Οι Πετριές της Εύβοιας είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ

Παραλίες που βρέχονται από το Αιγαίο, πεζοπορίες σε αρχαία κάστρα και όλα όσα κάνουν τις Πετριές το τέλειο ευβοιώτικο Σαββατοκύριακο.
Οι Πετριές της Εύβοιας είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ
της Ηρώς Κουνάδη

Ακριβώς δύο ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα, βρίσκεσαι να κάνεις… πρόβα καλοκαιριού, επιχειρώντας τα πρώτα σου πλατσουρίσματα στα νερά του Αιγαίου, τσουγκρίζοντας ουζάκια εκεί που σκάει το κύμα και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις σου σε φαντασμαγορικές πεζοπορίες.

Κέντρο και προς τον νότο, από την έξω πλευρά του Αιγαίου στον χάρτη της Εύβοιας, η περιοχή γύρω από τις Πετριές είναι ιδανική για τα πρώτα μας ημι-καλοκαιρινά weekends, ενώ γίνεται εύκολα και μονοήμερη αν είσαι πρωινός τύπος. Σε αντίθεση με τις περισσότερες διαδρομές της Εύβοιας, δεν έχει καθόλου ανεβοκατέβα βουνά, ούτε ζαλιστικές στροφές, το δε τοπίο που ξετυλίγεται έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου είναι καταπράσινο, καθώς οι εφιαλτικές πυρκαγιές του 2021 δεν έφτασαν εδώ.

Οι ίδιες οι Πετριές είναι ένα γραφικό χωριουδάκι 223 κατοίκων, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου σε χαμηλό υψόμετρο 140 μέτρων, με ένα γιγάντιο πλατάνι στην κεντρική πλατεία, στη σκιά του οποίου απλώνει τα τραπέζια του ένα ταβερνάκι ξακουστό και κοσμαγάπητο, ο Μπόκαρης που σερβίρει εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα (η προβατίνα στα «οπωσδήποτε» για κάθε μερακλή).

Η ιδιαίτερη περίπτωση των Αγίων Αποστόλων



Παραλιακό χωριουδάκι βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία –ή από τις αναμνήσεις των παιδικών καλοκαιριών μας, αν προτιμάς– οι Άγιοι Απόστολοι είναι το επίνειο των Πετριών, με τα ολόλευκα σπιτάκια τους να αγκαλιάζουν ένα μικρό λιμάνι στην προκυμαία του οποίου απλώνουν τα τραπέζια τους café και ουζερί. Η προκυμαία καταλήγει σε ένα δημοτικό πάρκινγκ, δίπλα στο οποίο απλώνεται η αμμουδερή παραλία των Αγίων Αποστόλων –στην αρχή με τραπεζάκια των café πάνω στην άμμο, στη συνέχεια ελεύθερη με άφθονο χώρο για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου ή/και να επιχειρήσεις τα πρώτα πλατσουρίσματα στα ρηχά, κρυστάλλινα νερά της.

Οι παραλίες, οι παραλίες

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αρνηθούμε, ετούτη εδώ η περιοχή συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες παραλίες ολόκληρης της Εύβοιας. Στα 5-10 λεπτά οδήγησης είτε από τις Πετριές είτε από τους Αγίους Αποστόλους, θα βρεις καταρχάς το μικρό, αμμουδερό Κλιμάκι που είναι και χαλαρά οργανωμένο, με ξαπλώστρες σε ένα μέρος της παραλίας και ένα beach bar για τις απαραίτητες προμήθειες. Άλλο ένα 5λεπτο μακριά του, η Λιανή Άμμος είναι… αυτό που λέει το όνομά της, μια απολαυστικά αμμουδερή παραλία σκιασμένη από γιγάντια αλμυρίκια, που την πιάνει όμως πολύ ο αέρας και γι’ αυτό είναι και αγαπημένο σποτ των σερφάδων. Αν ο καιρός δεν σου φαίνεται ακόμα κατάλληλος για να βουτήξεις, η αμμουδιά της είναι εξαιρετική για να αράξεις και να τους χαζεύεις να καβαλούν τα κύματα. Η οργάνωση λάμπει εδώ διά της απουσίας της, ούτε ξαπλώστρες, ούτε καντίνες, εφοδιάσου με τα απαραίτητα από το χωριό.

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται μια από τις πιο ονειρικές παραλίες του νησιού, ο απομονωμένος Χερόμυλος με τα γαλαζοπράσινα νερά, το ψιλό βοτσαλάκι του και την ροβινσωνική αίσθηση που του χαρίζει το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου οργανωμένος. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, και πιάνει συχνά κυματάκι, οπότε αν έρχεσαι με πιτσιρίκια μπορεί αυτή να μην είναι η παραλία σου.



