Φαγητό στη Χαλκίδα: Οι προτάσεις των ντόπιων

Ετοιμάζεις εκδρομή στη Χαλκίδα; Μην φύγεις χωρίς τη λίστα μας με τα καλύτερα ουζερί, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και σουβλατζίδικα.

Φαγητό στη Χαλκίδα: Οι προτάσεις των ντόπιων

Πού να πρωτοφάς σε μια πόλη που φημίζεται για το φαγητό της, και είναι τόσο δημοφιλής για μονοήμερες μετά φαγητού, όσο η Χαλκίδα; Ρωτήσαμε τους ντόπιους κι αυτοί μας αποκάλυψαν όλα τα μυστικά τους, παλιά αγαπημένα και νέα δημοφιλή φαγάδικα, από ουζερί και ταβερνάκια μέχρι μεζεδοπωλεία, μπραντσάδικα και σουβλατζίδικα με θέα θάλασσα.

Σπάρος

Στον χάρτη εδώ

Φωτεινός και φιλόξενος, σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας, ο Σπάρος ό,τι στερείται σε θέα το αναπληρώνει σε γεύσεις και καλές τιμές. Μια ολόκληρη σελίδα του μενού του είναι αφιερωμένη στα σαγανάκια (από γαρίδες μέχρι μύδια και από τυρί μέχρι πετροσωλήνες και κυδώνια) ενώ δυνατά παίζουν επίσης η ρεγγο- και η καβουροσαλάτα, οι χταποδοκεφτέδες, τα διαφόρων ειδών όστρακα, τα καλαμαράκια στο τηγάνι και το ψητό θράψαλο. Οι λάτρεις των κρεατικών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι –πανσέτες, μπιφτέκια και λουκάνικα συμπληρώνουν το μενού. Ο λογαριασμός με ουζάκι εξαιρετικά value for money, στα 25€ περίπου το άτομο.

Ουζερί Καπετάνιος στη Λάμψακο

Στον χάρτη εδώ

Όλες οι αποχρώσεις του μπλε, και άφθονες ναυτικές αναφορές, ντύνουν τον συμπαθέστατο εσωτερικό χώρο αυτού του παραδοσιακού ουζερί, που απλώνει και τραπεζάκια απέναντι, πλάι στην θάλασσα, για όσο ακόμα οι μεσημεριανές λιακάδες καλά κρατούν. Με ιστορία που ξεκινά από το 1967, ο Καπετάνιος σερβίρει 15 διαφορετικά είδη οστράκων όπως (στρείδια, αχινούς, γυαλιστερές, χτένια και δε συμμαζεύεται), μακαρονάδες με γαρίδες, αχινούς, καραβίδες και ριζότα θαλασσινών, και βέβαια φρέσκα ψάρια από τσιπούρες και φαγκριά μέχρι γαύρο, σαρδέλα και μαρίδα. Έχει και μια εντυπωσιακή λίστα αποσταγμάτων, με περισσότερες από 150 ετικέτες ούζου και τσίπουρου. Με τα ουζάκια και τα ψαράκια σου, θα υπολογίσεις γύρω στα 40€ το άτομο.

Ουζερί Απάνεμο

Στον χάρτη εδώ

Τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα, σε ένα σημείο ονειρικό που βλέπει τέλειο ηλιοβασίλεμα, αλλά και ωραίος εσωτερικός χώρος, με το ξύλο να κυριαρχεί, φτιάχνουν το σκηνικό αυτού του κοσμαγάπητου χαλκιδαίικου ουζερί. Στον κατάλογό του βρίσκουμε γαριδομακαρονάδα, κριθαρότο με καραβίδες, μυδοπίλαφο, καλαμαράκια και γαρίδες στο τηγάνι, και βέβαια φρέσκα ψάρια μεγάλα και μικρά –αν τα πετύχεις, δοκίμασε φαγκρί, προσφυγάκια, κουτσομούρες και ουρές πεσκανδρίτσας. Δυνατά παίζουν και τα ορεκτικά του, με τις τηγανιτές πατάτες κομμένες στο χέρι όπως πρέπει, και την τυροκαυτερή αληθινά σπιτική. Συνοδεύεις απαραιτήτως με ουζάκι από εκτενή ποικιλία, και πληρώνεις γύρω στα 35-40€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείς σε μικρά ή μεγάλα ψάρια.

Τσαφάκι

Στον χάρτη εδώ

Μιαν ανάσα από τη γέφυρα, το Τσαφάκι έχει φανταστική θέα, ωραίο ντιζαϊνάτο περιβάλλον και γεύσεις από θάλασσα με ένα τόσο-όσο δημιουργικό twist. Στα SOS του μενού σημείωσε την αχινομακαρονάδα, το βουτυράτο κριθαρότο με γαρίδες, τις μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο, τον τραχανά με φέτα και γαρίδες, όλα τα σαγανάκια θαλασσινών, το ψητό χταπόδι, τις καραβίδες και τον γαλέο σκορδαλιά. Με τα ουζάκια σου, τα ορεκτικά σου και το κερασμένο σου γλυκάκι στο τέλος, ο λογαριασμός θα έρθει γύρω στα 45€ το άτομο.

