Υπέροχες λίμνες κοντά στην Αθήνα ό,τι πρέπει για μονοήμερη

Στη Ζήρεια, τον Μαραθώνα και την Υλίκη, το φθινόπωρο φτιάχνει το τέλειο σκηνικό για πεζοπορίες, φαγητό και άραγμα στις όχθες της λίμνης.
Υπέροχες λίμνες κοντά στην Αθήνα ό,τι πρέπει για μονοήμερη
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει πιο φθινοπωρινό τοπίο από τα νερά μιας λίμνης που καθρεφτίζουν τον συννεφιασμένο ουρανό; Όχι, ερχόμαστε να απαντήσουμε, μάρτυράς μας ο Θόδωρος ο Αγγελόπουλος, αλλά επειδή οι Πρέσπες μας πέφτουν κομμάτι μακριά, λέμε σε πρώτη φάση να οργανωθούμε για μια μονοήμερη εκδρομή σε τέσσερις υπέροχες λίμνες που δεν απέχουν παραπάνω από μία-μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

Η Λίμνη Δόξα
Στον χάρτη εδώ

Ίσως η δημοφιλέστερη εκ των δύο λιμνών της Ζήρειας, της Ορεινής Κορινθίας αν προτιμάς, η Δόξα είναι το φθινόπωρο στα καλύτερά της, με τα δάση που την αγκαλιάζουν να ντύνονται με χρώματα κοκκινωπά και χρυσαφένια. Απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, και προσφέρεται τόσο για ολοήμερα πικνίκ (θα βρεις τα σχετικά τραπεζάκια στις όχθες της) όσο και για πεζοπορίες στα μονοπάτια γύρω της. Η στενή λωρίδα γης που σπάει τη συμμετρία των νερών της καταλήγει σε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, και ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες στο τοπίο της λίμνης.



Στην επιστροφή, αξίζει να ξεστρατίσεις λίγο προς το χωριό που λέγεται Μεσινό, για να πιάσεις τραπεζάκι για φανταστικά ντόπια κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά στην Τρίκρηνα (λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο).

Η Στυμφαλία
Στον χάρτη εδώ 

Παραμένουμε στην Ορεινή Κορινθία, η οποία έχει κι άλλη λίμνη, την λιγότερο φωτογραφημένη αλλά περισσότερο γνωστή λόγω του μύθου της Στυμφαλία. Αυτή που λες έχει στο μεγαλύτερο μέρος της αποστραγγιστεί, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, στον οποίο κατοικούν περισσότερα από 160 είδη ζώων και πουλιών. Ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια πλευρά της φιλοξενεί τμήματα ναών, δημόσιων κτιρίων και οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Στύμφαλου, ενώ το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, σχεδόν απέναντί της, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, ειδικά αν κάνεις την εκδρομή μαζί με πιτσιρίκια.



Οι δύο λίμνες της Ζήρειας, αξίζει να σημειωθεί, συνδυάζονται εύκολα μεταξύ τους, σε μια διαδρομή 50 λεπτών οδήγησης, που περνά μέσα από τα χωριά της φαντασμαγορικής κοιλάδας του Φενεού. Την διαδρομή στον χάρτη, με όλες τις στάσεις που πιστεύουμε πως αξίζει να κάνεις, σου την έχουμε εδώ

Η Λίμνη του Μαραθώνα
Στον χάρτη εδώ 

Εκδρομή τόσο κοντινή που μπορείς να την θεωρήσεις μέχρι και αστική, η Λίμνη του Μαραθώνα απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα. Και αντίθετα απ’ ό,τι νομίζεις, δεν εξαντλείται στην θέα από το ιστορικό φράγμα της (το οποίο βέβαια προσφέρεται για χάζι και φωτογραφίες) αλλά έχει γύρω της φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές σαν αυτή που διασχίζει το Φαράγγι της Οινόης πριν καταλήξει στο Φράγμα (λεπτομέρειες στην τελευταία παράγραφο εδώ) αλλά και αυτή που ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο και κατηφορίζει ένα εξαιρετικά βατό ακόμα και για πιτσιρίκια μονοπάτι προς τη Λίμνη.



Κι επειδή μετά από τόσο περπάτημα σίγουρα θα πεινάσεις, φρόντισε να έχεις πάρει ένα τηλέφωνο στη θρυλική Argentina https://goo.gl/maps/nKfJKtqsw75ePj8s8 στο Καλέντζι, να ξεκινήσουν να ψήνουν την καλύτερη ίσως μπριζόλα που έφαγες ποτέ (με ορεκτικά και κρασί, λογαριασμός στα 25€ το άτομο).

Η Υλίκη
Στον χάρτη εδώ



Η Υλίκη είναι ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, γιατί μπορεί το τοπίο στις όχθες της να μην είναι φαντασμαγορικό, και να μην διατρέχεται από μονοπάτια όπως συμβαίνει αλλού, όταν όμως την κοιτάς από ψηλά, το πράγμα αλλάζει, καθώς τα διαδοχικά λοφάκια της διακόπτουν τη γαλήνη των νερών της φτιάχνοντας μια εικόνα βγαλμένη από το Σάιρ (εκείνη την καταπράσινη περιοχή όπου μένουν τα Χόμπιτ, για όσους δεν τα πάνε καλά με τα ονόματα). Το ιδανικό σημείο για να την χαζέψεις από ψηλά, θα το βρεις στον δρόμο που πηγαίνει προς το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας, για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ. Και για να ολοκληρωθεί το σενάριο της τέλειας μονοήμερης, στην επιστροφή θα κάνεις και μια μικρή παράκαμψη προς το χωριό Μουρίκι, για να δοκιμάσεις απίστευτη προβατίνα και παϊδάκια στην Ταβέρνα του Παππού (περί τα 20€ το άτομο με κρασί)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v