9 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Εύβοια

Όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, το γειτονικό νησί είναι ιδανικό για… παράταση διακοπών με σούπερ παραλίες και χωριουδάκια.
9 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Εύβοια

Το καλοκαίρι συνεχίζεται στην Εύβοια, εκεί που δαντελωτές ακτές προσφέρουν κρυμμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, χωριουδάκια ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο, κοψίδια απολαμβάνονται δίπλα σε ποτάμια, φαράγγια και δρακόσπιτα περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Έχεις ένα ή και παραπάνω Σαββατοκύριακα ελεύθερα; Σου έχουμε εννέα πράγματα να κάνεις στην γειτονική μας φιλενάδα.

Να πας στα Λιχαδονήσια

Lichada Evias - Endless Beaches

Έγιναν τρέντι με τα χρόνια αλλά δεν μας πειράζει ιδιαίτερα. Σμαραγδένια νερά, ηφαιστειογενές έδαφος, τόσο ανοιχτόχρωμη που θα την έλεγες σχεδόν λευκή άμμος, και πυκνή βλάστηση που φτάνει ως το κύμα συνθέτουν το φαντασμαγορικό τοπίο σε αυτά τα νησάκια- χάρμα οφθαλμών. Θα τα προσεγγίσεις με καραβάκι από τον Κάβο στην Παραλία Λιχάδα . Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Λιχαδονήσια εδώ

Να κάνεις σπα στην Αιδηψό

Thermae Sylla Spa - Wellness Hotel

Δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους, μη φοβάσαι. Η πιο παλιά ενεργή λουτρόπολη της Ελλάδας αναδεικνύεται από το επιβλητικό Thermai Sylla Spa και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, αλλά διαθέτει και ένα ωραιότατο παραλιακό πεζόδρομο για να κάνεις ρομαντική βολτούλα σας και να πιείς καφεδάκι με θέα την Αρκίτσα και τον Παρνασσό.

Να απολαύσεις μαγεμένα φαράγγια και παρθένα φύση

Δρυμώνας

Ομορφιές καμωμένες από τη μητέρα φύση, όπως το καταπράσινο φαράγγι του Δρυμώνα, με τους καταρράκτες του να πέφτουν από ύψος 15 μέτρων, το φαράγγι του Χάβου και το φαράγγι της Αγάλης, οφείλουν να μπουν στο ραντάρ σου αν η πεζοπορία σε ιντριγκάρει – και πώς να μην; Όλα προσφέρονται για trekking και canyoning, με μικρό δίκτυο μονοπατιών, που περνά μέσα από το δάσος και σε φέρνει απέναντι σε μοναδικά φυσικά τοπία. Σημείωσε και την επιβλητική Δίρφη, η οποία επίσης ενδείκνυται για πεζοπορία σε καταπράσινο φόντο.

Να βουτήξεις στα Θαψά

θαψα thapsa 0657

Ο – όχι τόσο κρυμμένος πια- Παράδεισος της Εύβοιας κοντά στην Κύμη έχει ίσως τα ομορφότερα νερά του νησιού, βοτσαλάκι μέσα και έξω και συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα. Αξίζει να έρθεις στο νησί και μόνο για αυτήν την παραλία, όμως σημείωσε τα εξής: η πρόσβαση εδώ απαιτεί 4Χ4 και, θερμή παράκληση αν κατασκηνώσεις, μάζεψε τα σκουπίδια σου.

Και στη Χιλιαδού χωρίς μαγιώ

Χιλιαδού

Καταγάλανοι διαδοχικοί κολπίσκοι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια, μικρά νησάκια και σπηλιές που περιμένουν να σου αποκαλύψουν μυστικά. Η Χιλιαδού αγαπιέται ιδιαιτέρως από τους φαν του γυμνισμού και του ελεύθερου κάμπινγκ, οι οποίοι μαζεύονται στην δεύτερη παραλία, και αποζημιώνει με τα όμορφα νερά της αλλά και τα ωραία ταβερνάκια πάνω στην κύρια παραλία.

Να δεις τα Δρακόσπιτα

Δρακόσπιτα Στύρων

Πρόκειται για παράξενα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Νότια Εύβοια – 23 τον αριθμό - των οποίων τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής, σε συνδυασμό με τη χρονολόγησή τους, οδήγησαν στη θεωρία που υποστηρίζει ότι αποτελούσαν όντως κατοικίες μυθικών πλασμάτων. Σημείωσε το Δρακόσπιτο της Όχης, το πλέον θαυμαστό από τα υπόλοιπα, στην κορυφή του βουνού όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συνευρέθησαν η Ήρα και ο Δίας. Χρονολογείται πριν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και εικάζεται «οι αρχαιολόγοι εικάζουν»; ότι ήταν ναός της Ήρας.

Και να ανακαλύψεις την απόλυτη καλοκαιρινή… τριάδα

Ain't no sunshine...

Μια ωραία τριάδα χαλάρωσης στο νησί είναι η all time classic Κύµη, η ροµαντική Λίµνη Ευβοίας και ο χαμηλών τόνων Κάλαμος. Ποια θα διάλεξεις; Την καλοδιατηρημένη Κύμη με την μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, την παραλιάρα Μουρτερή και τη νησιώτικη αύρα; Την Λίμνη για χαλαρές φάσεις, με βολτούλες στο όμορφο λιμανάκι της ή το μικρό χωριουδάκι του Κάλαμου με μια σούπερ παραλία; Ναι, η απάντηση είναι «και τις τρεις».

Να φας κοψίδια στη Στενή

Καλοκαιρινή άποψη της Στενής

Το γραφικό ορεινό χωριουδάκι που αράζει στις πλαγιές της Δίρφυς, προσφέρει εκλεκτά κοψίδια στις ξακουστές ταβέρνες του και μια όαση δροσιάς για τις πολύ ζεστές μέρες. Στην πλατεία της Άνω Στενής, θα κάνεις στάση για το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκο του Καφεγλυκοπωλείου 1743, ενώ για σούπερ κοψίδια και χοιρινό στη λαδόκολλα θα πας σε κάποια από τις χασαποταβέρνες που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, όπως ο Καταρράκτης και ο Πλάτανος.

Να βουτήξεις σε πολλές ακόμα, υπέροχες παραλίες

Κορασίδα, Ευβοια

Οι προαναφερθείσες είναι μόνο η αρχή. Το νησί βρίθει παραλιών με κρυστάλλινα νερά σε κάθε του ακτή. Σημείωσε οπωσδήποτε τον Τσίλαρο στην Κύμη, την Κορασίδα στην κεντρική Εύβοια, την σταρ Αγία Άννα, το βοτσαλωτό Πευκί, στην Δάφνη με φόντο το πράσινο του βουνού, το ερημικό Βυθούρι και τον υπέροχο Χερόμυλο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v