Τέλειες μονοήμερες για μπάνιο και ουζάκι(α)

Στο Αγκίστρι, το Πόρτο Ράφτη, την Κορινθία και το Σούνιο, οι μονοήμερες του καλοκαιριού έχουν άρωμα θαλασσινό και γεύση από γλυκάνισο.
Τέλειες μονοήμερες για μπάνιο και ουζάκι(α)
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρεις τι είναι ακόμα ωραιότερο από μια μονοήμερη για μπάνιο; Μια μονοήμερη για μπάνιο που κλείνει με ούζα και μεζέδες σε κάποιο ταβερνάκι πλάι στην θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Το πού θα συμβεί αυτό, άφησε το πάνω μας.

Στην Ερωτοσπηλιά και το Πόρτο Ράφτη

Έχει πολυκοσμία; Σίγουρα. Αν όμως είσαι πρωινός τύπος, ή ακόμα καλύτερα έχεις τη δυνατότητα να εκδράμεις καθημερινή, αξίζει οπωσδήποτε να της δώσεις μια ευκαιρία: Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και βαθυγάλαζα, έξω είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, στην άκρη έχει ατμοσφαιρικές σπηλιές ό,τι πρέπει για εξερευνήσεις και βραχάκια για βουτιές από ψηλά αν νιώθεις περιπετειώδης. Σοφή επιλογή είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ του Πόρτο Ράφτη και από εκεί να περπατήσεις 10 λεπτά ως την παραλία, αφενός γιατί θα δυσκολευτείς στο παρκάρισμα, αφετέρου γιατί ρισκάρεις κλήση αν παρκάρεις στον δρόμο κοντά στην παραλία.



Το ουζάκι μετά: Οπωσδήποτε στο ξακουστό και κοσμαγάπητο Φύκι Φύκι, στην παραλιακή περαντζάδα του Πόρτο Ράφτη, που απλώνει τραπεζάκια ακριβώς δίπλα στην θάλασσα και μας σερβίρει φανταστικούς θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες στα 17-20€ το άτομο με ουζάκι. Μη χάσεις για κανένα λόγο τη μπρουσκέτα με γαύρο μαρινάτο και τα σουβλάκια μαύρου χοίρου με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Αναλυτικό μενού εδώ. Κράτηση οπωσδήποτε, τουλάχιστον 4-5 μέρες πριν.

Στο Προσήλι και την Ψάθα

Πέντε λεπτά οδήγησης από το Πόρτο Γερμενό, το Προσήλι έχει –σου το έχουμε ξαναπεί– μακράν τα πιο τιρκουάζ νερά ολόκληρης της αττικής ακτογραμμής. Βοηθούν σε αυτό τα πεύκα του, που φτάνουν σχεδόν στο κύμα, και αντανακλούν το βαθυπράσινό τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, έχει και βραχάκια για βουτιές στη μια άκρη της, αλλά είναι μικρή και γεμίζει γρήγορα –έλα νωρίς και φέρε ομπρέλα, δεν είναι οργανωμένη. Συνδυάζεται, δε, τέλεια, με μια βόλτα στο αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών και στο παραλιακό μονοπάτι της Αλκυόνης. Λεπτομέρειες για αμφότερα έχουμε εδώ



Το ουζάκι μετά: Όχι ότι δεν έχεις πολλές ωραίες επιλογές και στο Πόρτο Γερμενό, αλλά για την έξτρα αίσθηση εκδρομής «βλέπω περισσότερα μέρη σε μία βόλτα» εμείς προτείνουμε να οδηγήσεις ένα τεταρτάκι ως την Ψάθα, και να πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει πάνω στο κύμα ο Σακελλάρης, στην άκρη της παραλίας. Εδώ τα ουζάκια σου συνοδεύουν εκλεκτοί θαλασσινοί μεζέδες (χταποδάκι στα κάρβουνα, καλαμάρι τηγανιτό και πάει λέγοντας) και ο λογαριασμός έρχεται στα 25€ περίπου το άτομο. Αν νιώθεις λαρτζ, έχει πάντα και εξαιρετικό φρέσκο ψάρι.