Αμέσως βόρεια του Χερόμυλου, ο Κάλαμος έχει μια παραλία φαντασμαγορική, με αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι, που κορνιζάρεται από βράχια με απόκοσμους σχηματισμούς και στις δύο πλευρές της. Το βαθύ καλοκαίρι πλημμυρίζει ξαπλώστρες και ομπρέλες, που της κλέβουν κάτι από την γοητεία της, αν όμως πας τώρα αυτές είναι περιορισμένες σε ένα μικρό μόνο τμήμα της. Αν σκαρφαλώσεις τα βράχια στα δεξιά όπως κοιτάς την θάλασσα, θα βγεις σε μια δεύτερη, απομονωμένη παραλιούλα την οποία αγαπούν πολύ οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ.

Τέλος, ένα μισάωρο μακριά από τις Πετριές, η Κορασίδα είναι η παραλία που συναντάμε κατά κανόνα στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας με τις ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας. Είναι κομμάτι δυσπρόσιτη, αποζημιώνει όμως για τις ατελείωτες στροφές της διαδρομής της με ένα τοπίο καρτποσταλικό: Λευκά βότσαλα έξω και άμμος μέσα στο νερό, τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά, και παντελής απουσία οργάνωσης με ξαπλώστρες και ομπρέλες –ένα μικρό μαγαζάκι στο πάρκινγκ ωστόσο φροντίζει για τις απαραίτητες προμήθειες σε νερό, καφέδες και τσιμπολογήματα.

Και η ενδοχώρα, όμως, έχει την χάρη της

Κατ’ αρχάς, όπως λέγαμε και στην εισαγωγή, μπορεί την Εύβοια να την έχεις συνδέσει με τα βουνά της, και γι’ αυτό θα εκπλαγείς οδηγώντας διαδρομές εντελώς φλατ, που φέρνουν στο νου κάτι από θεσσαλικό κάμπο –δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο ταιριάζει η άνοιξη σε τέτοια τοπία, ε;

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, εμείς προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά να οδηγήσεις το 20λεπτο που χωρίζει τις Πετριές από την (αποξηραμένη) Λίμνη Δύστο και να σκαρφαλώσεις το λοφάκι από πάνω της, στην κορυφή του οποίου δεσπόζουν τα ερείπια του Ενετικού Πύργου Δύστου. Πολύ εντυπωσιακότερη είναι η μεγαλιθική πύλη που θα περάσεις στα μισά της διαδρομής, και η οποία χρονολογείται από τα μυκηναϊκά χρόνια, ενώ η θέα από εδώ πάνω στα χρωματιστά τοπία της λίμνης κόβει την ανάσα, ακόμα πιο πολύ και από το λαχάνιασμα της ανάβασης –που δεν είναι όμως μεγάλη, μην τρομάζεις, ένα τέταρτο περίπου θα χρειαστείς μέχρι την κορυφή.



Πού (και τι) θα φάμε;

Εκτός από την προβατίνα και τα λοιπά κρεατοφαγικά του Μπόκαρη στις Πετριές που αναφέραμε στην αρχή, στα «οπωσδήποτε» θα σημειώσεις το Πετράδι στους Αγίους Αποστόλους, που φτιάχνει χωρίς υπερβολή μια από τις καλύτερες γαριδομακαρονάδες που έχεις φάει ποτέ. Δυνατό και το καλαμαράκι στο τηγάνι, και ο μπακαλιάρος στον φούρνο, οι δε τιμές με ουζάκια και παρελκόμενα (μυρωδάτη χωριάτικη και φρεσκοκομμένες πατάτες) στα 25€ περίπου το άτομο.

Δεύτερη εξαιρετική επιλογή για θαλασσινά με φανταστική θέα στην θάλασσα, η Λιανή Άμμος, ακριβώς πάνω από την ομώνυμη παραλία, σερβίρει φρέσκο ψαράκι, μαστόρικα τηγανισμένα καλαμάρια και γαρίδες, και χταποδάκι στα κάρβουνα, συνοδεία ωραιότατων ορεκτικών (μελιτζάνες στο τηγάνι είναι must, όπως και οι χειροποίητες πατάτες) και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο με ουζάκια ή μπύρες.

Για πρωινά με φανταστικές ομελέτες, pancakes να γλείφεις τα δάχτυλά σου και λοιπά brunch-ο-ειδή σε τραπεζάκια ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, σημείωσε το Πεζούλι στους Αγίους Αποστόλους. Φτιάχνει και φανταστικά καφεδάκια, και κοκτέιλ όταν παίρνει να σουρουπώνει, κάνει και ντελίβερι στη γύρω περιοχή αν νοικιάσεις δωμάτιο στα πέριξ.

Πού θα μείνουμε;

Επάνω στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, το Spela House είναι μια φανταστική μεζονέτα που φιλοξενεί δύο άτομα με 57€ ή τέσσερα με 72€ ανά διανυκτέρευση. Γλυκύτατα είναι και τα διαμερίσματα Νιόβη, επίσης στους Αγίους Αποστόλους, που δεν ξεπερνούν τα 64€ το δίκλινο με πρωινό. Στον Κάλαμο, τα δωμάτια Τότα Μαρίνου απολαμβάνουν φανταστική θέα στην θάλασσα και δεν κοστίζουν περισσότερα από 49€ το δίκλινο. Τέλος, πάνω από την παραλία στο Κλιμάκι, η Villa Von Sophia έχει πανέμορφα δωμάτια με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v