Αγροτουρισμός: Οι μόνες... φυσικές διακοπές

Πόσο ”μέσα στη φύση” θέλετε να κάνετε τις διακοπές σας; Ισως να υπάρχουν ακόμη καλύτερες λύσεις απο κάποιο resort μέσα στα έλατα. Ο αγροτουρισμός φέρνει τους ανθρώπους της πόλης όσο πιο κοντά στη φύση μπορούν να... αντέξουν, χαρίζοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λαογραφικές πληροφορίες... εκ των έσω. Δείτε τι ακριβώς είναι, καθώς και πέντε σχετικές προτάσεις που θα σας ξανανιώσουν.
Αγροτουρισμός: Οι μόνες... φυσικές διακοπές

της Ηρώς Κουνάδη

Για όσους βαρέθηκαν την απρόσωπη πολυτέλεια των ξενοδοχείων 5 αστέρων και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, ή για όσους αποφεύγουν τις διακοπές στην ελληνική επαρχία διότι θεωρούν ότι θα συναντήσουν παροχές διαμονής χειρίστης ποιότητας, ο αγροτουρισμός αποτελεί την ιδανική λύση.

Η επιτυχημένη αυτή ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου, αν και στην Ελλάδα άρχισε μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια να ”ακούγεται” και να συζητιέται, διαθέτει μια παράδοση 40 χρόνων.

Οι… αγροτουρίστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ”εκ των έσω” την ελληνική επαρχία και τα μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία της, να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές που δε θα είχαν την ευκαιρία να γευτούν αλλού, να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις ζωής με τους ανθρώπους που αντιστέκονται στο κύμα αστυφιλίας που έχει κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις.

Στον αγροτουρισμό, η φύση δεν αποτελεί απλά το σκηνικό των διακοπών –η επαφή του επισκέπτη μαζί της, όπως και με τους κατοίκους της, είναι πραγματική και ουσιαστική, και όχι επιφανειακή και τυπική.

Ζώντας ως αγροτουρίστας θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, που ποικίλλουν από αγροτικές δραστηριότητες, όπως η συλλογή μανιταριών ή ελιάς, και οικοτουρισμό, όπως η παρατήρηση πουλιών και οι επισκέψεις σε υδροβιότοπους, μέχρι αθλήματα, όπως ράφτινγκ, πεζοπορία ή αλεξίπτωτο πλαγιάς, πολιτιστικές περιηγήσεις και μαθήματα παραδοσιακών τεχνών, όπως ο αργαλειός, οι παραδοσιακοί χοροί ή η παρασκευή μελιού.

Ιδιαίτερη θέση στον αγροτουρισμό κατέχουν οι δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, λαογραφικά, γαστρονομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής. Η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σε παλιά μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, οινοποιεία, εργαστήρια χειροτεχνίας, η συμμετοχή σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές, στο μάζεμα της ελιάς ή του τρύγου, ακόμα και τα μαθήματα τοπικής κουζίνας, όλα συμβάλλουν στην απόκτηση νέων, μοναδικών εμπειριών και στην αίσθηση προσέγγισης της φύσης, με τρόπο αυθεντικό και ουσιαστικό.

Τα καταλύματα του αγροτουρισμού δεν έχουν καμία σχέση με τις προκαταλήψεις περί πρόχειρων, ”άδειων” ενοικιαζόμενων δωματίων στη μέση του πουθενά. Είναι, ως επί το πλείστον, παραδοσιακά κτίσματα, παλιά αρχοντικά, εγκαταλελειμένα σπίτια και σχολεία, που έχουν ανακαινιστεί πλήρως, προκειμένου να περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις, διατηρώντας όμως το τοπικό χρώμα και την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε τέσσερα από τα καλύτερα αγροτουριστικά καταλύματα, για να πάρετε μια πρώτη γεύση.

Αγροτουριστικά καταλύματα

Ο ξενώνας Καζάκου (τηλ.: 27950 31660) στη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι σημαντικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κτισμένο το 1851. Η πέτρα και το ξύλο τα οποία κυριαρχούν στους εσωτερικούς χώρους χαρίζουν στον επισκέπτη την αίσθηση περασμένων εποχών. Ο ξενώνας διαθέτει 5 δωμάτια, όλα εξοπλισμένα με κεντρική θέρμανση, cd player, μπάνιο με ντους και σεσουάρ μαλλιών, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 70 ευρώ.

Σε απόσταση 50 χλμ. περίπου απο την Ναύπακτο και σε υψόμετρο 1,050 μ. βρίσκεται το περιτριγυρισμένο από έλατα πανέμορφο χωριό Άνω-Χώρα Ναυπακτίας, όπου θα βρείτε το ξενοδοχείο Village Inn (τηλ.: 26340 41433, 41434). Το ξενοδοχείο διαθέτει 8 δωμάτια, το καθένα με διαφορετική διακόσμηση, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ψυγείο, λουτρό, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο αλλά και μεγάλα ατομικά μπαλκόνια. Η πέτρα και το ξύλο είναι, και εδώ, τα κύρια χαρακτηριστικά τις διακόσμησης, που δένουν αρμονικά με τα μοντέρνα έπιπλα..

Στην πλατεία του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, απέναντι από την παλιά βυζαντινή εκκλησία, βρίσκεται το παραδοσιακό ξενοδοχείο ”Άγιος Γερμανός” (τηλ.: 23850 51397). Τα 10 δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται σε δυο διπλανά κτίρια, αναπαλαιωμένα, διατηρητέα, αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Όλα διαθέτουν ατομικό μπάνιο και κεντρική θέρμανση με ατομικό θερμοστάτη. Τα περισσότερα έχουν και τζάκι. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο, με πρωινό, ξεκινούν από 50 ευρώ.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής συναντάμε τον παραδοσιακό ξενώνα Αρχονταρίκι (τηλ.:23710 21721), ένα συνδυασμό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη σύνθεση πέτρας και ξύλου και σύγχρονων ανέσεων, διαθέτει 5 συνολικά δωμάτια, εκ των οποίων το ένα διαθέτει Jacuzzi, άνετο καθιστικό με τζάκι, τηλεόραση, βιβλιοθήκη, πλήρη κουζίνα και μπαλκόνια με θέα στον κατάφυτο ορίζοντα. Το δίκλινο δωμάτιο, με πρωινό, κοστίζει 100 ευρώ -συχνά γίνονται εκπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους μειωμένης τουριστικής κίνησης.

*Δείτε εδώτις νέες μας προτάσεις για αγροτουρισμό στην Ελλάδα εν έτει 2013

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v