Eubous

Στον χάρτη εδώ

Επίσης πολύ κοντά στη γέφυρα, απολαμβάνει κι αυτό φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα, έχει κι έναν πανέμορφο, στιλάτο εσωτερικό χώρο. Ειδικεύεται στο κρέας, όπως πιθανότατα μαντεύεις από το όνομα (ευ+βους, καλά βοοειδή, από εκεί πήρε και η Εύβοια το όνομά της), έχει μάλιστα και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες κοπές από παλαιωμένα κρέατα 30 ημερών (T-bone, σπαλομπριζόλα, Tomahawk) τις οποίες συνοδεύεις με σάλτσες σαν την μπάρμπεκιου μήλο, την kale chimichurri, την hollandaise diablo και την πολύ ενδιαφέρουσα μαρμελάδα λεμόνι. Πέρα από τις κοπές, θα βρεις επίσης και κατσικομακαρονάδα με κοκκινιστό κατσικάκι Καρύστου, ριγγατόνι με λουκάνικο Τζουμαγιάς και ριζότο με πίκλα παντζαριού και φύλλα μουστάρδας. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί από 30€ ως 40€ το άτομο, αναλόγως αν θα επιλέξεις κοπές ή όχι.

Τζαμί

Στον χάρτη εδώ


Φωτό: Ghetto Magazine

Το ολοκαίνουριο εγχείρημα της ομάδας του Eubous είναι αυτό το πεντάμορφο μεζεδοπωλείο στην παλιά πόλη, που το βρίσκεις ανοιχτό από το πρωί για παραδοσιακό πρωινό, και μετά όλη μέρα, για λαχταριστούς μεζέδες αλλά και signature κοκτέιλ. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το λαυράκι με ρεβύθια, τη φάβα με σταφίδες και κάππαρη, τα κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού, τα χοιρινά μπριζολάκια με λεμόνι και σιρόπι σύκου, το τηγανιτό χταπόδι με μαγιονέζα και κάρυ και την γαριδοσαλάτα με πράσινο μήλο. Στα κοκτέιλ ξεχωρίζουν το Τσιπουράκι με τσίπουρο, ανανά, βανίλια και λάιμ και η Κρητική Παλόμα με ρακή, κεράσι, καπνιστό αλάτι και λάιμ. Λογαριασμός με κοκτέιλ, στα 25-30€ το άτομο.

Bakara

Στον χάρτη εδώ

Είναι κι αυτό all day, έχει μια από τις ομορφότερες αυλές της Χαλκίδας, στολίζει το εσωτερικό του με γκράφιτι ντόπιων καλλιτεχνών και πινελιές βιομηχανικού ντιζάιν. Εδώ θα έρθεις από νωρίς για brunch, με προτάσεις σαν τα scrambled eggs πάνω σε κρουασάν με λεμονάτη mousse από τυρί κρέμα, chives και σολομό ή prosciutto, και θα συνεχίσεις με λαχταριστά μπέργκερ από μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο, σαλάτα Cheesecake με μους ελληνικών τυριών, βινεγκρέτ ντομάτας και tapenade πιπεριάς και ντομάτας. Πολύ δυνατά παίζουν και τα γλυκά, με τα pancakes με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, μέλι, κρανμπερι και σταφίδες να κλέβουν την παράσταση. Ο λογαριασμός με μπύρα ή ποτήρι κρασί θα βγει γύρω στα 25€ το άτομο.

Γουρουνάκι

Στον χάρτη εδώ

Καμία λίστα με προτάσεις ντόπιων για φαγητό δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τουλάχιστον μία διεύθυνση για το σουβλάκι το σωστό, και το Γουρουνάκι καταλαμβάνει επάξια αυτή την θέση. Σε τέλειο σημείο πλάι στην θάλασσα, ειδικεύεται στα τυλιχτά (πολύ καλός ο γύρος κοτόπουλο και το κεμπάπ του) έχει όμως και μπέργκερ, σάντουιτς και χορταστικές μερίδες, ενώ βασικός λόγος για να έρθεις εδώ είναι το καλαμάκι προβατίνας, που θα το βρεις και σε τυλιχτό και με το τεμάχιο. Έχει και γουρουνάκι, που ψήνεται στη λαμαρίνα με φρέσκα αρωματικά και πωλείται με το κιλό, γιατί ή είμαστε μερακλήδες ή δεν είμαστε. Οι τιμές στα τυλιχτά ξεκινούν από 4€, αν παραγγείλεις μερίδες, ορεκτικά, σαλάτες και μπύρες θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v