Σούπερ μονοήμερες για φαγητό στον νοεμβριάτικο ήλιο

Όσο ο ήλιος επιμένει, μάς ανοίγει την όρεξη για εκδρομές με γευστικό πρόσημο. Φύγαμε λοιπόν για φαγητό και βόλτες από τη Χαλκίδα μέχρι τον Πόρο και ακόμα παραπέρα.
Σούπερ μονοήμερες για φαγητό στον νοεμβριάτικο ήλιο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός δεν μας αφήνει να σταματήσουμε τις βλέψεις για εκδρομούλες. Ο ήλιος ακόμα καλά κρατεί και μας ανοίγει την όρεξη για να ξεμυτίσουμε σε κοντινούς προορισμούς που κρύβουν νοστιμότατα «μυστικά» με θέα θάλασσα ή βουνό.

Πείνασες; Φύγαμε!

Στη Νέα Λάμψακο για ψαρομεζέδες



Λίγο έξω από την πόλη της Χαλκίδας, Νέα Λάμψακος και Αρτάκη θεωρούνται οι «βασίλισσες» των ουζάδικων και όχι αδίκως. Εδώ θα βρεις εξαιρετικούς μεζέδες θάλασσας, σε καλές τιμές και θα τους απολαύσεις με υπέροχη θέα στο γαλάζιο.

Από τις παλιές ψαροταβέρνες στη Νέα Λάμψακο, ο Καπετάνιος μετρά σχεδόν πέντε δεκαετίες ζωής διατηρώντας ατόφια την ποιότητα και τη νοστιμάδα του. Πιάσε τραπεζάκι και παράγγειλε γεμιστό θράψαλο, καραβιδόψιχα με βελούδινη σάλτσα μαγιονέζας, ριζότο με μύδια, πράσινη σαλάτα, πάσης φύσεως οστρακοειδή όπως αχοιβάδες, κυδώνια, γυαλιστερές κ.α., γαρίδες σαγανάκι, φιλέτο ξιφία, διάφορα τηγανιτά ψαράκια και φυσικά φρέσκο ψάρι αν το σηκώνει το μπάτζετ. Για θαλασσομεζεδάκια με ούζο ή τσίπουρο από τον πληθωρικό κατάλογο (50 + ετικέτες), ο λογαριασμός στα 20€/ άτομο, με κερασμένη πορτοκαλόπιτα.

Πριν την επιστροφή, πέρνα μια βόλτα και από αυτό που οι κάτοικοι της Χαλκίδας λένε «παραλία» και ξεκινάει από την Παλαιά Γέφυρα μέχρι το εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, και πιες το καφεδάκι σου χαλαρά και όμορφα σε κάποιο από τα δεκάδες καφέ που βρίσκονται εδώ.

Στο Ναύπλιο για μοντέρνες γεύσεις



Ναι, είναι κλισέ, δεν υπάρχει λίστα μονοήμερων χωρίς το Ναύπλιο. Και ευτυχώς, πέρα από πανέμορφη πόλη είναι και αρκούντως νόστιμη.

Αγαπημένος γευστικός προορισμός για εκείνους που ξέρουν, το Πηδάλιο είναι ένα όμορφο ταβερνάκι κρυμμένο στα στενά της πόλης, το οποίο αξίζει να ανακαλύψεις. Το μενού του βασίζεται σε παραδοσιακές γεύσεις, με αρκετές μοντέρνες πινελιές που θα σε ενθουσιάσουν, και περιλαμβάνει πιάτα όπως λουκουμάδες αλμυρούς με μαρμελάδα σύκο, χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας, κριθαρότο με γαρίδες, μοσχαρίσια τηγανιά με μανιτάρια και αγγουράκι τουρσί, συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνα με χοιρινό κοκκινιστό και κασέρι, σκαλοπίνια με σάλτσα μανιταριών και ψαρονέφρι με σάλτσα μελάσας και πουρέ κάστανο. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15-20€/ άτομο.

Πριν γυρίσεις, θα πάρεις καφεδάκι στο χέρι, θα σκαρφαλώσεις στο φαντασμαγορικό Παλαμήδι –το καλύτερα διατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο στην Ελλάδα– και θα περπατήσεις τον παραθαλάσσιο Γύρο της Αρβανιτιάς, για να κάτσεις στην ομώνυμη παραλία και να θυμηθείς στιγμές καλοκαιριού.

Στα Βίλλια για κοψίδια



Στην πλαγιά του Κιθαιρώνα, του λιγότερο δημοφιλούς από τα βουνά της Αττικής, τα Βίλια είναι ένα χωριουδάκι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων, το οποίο φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις χασαποταβέρνες του

Ξέχνα οτιδήποτε έχει να κάνει με διατροφή και πιάσε τραπέζι στον βετεράνο της περιοχής Έλατο, ο οποίος ψήνει καθημερινά στις σούβλες και στη σχάρα του κρεατοφαγικές νοστιμιές που θα σε κάνουν να μη θες να σταματήσεις. Η γουρουνοπούλα εδώ είναι το απόλυτο χιτ, όπως και το αρνάκι σούβλας, καθώς και το νοστιμότατο και βελούδινο κοκορέτσι. Κατά τα λοιπά, ξεκίνα το τσιμπούσι με σαγανάκι και σαλάτες, κολοκυθάκια τηγανιτά, τζατζίκι και ολόφρεσκες πατάτες τηγανιτές. Στα της ώρας παίζουν προφανώς και μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες και ωραίο παϊδάκι. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο.

Αν αντέξεις να κουνηθείς μετά, αξίζει να τσεκάρεις το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας, και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε ο ίδιος ο Ερνέστος Τσίλλερ. 

Στον Πόρο για μπριζολάρες



Μια-δυο ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, αναλόγως αν θα διαλέξεις να πας με φέρι μποτ (και 14€ εισιτήριο) ή με ταχύπλοο (24,50€) ο Πόρος είναι ένας ωραιότατος «νησιωτικός» προορισμός, μια πόλη χάρμα οφθαλμών, αλλά και ουρανίσκου.

Σε ένα από τα πολλά γραφικά του σοκάκια, ο Δημήτρης είναι μια οικογενειακή χασαποταβέρνα με ιστορία, μεγάλες μερίδες και ποιοτικό κρέας, αριστοτεχνικά ψημένο από το κρεοπωλείο τους. Μην αφιερώσεις πολλά στα ορεκτικά, ξεκίνα με μια σαλάτα και οπλίσου με όρεξη για να παραγγείλεις φοβερό κρέας όπως μπριζόλα γάλακτος, T-Bone γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα με προέκταση, ψαρονέφρι, χοιρινό σουβλάκι, αρνίσια παϊδάκια, αρνίσια μπριζόλα αλλά και γιγαντιαία σταυλίσια, συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπριζόλα με μανιταρόσαλτσα. Όλα συνοδεύονται με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές και έρχονται όσο ψημένα τα θες. Ο λογαριασμός με δικό τους κρασί στα 15-20€/ άτομο ή και λίγο παραπάνω αν επιλέξεις κάποια πιο ακριβή κοπή.

Πριν φύγεις, πέρνα μια βόλτα από την πλατεία Κορυζή για να χαζέψεις τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί (ανοιχτά 9.00-15.00) πριν πάρεις τον ανηφορικό δρόμο προς το παλιό Ρολόι το οποίο είναι, εκτός από σήμα κατατεθέν του Πόρου, και το ιδανικό σημείο για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v