Αυτά είναι τα καλύτερα ταβερνάκια στο Σούνιο

Φάγαμε το Σούνιο και τη γύρω περιοχή… με τα κουτάλια, για να σου βρούμε πού θα πιάσεις τραπεζάκι για μεζέδες και θαλασσινά μετά τις βουτιές σου.
Αυτά είναι τα καλύτερα ταβερνάκια στο Σούνιο
της Ηρώς Κουνάδη

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής πάνε… σετ με φανταστικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, κάνοντας το Σούνιο την τέλεια μονοήμερη εκδρομή. Επειδή, όμως, το δύσκολο είναι να διαλέξεις κάθε φορά πού θα πρωτοκάτσεις, δοκιμάσαμε ένα-ένα όλα τα ταβερνάκια της περιοχής και σου φτιάξαμε την απόλυτη λίστα για θαλασσινά (και όχι μόνο) τσιμπούσια μετά τις βουτιές. Κράτα σημειώσεις.

Συρτάκι
69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, τηλ.: 22920 39125



Μιαν ανάσα μακριά από τον Ναό του Ποσειδώνα, το δικαίως λαοφιλές Συρτάκι απλώνει τα τραπέζια του σε δύο υπερυψωμένες αυλίτσες στρωμένες με νησιώτικες πλάκες, και αγναντεύει από ψηλά την θάλασσα. Στο μενού του πρωταγωνιστούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ευφάνταστες δημιουργίες που συχνά λείπουν από τα ταβερνάκια του είδους του, όπως το χιτ που λέγεται ριζότο καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και ο σολομός σε φύλλο κρούστας. Άψογα εκτελεσμένα είναι και τα κλασικά του πιάτα –δικές μας αδυναμίες το κρασάτο χταποδάκι και τα φρέσκα καλαμαράκια στο τηγάνι– το δε ψήσιμο στα μεγάλα φρέσκα ψάρια είναι αριστοτεχνικό. Αν αρκεστείς σε μικρά ψαράκια και θαλασσινά, θα υπολογίσεις περί τα 25€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου. Για τους αντιφρονούντες, έχει και κρεατικά στη σχάρα.

Θόδωρος κι Ελένη
Λεωφ. Λεγραινών, Λαυρεωτική, τηλ: 2292 051936



Ξακουστό και κοσμαγάπητο ταβερνάκι-μεζεδοπωλείο, σε δύο διαφορετικά σημεία στα Λεγραινά, που τα βρίσκεις στον χάρτη ως «Θεόδωρος & Ελένη» και «Θεόδωρος & Ελένη το μικρό». Αν μας ρωτάς, το μικρό το αγαπάμε λίγο περισσότερο, για την τέλεια χαλικόστρωτη αυλίτσα απέναντι, στην οποία απλώνει τραπεζάκια με άφθονες αποστάσεις μεταξύ τους. Τι θα δοκιμάσεις εδώ; Φανταστικές γαρίδες παναρισμένες με σουσάμι και ελαφριά σως σκόρδου, μύδια αχνιστά με φέτα, φρέσκο καλαμαράκι στο τηγάνι, χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα, και μια φοβερή και τρομερή γαριδομακαρονάδα, μεταξύ άλλων. Γενικώς, ό,τι στερείται σε θέα θάλασσα το αναπληρώνει με το παραπάνω σε φαντασία στο μενού και τελικό αποτέλεσμα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Λογαριασμός με ουζάκι(α), στα 20-25€ το άτομο.

Μαρίδα 
64ο χλμ Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, τηλ.: 2292 051221



Σχεδόν απέναντι από τη μεγάλη αμμουδιά των Λεγραινών, πιάνεις τραπεζάκι στην υπερυψωμένη, πλακόστρωτη αυλίτσα κάτω από τα δέντρα που προσφέρουν απλόχερα σκιά ακόμα και ντάλα καλοκαίρι, και ετοιμάζεσαι για τσιμπούσι θαλασσινών με τα όλα του. Σπεσιαλιτέ είναι, αν δεν το μάντεψες από το όνομα, η φρέσκια τηγανιτή μαρίδα, ενώ μια δοκιμή αξίζουν επίσης το γαριδάκι στο τηγάνι, το φρέσκο καλαμάρι, οι σπιτικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα αχνιστά μύδια και οι γαρίδες σαγανάκι. Το φρέσκο ψάρι ξεκινάει από τα 45€ το κιλό για τον μπακαλιάρο και φτάνει τα 62€ για λιθρίνι, σαργό και φαγκρί. Αν μείνετε σε μικρά ψαράκια και μεζέδες, ο λογαριασμός με τα απαραίτητα ουζάκια δεν ξεπερνά τα 20-25€ το άτομο. Για τους άπιστους, έχει και κρεατικά. Αναλυτικό μενού εδώ

Σταμάτης 
65ο χλμ Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, τηλ. 22920 51888



Περνάς την φούξια βουκαμβίλια-σήμα κατατεθέν της εισόδου του, ανεβαίνεις τα σκαλάκια και βρίσκεσαι σε μια υπερυψωμένη αυλή με τα τραπέζια της στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα. Καλοκαίρι στο χωριό. Τι και αν δεν έχεις θέα θάλασσα; Εδώ θα έρθεις για το μαστόρικα ψημένο ψάρι, για την χωριάτικη που μοσχοβολά από το άρωμα της ντομάτας, για τις τραγανές τηγανιτές πατάτες που είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε μεσημεριανού μετά το μπάνιο. Ο Σταμάτης σερβίρει επίσης και σπιτικά μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα στη σχάρα. Η τιμή για το φρέσκο ψάρι κυμαίνεται από 28€ το κιλό για τις γόπες και 40€ για το μελανούρι, μέχρι 64€ για το φαγκρί. Για μικρά ψαράκια/ μεζεδάκια/ μαγειρευτά, θα υπολογίσεις γύρω στα 20-25€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου. Αναλυτικό μενού εδώ.

Φόρος 
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018



Λίγο πιο απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα, είναι ούτως ή άλλως στο δρόμο της επιστροφής αν γυρνάς από τα Μεσόγεια και όχι από την Παραλιακή, και συνδυάζεται τέλεια με μια επίσκεψη στον εν πολλοίς άγνωστο αλλά σούπερ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο του Θορικού. Ο Φόρος που λες, απλώνει τα τραπεζάκια του στη γλυκύτατη, υπερυψωμένη αυλή του και αγναντεύει το βιομηχανικό τοπίο της θάλασσας του Λαυρίου. Σερβίρει αριστοτεχνικά τηγανισμένα ψαράκια και θαλασσινά, σπιτικά ορεκτικά (δοκίμασε τα τηγανιτά κολοκυθάκια του οπωσδήποτε) αλλά και μερικές σούπερ πρωτότυπες ιδέες σαν την πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι, τις σουπιές με κρεμμύδι και την ονειρική βελουτέ ψαρόσουπα. Έχει μάλλον τις καλύτερες τιμές της περιοχής, αφού με 20€ το άτομο τρως και πίνεις αρχοντικά –άνευ μεγάλου ψαριού, βέβαια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v