Οι ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

Μεγάλες ή μικρές, μέσα σε πόλεις ή σκαρφαλωμένες σε βουνά αυτές είναι οι πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας.
Οι ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

Τοπία που άλλοτε γαληνεύουν άλλοτε εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους. Νερά ήρεμα αλλά ενίοτε αγριεμένα. Πανίδα πλούσια, προστατευμένη από θεσμούς. Εικόνες καρτποσταλικές που σε ιντριγκάρουν να εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αυτές είναι οι ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας.

Λίμνη Ιωαννίνων

Περικυκλωμένη από θρύλους και σημείο αναφοράς της πόλης, η Λίμνη Παμβωτίδα φιλοξενεί στο κέντρο της το ξακουστό Νησί της κυρά Φροσύνης, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα σε λίμνη σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ιωάννινα: 15 μυστικά της λίμνης 

Τριχωνίδα

Τόσο μεγάλη που κάποτε την ονόμαζαν «πέλαγος» και τόσο καλά κρυμμένη, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας διαθέτει ακόμα μια… συγκάτοικο, την μικρότερη Λυσιμαχία. Τις δύο λίμνες χωρίζει μια λωρίδα γης πλάτους δύο χιλιομέτρων.

Βεγορίτιδα

Ηλιοβασιλέματα μαγικά, υδρόβιοι θαμώνες στον σημαντικό της βιότοπο και ονειρεμένες βόλτες περιμετρικά της με φόντο το Καϊμακτσαλάν. Αυτή είναι  βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας – και μια από τις ομορφότερες.

Λίμνη Πετρών – Χειμαδίτιδα – Ζάζαρη


Τρεις… αδελφές λίμνες που «επικοινωνούν» μεταξύ τους και με τη Βεγορίτιδα μέσα από τάφρους. Αποτελούν εξίσου σημαντικούς βιότοπους.

Λίμνη Καστοριάς

Στολίδι της πόλης με ομορφιά που… αλλάζει και θυμίζει σινεφίλ κάδρο Είτε τη δείτε το χειμώνα παγωμένη, είτε την άνοιξη, σας καλεί να περπατήσετε στις όχθες της και να τη χαζεύετε με τις ώρες.

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στην Καστοριά 

Πρέσπες

Διπλή ομορφιά στη Φλώρινα, όπου η μικρή και μεγάλη Πρέσπα δεσπόζουν όντας οι πιο θαυμαστοί υδροβιότοποι της Ευρώπης. Ένας παράδεισος για φυσιολάτρες και φίλους του αγροτουρισμού, αλλά και της «άγριας» ομορφιάς.

Tip: Ο Άγιος Αχίλλειος, το νησάκι της Μικρής Πρέσπας είναι προσβάσιμος από πεζογέφυρα και αξίζει να το επισκεφθείτε για την ομώνυμη εκκλησία και μερικά βυζαντινά μνημεία.

Διαβάστε επίσης: Πρέσπες: Φθινόπωρο σε… εναλλακτικά νερά 

Λίμνη Πλαστήρα

Σταθερή αξία για… ρομαντικές και φυσιολατρικές αποδράσεις ανεξαρτήτως εποχής, η λίμνη Πλαστήρα προσφέρει το ιδανικό πακέτο συνδυάζοντας δραστηριότητες και ατόφια φυσική ομορφιά. Ο απόλυτος προορισμός Σαββατοκύριακου.

Διαβάστε επίσης: Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων

Κερκίνη

Άγρια πουλιά, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια και υπέροχα παραλίμνια δάση. Ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, και παραμένει ανοικτός προς εξερεύνηση.

Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Βόλβη

Πλην του ιστορικού συνεδρίου η λίμνη Βόλβη συγκεντρώνει βλέμματα και ενδιαφέρον όντας η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας και ένας από τους έντεκα ελληνικούς υγρότοπους που προστατεύονται από τη Ramsar. Αποτελεί επίσης προορισμό για τους φανατικούς του σερφ, λόγω των μόνιμων κυμάτων της.

Δοϊράνη

Στους πρόποδες του Μπέλες, διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα με τις ομορφότερες λίμνες του Βορρά. Μπορεί να μην έχει τη φήμη της κοντινής Κερκίνης όμως (μας) γοητεύει με την «παράξενη» φυσική της ομορφιά. Στο βόρειο άκρο της, βρίσκονται τα «Χίλια Δέντρα», ένα απίθανο διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Λίμνη Βουλιαγμένης

Λέγεται ότι δημιουργήθηκε από έναν φοβερό σεισμό κάμποσες χιλιάδες χρόνια πριν ή όταν μια υπόγεια σπηλιά «έσκασε» φτιάχνοντας έναν τεράστιο λάκκο. Ό,τι και αν ισχύει, η λίμνη στο Λουτράκι επιβάλλεται με την ομορφιά της, και ενδείκνυται για βουτιές και άραγμα στα ουζο-ταβερνάκια στις όχθες της.

Τύμφη

Σταθερός προορισμός για τις πεζοπορίες στο οργιώδες τοπίο του όρους Γκαμήλα, η ψηλότερη δρακόλιμνη της Ελλάδας – βρίσκεται σε υψόμετρο 2500 μέτρων- προσφέρει εικόνες που μόνο η φύση των Ιωαννίνων μπορεί να δώσει.

Ζερέλια

Οι δίδυμες λίμνες στο Αλμυρό, παρουσιάζουν… εξωγήινο ενδιαφέρον αφού είναι οι μοναδικές στην Ευρώπη που δημιουργήθηκαν ύστερα από πτώση μετεωρίτη, περίπου πριν από 10.000 χρόνια. Το απόλυτα κυκλικό σχήμα τους, οι καλαμιώνες και οι κάμποι που τις περιβάλλουν συμπληρώνουν ένα απόλυτα φυσιολατρικό και γαλήνιο τοπίο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v