Πάμε μια μονοήμερη για φαγητό να ξεφύγουμε από όλα;

Στον Μαραθώνα, την Κόρινθο, τον Ωρωπό και τον Κιθαιρώνα τέσσερις καταπληκτικές ταβέρνες γίνονται αφορμή για μονοήμερη εκδρομή.
Πάμε μια μονοήμερη για φαγητό να ξεφύγουμε από όλα;
της Ηρώς Κουνάδη

Καλά τα μονοπάτια, υπέροχα και τα αρχαία, ας μην κρυβόμαστε όμως, το καλύτερο κομμάτι κάθε μονοήμερης εκδρομής είναι το φαϊ. Ντύσου ζεστά γιατί έρχεται κρύο, μάζεψε την παρέα και φύγαμε για τέσσερις πεντανόστιμες μονοήμερες-προσκύνημα σε αγαπημένα ταβερνάκια στα πέριξ της Αττικής.

Στην Argentina, στο Καλέντζι 
Μπιτάκου 3, Καλέντζι, τηλ.: 22940 66476

Το Καλέντζι βρίσκεται στον Μαραθώνα, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται και στην Αργεντινή. Κι αν δεν μας πιστεύεις, μια μπουκιά από τα αριστοτεχνικά κρέατα της Argentina, ψημένα κατά την αργεντίνικη παράδοση, θα σε πείσει. Οι πρωτάρηδες, σημειώστε πως η διαδικασία έχει ως εξής: Παίρνεις τηλέφωνο 2-3 ώρες πριν για να κλείσεις, εκτός από το τραπέζι, και το κρέας σου, το οποίο θέλει τουλάχιστον μιάμιση ώρα να ψηθεί. Στο τηλέφωνο θα σε ρωτήσουν αν θέλεις κόκκαλο (rib-eye δηλαδή) ή ψαχνό (σπαλομπριζόλα σαν να λέμε). Για την πρώτη φορά, εμείς ψηφίζουμε ψαχνό, αν όμως προτιμάς έχεις κι άλλες επιλογές, τις οποίες μπορείς να δεις εδώ. Η τιμή του κιλού, που είναι υπεραρκετό για τρία άτομα, είναι στα 38€. Με τα παρελκόμενα, πατάτες, κολοκυθάκια, σαλάτες, τζατζίκι και θεσπέσια αργεντίνικη σως Chimichurri θα υπολογίσεις περί τα 25€-30€ το άτομο, μαζί με κρασί.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Πολύ κοντά βρίσκεται η λίμνη του Μαραθώνα, ενώ αν πετύχετε καλό καιρό, εξαιρετική ιδέα είναι η πεζοπορία στο Φαράγγι της Οινόης, που ξεκινά από τον ομώνυμο Πύργο Οινόης και καταλήγει στο φράγμα του Μαραθώνα. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Στην Ταβέρνα Μπέκος, στον Σολομό 
Εθνική Οδός Κορίνθου-Άργους 36, τηλ.: 2741 031000 (χάρτης εδώ)

Ο Σολομός βρίσκεται λίγο έξω από την Κόρινθο, στα πόδια του φαντασμαγορικού κάστρου του Ακροκόρινθου, κι αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα με το τζάκι να σιγοκαίει νυχθημερόν είναι η τέλεια αφορμή για μονοήμερη εκδρομή. Εδώ θα δοκιμάσεις ζουμερή προβατίνα στα κάρβουνα, μαστόρικα ψημένη γουρουνοπούλα, αρνάκι μπογάνα (τοπική συνταγή, βουτυράτο αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες) σκέτο λουκούμι και θεϊκά παϊδάκια, χειροποίητο τυροπιτάρι και ολόφρεσκες σαλάτες με λαχανικά από το δικό τους μποστάνι. Οι μερακλήδες, σημειώστε ότι φτιάχνει και θεσπέσιο κοκορέτσι, ενώ για το τσουχτερό κρύο η σούπα μόσχου είναι ό,τι πρέπει. Με κρασάκι, ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17€ περίπου το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Σχεδόν δίπλα στην ταβέρνα Μπέκος, θα βρεις το μεγαλύτερο, ωραιότερο και άλλα τέτοια υπερθετικά κάστρο της Πελοποννήσου, τον υπέροχο Ακροκόρινθο, λεπτομέρειες για τον οποίο σου έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στον Ακροκόρινθο 

Στον Λίτσα, στο Μίλεσι
Λεωφόρος Αθηνών-Ωρωπού, στον χάρτη εδώ, τηλ.: 22950 99133

Ναι, είναι «ο Λίτσας» και όχι «η Λίτσα». Βρίσκεται πολύ κοντά στον Ωρωπό, και φημίζεται για την προβατίνα του, τα ζουμερά παϊδάκια, το ασυναγώνιστο κοντοσούβλι και το ζουμερό μπιφτέκι. Τα συνοδεύεις με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, και θεϊκό, χειροποίητο τζατζίκι και τα απολαμβάνεις όλα συνοδεία τέλειας θέας από ψηλά στον Ευβοϊκό από τη μια και θαλπωρής από το αναμμένο τζάκι από την άλλη. Με ωραιότατο κρασί ή μπύρες, ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Ένα εικοσάλεπτο μακριά βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους, και περισσότερο άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, το Αμφιαράειο, λεπτομέρειες για το οποίο σου έχουμε εδώ - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη

Στον Έλατο, στα Βίλια
Ι. Σακελαρίου 6, τηλ.: 22630 22340 (χάρτης εδώ)

Στην κεντρική πλατεία του χωριού που στολίζει τις καταπράσινες πλαγιές του Κιθαιρώνα, ο Έλατος είναι μια ξακουστή και κοσμαγάπητη ταβέρνα-κρεοπωλείο, που σερβίρει από το 1967 μέχρι σήμερα τα ασυναγώνιστα κοψίδια για τα οποία έχει γίνει δικαίως πασίγνωστη: Κοκορέτσι, μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια. Συνοδεύετε με τζατζίκι-φωτιά, τυρόψωμο, πατάτες τηγανιτές, και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους των ορεκτικών, και πληρώνετε κάτι λιγότερο από 20€ το άτομο, με ωραιότατο δικό τους κρασί.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Ο Κιθαιρώνας είναι ένα από τα ομορφότερα, και εν πολλοίς άγνωστα, βουνά της Αττικής. Η κορυφή του, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο μέσα από μια φαντασμαγορική –αν και όλο στροφές– διαδρομή, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας θα χαρούν να μάθουν πως από τα Βίλια ξεκινά και μονοπάτι που φτάνει επίσης στην κορυφή του βουνού μετά από 5,2 ανηφορικά χιλιόμετρα. Χάρτης και λεπτομέρειες του μονοπατιού, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v