Οι καλύτερες μονοήμερες για βουτιές στον Κορινθιακό

Μια-δυο ωρίτσες δρόμος, και βρίσκεσαι να βουτάς σε κρυστάλλινα νερά και να τρως καλαμαράκια με το μαγιό πλάι στο κύμα.
Οι καλύτερες μονοήμερες για βουτιές στον Κορινθιακό
της Ηρώς Κουνάδη

Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου είναι η τέλεια παράταση στο καλοκαίρι μας, και τα νερά του Κορινθιακού βρίσκονται μια-δυο ωρίτσες μακριά μας. Δεν είναι όμως οι βουτιές ο μοναδικός λόγος να οργανώσεις την τέλεια μονοήμερη. Έχουμε κι άλλους –που περιλαμβάνουν, φυσικά και πρωτίστως, φαγητό, αλλά και κάστρα και διαδρομές στη φύση. Για τσέκαρε.

Στο Πόρτο Γερμενό

Ό,τι και να κάνεις, κανόνισε να μη φύγεις πολύ νωρίς, γιατί το ηλιοβασίλεμα φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό. Μια ωρίτσα δρόμος είναι άλλωστε, δεν θα φτάσεις ξενύχτης στην Αθήνα. Τώρα για τις βουτιές σου, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πέντε συνεχόμενες, βοτσαλωτές παραλιούλες, στο ίδιο το Πόρτο Γερμενό, και το (κατά την ταπεινή μας άποψη ωραιότερο) Προσήλι, λίγα λεπτά παραέξω, με τα φουντωτά του αρμυρίκια που φτάνουν σχεδόν στο κύμα και τα υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά που σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι κάπου πολύ μακριά από την Αττική. Σημείωσε επίσης πως, αν πετύχεις μέρα με αέρα, το Προσήλι έχει προσανατολισμό τέτοιο που το προστατεύει από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν συχνά την περιοχή.



Στα «οπωσδήποτε» της περιοχής, πέρα από παραλίες, συγκαταλέγονται επίσης το καταπληκτικό αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών που η επικρατέστερη θεωρία λέει πως χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και το Μονοπάτι της Αλκυόνης που ενθουσιάζει τους λάτρεις της πεζοπορίας με τα 12 παραθαλάσσια χιλιόμετρά του. Ωραία αυτοκινητο-διαδρομή στη φύση για τους τεμπέληδες είναι αυτή που διασχίζει τις καλυμμένες από έλατα πλαγιές του Κιθαιρώνα, ακριβώς πάνω από το Πόρτο Γερμενό.

Εκεί πάνω στο βουνό θα βρεις τα Βίλια, παραδοσιακό χωριουδάκι με ξακουστή ταβέρνα στο όνομα της οποίας ορκίζεται κάθε κάτοικος Αττικής που ξέρει από σωστή κρεατοφαγία. Έλατος λέγεται, και ψήνει συγκλονιστικά αρνίσια παϊδάκια, κοντοσούβλια προβατίνας και άλλα τέτοια μερακλίδικα –λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο. Αν πάλι δεν είσαι ακόμα σε φάση να αποχωρίζεσαι τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, γραμμή στο Μαραμπού ή στο Καΐκι του Μιχάλη, για ουζάκια, γαρίδες και καλαμαράκια στο τηγάνι. Και τα δύο απολαμβάνουν σούπερ θέα θάλασσα και ηλιοβασίλεμα, με τους λογαριασμούς να κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Στο Βραχάτι

Η παραλία του είναι η τέλεια επιλογή για τις οικογένειες με πιτσιρίκια, καθώς τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά του και η φουλ οργάνωση εγγυώνται άπειρες ώρες ανέμελου παιχνιδιού. Βάλε και τη μηδαμινή απόσταση που το χωρίζει από την Αθήνα –μια ώρα κι ένα τέταρτο, για να ακριβολογούμε– κι έχεις την τέλεια συνταγή για μια οικογενειακή μονοήμερη.

