Αρχαία πλάι στη θάλασσα ό,τι πρέπει για μονοήμερη

Η κάθε βουτιά έχει τη δική της Ιστορία, σε αυτές τις μονοήμερες εκδρομές, το πολύ μιάμιση ώρα έξω από την Αθήνα.
Αρχαία πλάι στη θάλασσα ό,τι πρέπει για μονοήμερη
της Ηρώς Κουνάδη

Αρχαίοι ναοί που αγναντεύουν φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα, μικρές πολιτείες που ακουμπούν στην θάλασσα, συναρπαστικές ιστορίες ηρώων που το όνομά τους (δεν θυμόσουν αλλά) κάπου το έχεις ακουστά. Πάρε πετσέτα και μαγιό, και φύγαμε για τέσσερις μονοήμερες… βουτιά στην Ιστορία και τους μύθους της αρχαιότητας.

Το Αμφιαράειο στον Ωρωπό

Ο Αμφιάραος ήταν ένας από τους Επτά επί Θήβας, ο μόνος που δεν ήθελε να πάει γιατί ήξερε πως σχεδόν κανείς τους δεν θα γυρνούσε ζωντανός. Ήταν βλέπεις γιος του Μελάμποδα, από τον οποίο είχε το κληρονομικό χάρισμα να μαντεύει το μέλλον. Αυτό όμως καθόλου δεν τον βοήθησε να αποφύγει την χαμένη από χέρι εκστρατεία, από την οποία όντως δε γύρισε. Δεν πέθανε, όμως, κιόλας ακριβώς, καθότι ο Δίας τον «έσωσε» τελευταία στιγμή ρίχνοντας έναν κεραυνό που άνοιξε την Γη, η οποία τον κατάπιε. Μετά τον (κατά τους απαισιόδοξους) θάνατό του, ο Αμφιάραος λατρευόταν ως θεός του κάτω κόσμου, μάντης και ιατρός –ως δεύτερος Ασκληπιός, θα μπορούσες να πεις και άδικο δεν θα είχες. Το ιερό του στον Ωρωπό ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Η σκηνή του Αρχαίου θεάτρου στο Αμφιαράειο Αττικής

Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο, μια ανάσα από τις παραλίες και τα τραπεζάκια που απλώνουν πλάι στο κύμα τα ουζερί του Ωρωπού, σώζονται τμήματα του ιερού και των λουτρών, το αρχαίο θέατρο και η ιερή πηγή που θεράπευε πάσα νόσο. Το νερό της αναβλύζει μέχρι σήμερα από μια δεξαμενή των ρωμαϊκών χρόνων, στην οποία οι θεραπευμένοι έριχναν χρυσά ή ασημένια νομίσματα ως προσφορά για τον θεό.

Αμφιαράειον Amphiaraion

Info: Το Αμφιαράειο είναι επισκέψιμο καθημερινά 8.30-15.30, με το εισιτήριο στα 3€. Στον χάρτη το βρίσκεις εδώ και περισσότερες πληροφορίες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.

Το Ηραίο της Περαχώρας

Μπορεί το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό για την Ήρα να είναι τα κέρατα που της φορούσε ο λατρεμένος της σύζυγος τρεις φορές την εβδομάδα, όμως η προστάτιδα των γυναικών, του γάμου και της οικογένειας ήταν για τους αρχαίους ημών πανίσχυρη, δυναμική και δίκαια οργισμένη –η μισή μυθολογία προκύπτει από τα νεύρα της με διάφορες που τραβιούνταν με τον Δία, να σου θυμίσουμε εδώ. Άθλοι του Ηρακλή, ας πούμε, μην πας και πολύ μακριά.



Ο ναός της κάτω από τον φαντασμαγορικό Φάρο Μελαγκάβι είναι χτισμένος πάνω στην παραλία, χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. κι έχει γύρω του τα απομεινάρια μιας μικρής παραθαλάσσιας πολιτείας, με αγορά, εστιατόριο (!), σπίτια και λιμάνι. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται και η Λίμνη του Ηραίου, αλλιώς γνωστή και ως Λίμνη της Βουλιαγμένης (όχι η δική μας, η άλλη, στο Λουτράκι).

Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στη Λίμνη του Ηραίου

Info: Το Ηραίο είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο. Στον χάρτη το βρίσκεις εδώ ενώ λεπτομέρειες για τα μνημεία του έχει η Wikipedia εδώ

Το Σούνιο

Ξέρεις γιατί είναι ιερό το Σούνιο; Γιατί είναι το πρώτο κομμάτι αθηναϊκής γης που συναντάς όπως έρχεσαι από το Αιγαίο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που εδώ είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι ένα από τα σημαντικότερα ιερά τους, τον φαντασμαγορικό Ναό του Ποσειδώνα, ο αρχιτέκτονας του οποίου παραμένει άγνωστος, κάποιοι όμως λένε πως θα μπορούσε να είναι ο ίδιος που σχεδίασε τον Ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.



Ο δωρικός ναός χτίστηκε το 444 π.Χ. πλάι στον μικρότερο ναό της Αθηνάς Σουνιάδος. Να θυμίσουμε εδώ πως κάποτε η Αθηνά και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για το ποιος θα αναλάβει την προστασία της Αθήνας, κι αφού δεν μπορούσαν να τα βρουν άφησαν τους αρχαίους ημών να διαλέξουν τον προστάτη τους, καλοπιάνοντάς τους με δώρα. Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα κι ανέβλυσε πηγή, κοινωνικά αδέξιος όμως όπως ήταν ξέχασε να αφαλατώσει το νερό κι οι Αθηναίοι διάλεξαν την Αθηνά που φύτεψε μια σαφώς χρησιμότερη ελιά, κι έτσι χάσαμε την ευκαιρία να λέγεται η πόλη μας Ποσειδωνία.

Στα υπόλοιπα χαϊλάητ του αρχαιολογικού χώρου, που βρίσκεται ως γνωστόν δίπλα σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της αθηναϊκής ριβιέρας, περιλαμβάνονται τα τείχη του φρουρίου που έκλεινε έναν μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και το αρχαίο λιμάνι που βρισκόταν ακριβώς κάτω από τον ναό.

Διαβάστε περισσότερα - Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 8.30 ως τη δύση του ήλιου, με το εισιτήριο στα 10€. Στον χάρτη τον βρίσκεις εδώ και στο site του Υπουργείου Πολιτισμού για λεπτομέρειες εδώ.

Ο Ραμνούς, στον Μαραθώνα

Όχι, δεν είναι «η Ραμνούντα» κι ας επιμένει πολύς κόσμος να τη λέει έτσι επειδή το αρσενικό ακούγεται κάπως αμήχανο. Ο Ραμνούς που λες ήταν ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής, γνωστός κυρίως για έναν από τους ελάχιστους στην Ελλάδα ναούς της Νέμεσης. Η Νέμεση ήταν κόρη της Νύχτας, θεά της μεταμέλειας και τιμωρός της αλαζονείας των ανθρώπων. Έρωτας του Δία, που την κυνήγησε στις επτά θάλασσες κι από τον έρωτά τους προέκυψε αντί για παιδί ένα αυγό, που ο Ερμής το έδωσε στη Λήδα κι εκείνη ανέθρεψε σαν κόρη της την Ωραία Ελένη που βγήκε μέσα από αυτό.

TEMPLE OF NEMESIS

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα σήμερα απλώνεται σε έναν λοφίσκο τριάντα μέτρων, πολύ κοντά στη θάλασσα και την ομώνυμη παραλία, και περιλαμβάνει –πέρα από τα απομεινάρια του ναού της Νέμεσης– το φρούριο με το τείχος που περιβάλλει τον οικισμό, μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της πόλης.

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30, με το εισιτήριο στα 4€. Στον χάρτη τον βρίσκεις εδώ και στο γνωστό site που έχει όλα τα μυστικά εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v