Στο Σούνιο

Αν δεν είναι Σαββατοκύριακο θα απλώσεις την πετσέτα σου στο βοτσαλωτό ΚΑΠΕ για να βουτήξεις στα υπέροχα, σχεδόν κυκλαδίτικα νερά του. Αν είναι Σαββατοκύριακο, πιθανότατα δεν θα βρεις ούτε εκατοστό διαθέσιμο, οπότε οι εναλλακτικές σου είναι δύο: Η φανταστική αμμουδιά μπροστά από το Ξενοδοχείο Αιγαίον, στα πόδια σχεδόν του Ναού του Ποσειδώνα, οργανωμένη με ξαπλώστρες σε ένα μέρος της και ελεύθερη στις άκρες. Και η μικρούλα Ακτή Ασημάκη, κάτω από το ομώνυμο συγκρότημα, με τα μεγάλα αλμυρίκια της να παρέχουν απλόχερα τη σκιά τους, και τα επίσης ωραία της νερά να καταλήγουν σε αμμουδιά με ψιλό βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα.



Το ουζάκι μετά: Έχουμε πολλές αδυναμίες στο Σούνιο και τα πέριξ του, για τις οποίες σου τα είπαμε και πρόσφατα εδώ. Αν είναι να συνδυάσεις την μονοήμερη σου και με λίγο sightseeing, ο Φόρος στο Λαύριο πάει… πακέτο με το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού, το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας όλης. Στον Φόρο θα δοκιμάσεις μαστόρικα ψημένα ψαράκια και θαλασσινά, σπιτικά ορεκτικά και πρωτότυπες συνταγές σαν την πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι και δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 20€ το άτομο με ουζάκι.

Στο Καλαμάκι της Κορινθίας

Σπάνια περίπτωση μονοήμερης στην οποία πρώτα μαθαίνεις για το ταβερνάκι και μετά για την παραλία, το Καλαμάκι είναι μια μεγάλη, εντυπωσιακή για τα δεδομένα της ανατολικής ακτής τη Πελοποννήσου αμμουδιά, με καθαρά νερά. Οργανωμένη σε ένα σημείο της από το ομώνυμο Kalamaki Beach Hotel, έχει και ελεύθερο κομμάτι για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου, και αρκετή σκιά από τα πεύκα στο πίσω μέρος της αν ξεχαστείς και δεν φέρεις μαζί σου ομπρέλα. Η πραγματική αποκάλυψη όμως είναι…


…Το ουζάκι μετά: Στη σκιά των δέντρων του Κήπου, ένα ταβερνάκι όνομα και πράγμα, μας σερβίρει μερικά από τα καλύτερα θαλασσινά της περιοχής. Σκέψου γαρίδες σαγανάκι με μυρωδάτη σάλτσα, καλαμάρι γεμιστό να γλείφεις τα δάχτυλά σου, χταποδάκι στη σχάρα, αριστοτεχνικά τηγανισμένα καλαμαράκια και πάει λέγοντας. Έχει και σπιτικά μαγειρευτά για τους αντιφρονούντες που συνοδεύουν τα ούζα τους με μουσακά αντί για καλαμαράκια, και ωραιότατες τιμές, στα 20€ το άτομο.

Στο Αγκίστρι… γιατί σαν τα νησιά δεν έχει

Στη στεριά δε ζει το ψάρι, και οι μονοήμερες στο νησί έχουν άλλη χάρη. Γι’ αυτό και οι πιο πρωινοί εξ ημών παίρνουν το πρώτο πλοίο για Αγκίστρι (πρώτη αναχώρηση από τον Πειραιά στις 9.00, τελευταία επιστροφή από Αγκίστρι στις 20.30, διάρκεια ταξιδιού μιάμιση με δύο ώρες) και βουτάνε στα κρυστάλλινα για τα δεδομένα του Σαρωνικού νερά της Χαλικιάδας, ή νοικιάζουν ποδήλατα (5€ για όλη την ημέρα) για να πεταχτούν στις πιο απομακρυσμένες –αλλά εξίσου υπέροχες– παραλίες της Μικρής και της Μεγάλης Δραγωνέρας.


Διαβάστε περισσότερα - Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο στο Αγκίστρι;

Το ουζάκι μετά: Οπωσδήποτε στο γραφικό μπαλκονάκι της Αλκυόνης, που μοιάζει κρεμασμένο πάνω από τη μικρή παραλιούλα της Σκληρής, και μας σερβίρει πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες αλλά και εξτραβαγκάντζες όπως η καταπληκτική γαριδομακαρονάδα, και τα σπιτικά μαγειρευτά που εναλλάσσονται καθημερινά στο μενού. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μανιταρόπιτα, και το κολασμένο banofee για επιδόρπιο. Λογαριασμός με τα απαραίτητα ουζάκια, στα 20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v