η διάσχιση φαραγγιών, η αναρρίχηση πάγου (!), ενώ από τους πλέον θεαματικούς κλάδους είναι άλλωστε η αναρρίχηση βράχου, που δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιείται σε βουνά, αφού έχουν κατασκευαστεί και ειδικές πίστες εντός σταδίων. Εδώ πρόκειται για το πιο ”αθλητικό” κομμάτι της ορειβασίας- αν και όχι για το πιο δύσκολο.

Η ανάβαση σε βουνά των Άλπεων από βαθμολογημένες διαδρομές (”Αλπινισμός”) και ο ”Ιμαλαϊσμός” (αναβάσεις σε κορυφές πάνω από 8.000 μ., αντιμετωπίζοντας έλλειψη οξυγόνου), νομίζουμε ότι εύλογα παίρνουν το... πρώτο μετάλλιο δυσκολίας. Εσείς μην αγχώνεστε: Αυτά είναι (πολύ) παρακάτω...

Οι περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι στην Ελλάδα ασχολούνται με την ορεινή πεζοπορία, ενώ συχνά οργανώνουν ανάλογες εκδρομές που περιλαμβάνουν... ανηφορικό trekking σε καταπληκτικά τοπία.

”Σπάνια κάποια άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει τόσο μεγάλο φάσμα κινήτρων όπως τα αθλήματα του βουνού. Αυτά δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκπληρώσουν προσωπικούς στόχους και να ακολουθήσουν μια δραστηριότητα με νόημα που διαρκεί για όλη τους τη ζωή. Τα κίνητρα για να παραμείνει κάποιος ενεργός στα βουνά και στους βράχους ποικίλουν από τα οφέλη για την υγεία, την ευχαρίστηση της κίνησης, την επαφή με τη φύση καθώς και τα κοινωνικά κίνητρα μέχρι τη μαγεία της εξερεύνησης και της περιπέτειας”, αναφέρει η διακήρυξη του Τυρόλου για την Καλύτερη Άσκηση των Αθλημάτων Βουνού.

Στη χώρα μας αρμόδιος κρατικός φορέας για τα αθλήματα της ορειβασίας-αναρρίχησης και ορειβατικού σκι, είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α), η οποία ανήκει στην Γ.Γ. Αθλητισμού.

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι ομοσπονδιακές σχολές ορειβασίας-αναρρίχησης, χωρίζονται σε 4 βαθμίδες, καθεμία από τις οποίες προαπαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης. Οι βαθμίδες αυτές είναι:

* Σχολή Ορειβασίας (χειμερινό βουνό + αναρρίχηση βράχου)

* Σχολή Μέσου Επιπέδου Ορειβασίας

* Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας

* Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας

Πριν επιλέξετε να παρακολουθήσετε κάποια ομοσπονδιακή σχολή ανώτερης βαθμίδας, πρέπει να επιδείξετε το ομοσπονδιακό δίπλωμα της προηγούμενης βαθμίδας, οπότε αν θελήσετε να εμβαθύνετε στην ορειβασία έχετε υπόψη σας ότι η βεβαίωση που θα έχετε πάρει από μια σχολή που δεν αναγνωρίζεται από την Ε.Ο.Ο.Α, δεν γίνεται αποδεκτή.

Αν και εμείς ξεχωρίσαμε τρία σχολεία ή ”σχολές” ορειβασίας, ορθότερο θα ήταν να επιλέξετε την εκπαιδευτική διαδικασία που ταιριάζει στον τόπο παραμονή σας και πάντως αφού ενημερωθείτε για τις τρέχουσες κατά τόπους εκπαιδευτικές δράσεις από την Ε.Ο.Ο.Α, (Μηλιώνη 5, 106 73 Αθήνα) στα τηλέφωνα 210-3645904 και 210-3636617.

Ομοσπονδιακή Σχολή Ορειβασίας του ΠΟΑ (ορεινής πεζοπορίας): Η ορεινή πεζοπορία αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στο άθλημα της ορειβασίας. Η παρακολούθηση του κύκλου αυτού είναι προαιρετική υπό την έννοια ότι η διδακτέα ύλη, εμπεριέχεται και στον κύκλο μαθημάτων της Σχολής Χειμερινού Βουνού αλλά δεν περιλαμβάνει την κίνηση σε χειμερινό-χιονισμένο πεδίο.

Αν και προαιρετικό, το τμήμα αυτό είναι απαραίτητο ειδικά για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να προετοιμαστούν καλύτερα για την Σχολή Χειμερινού Βουνού. Διεξάγονται πεζοπορικές αναβάσεις και ορεινές διασχίσεις σε ομαλά βουνά χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Διάρκεια: 8 ημέρες (4 Σαββατοκύριακα (Οκτώβριος-Νοέμβριος). Χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία, που αναχωρούν το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) από το Πεδίο του Άρεως και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής. Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια ή ξενώνες.

Το κόστος είναι στα 300 ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν οργάνωση και διεξαγωγή της σχολής, πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση, εξειδικευμένο εξοπλισμό (σχοινιά, καραμπίνερ κ.α), τεχνικές σημειώσεις, ασφαλιστική κάλυψη και επαναληπτικά μαθήματα για τους απόφοιτους. Υπολογίστε επιπλέον 50- 60 ευρώ ανά Σ/Κ για έξοδα μετακινήσεων, διατροφής και διαμονής.

ΕΟΣ Αχαρνών & του ALPAMAYO-PRO: Μέσα από τις πρωτοποριακά σχολεία που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον έμπειρο Αρη Θεοδωρόπουλο από το 1989, έχουν ”βγει” δεκάδες νέοι αναρριχητές που χαίρονται με ασφάλεια την αναρρίχηση. Η σχολή παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις για την ασφαλή ενασχόληση με το άθλημα. Τα μαθήματα βασίζονται στα Γαλλικά πρότυπα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην απόλαυση της ελεύθερης αναρρίχησης. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 5 Σαββατοκύριακα και προαιρετικά τα απογεύματα από τις 5 ενδιάμεσες Τετάρτες. Το κόστος για όλη την εκπαίδευση είναι στα 370 ευρώ κατ’ άτομο (τηλ. ΕΟΣ Αχαρνών 210 2461318, ALPAMAYO 210 3627032).

Trekking Hellas: Η σχολή ορειβασίας του διάσημου ”extreme” γραφείου έχει στόχο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τις βασικές τεχνικές, τους κανόνες κίνησης και την ασφαλή χρήση του εξοπλισμού στο βουνό. Το πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε παράλληλα με την εκπαίδευση να γνωρίσετε ορισμένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας με αξέχαστες στιγμές δράσης και περιπέτειας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι στα 5 Σαββατοκύριακα και η τιμή στα 295 ευρώ, με ελάχιστη όμως συμμετοχή 6 ατόμων (τηλ. 210 3310323).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v