Wake up light

Συνδυάζεται ιδανικά με μια βόλτα α λα Game of Corinthrones στον Ακροκόρινθο, που είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου, και ένα από τα εντυπωσιακότερα θα τολμήσουμε να πούμε (λεπτομέρειες έχουμε εδώ) αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Επίσης, μισή ωρίτσα έξτρα δρόμου από το Βραχάτι, θα σε φέρει στο Ξυλόκαστρο, όπου η παραλία του Πευκιά προσφέρεται για βουτιές στην σκιά του (μάντεψε) πευκοδάσους, κι έχει επίσης ωραία, καθαρά νερά.

Για φαγητό, σημείωσε τον Μώλο στο Βραχάτι, για ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά πλάι στο κύμα (στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι), την ξακουστή και κοσμαγάπητη Καντίνα στο Ξυλόκαστρο για σουβλάκι, και το Ελλαδικό επάνω στην παραλιακή περαντζάδα του Ξυλόκαστρου για μεζεδάκια (στα 15€ το άτομο με κρασί ή μπύρες).

Στην Ψάθα και το Αλεποχώρι

Για την παραλία της Ψάθας σου τα έχουμε πει τόσες φορές που φοβόμαστε μην καταντήσουμε πια γραφικοί: Τέλεια, απολύτως διάφανα νερά, ούτε μία ώρα μακριά από την Αθήνα, ψιλό χρωματιστό βοτσαλάκι, μεγάλη έκταση που μας χωράει όλους, ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχους, και δύο ταβερνάκια στην άκρη της, ο Σακελλάρης και ο Άγγελος, να μας σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά ακριβώς –αλλά ακριβώς– εκεί που σκάει το κύμα. Λογαριασμοί σε αμφότερα, στα 30€ το άτομο με φρέσκο ψάρι, στα 20€ αν μείνεις στα μεζεδάκια τύπου χταπόδι-καλαμάρι-γαρίδες.



Βλέπει κι αυτή τέλειο ηλιοβασίλεμα, φέρε μαζί αντικουνουπικό όμως γιατί με το που πέσει ο ήλιος ξεκινά η επιδρομή. Επίσης, όχι πως θέλουμε να σε σπρώξουμε στην παρανομία, αλλά αν έχεις σκηνή παρ’ τη μαζί, μπορεί να σου αρέσει τόσο που να μη θέλεις να φύγεις.

Πολύ κοντά στην Ψάθα, το Αλεποχώρι έχει μια συμπαθέστατη παραλία με ωραία νερά, αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο θα σε στείλουμε εκεί λέγεται Μελτέμι, και σερβίρει πεντανόστιμους πειραγμένους ψαρομεζέδες σαν το ξυδάτο χταποδάκι με λευκό βαλσάμικο, τα αχνιστά μύδια με λαχανικά και μοσχοφίλερο, τον μαρινάτο γαύρο με ρόκα και λαχανικά τουρσί, και το καρπάτσιο τσιπούρας με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Λογαριασμός στα 20€ περίπου το άτομο, με κρασί.

Στην Παραλία Σαράντη

Η μεγαλύτερη διαδρομή της λίστας μας, κάτι λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, καταλήγει στις ακτές της Βοιωτίας, σε μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα, ανοιχτογάλαζα νερά, φωλιασμένη μέσα σε έναν κλειστό κολπίσκο, πράγμα που την κάνει και απάνεμη βεβαίως βεβαίως. Τέλειο ταβερνάκι για να πιάσεις τραπέζι στην κυριολεξία πάνω στο κύμα είναι το Θαλασσινό Μαγαζί, που σερβίρει νόστιμους ψαρομεζέδες αλλά και κρέατα για τους άπιστους σε τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 20€ το άτομο με ουζάκι.


Φωτό: denplugari | Panoramio

Η διαδρομή προς τα εδώ περνά από την Θήβα, στην οποία αξίζει να κάνεις μια στάση για να επισκεφθείς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας (και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής) το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας που θα σου μάθει όλα όσα δεν ήξερες πως ήθελες να ξέρεις για το μυθικό βασίλειο του Οιδίποδα με τις επτά πύλες και τα πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας του. Κι αυτά σου τα έχουμε ξαναπεί, με περισσότερα λόγια, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v