Σούπερ πασχαλινές μονοήμερες εντός Αττικής

Σε φαράγγια, παραλίες, μονοπάτια, δάση και αρχαίους ναούς, το πασχαλινό πενθήμερο στην Αττική συναγωνίζεται άνετα το χωριό που δεν πήγες.
Σούπερ πασχαλινές μονοήμερες εντός Αττικής
της Ηρώς Κουνάδη

Τι κι αν δεν πήγαμε τελικά στο χωριό; Το πασχαλινό πενθήμερο που μόλις ξεκίνησε έχει σούπερ καλοκαιρινό καιρό, και ο νομός Αττικής είναι γεμάτος εξοχές ιδανικές για να τον απολαύσεις. Ετοίμασε τα καλαθάκια του πικνίκ –μέχρι τη Δευτέρα θα τα χρειαστείς, μετά μέχρι και ταβέρνες έχει το μενού– και φύγαμε για μονοήμερες… εντός αττικών συνόρων.

Το Φαράγγι της Γκούρας

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Πάρνηθας, ακριβώς πάνω από την Φυλή, ξεκινά ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια που έχουμε στην Αττική. Στους χάρτες θα το βρεις ως Νερό Γιαννούλας, από το όνομα του ομώνυμου ρέματος που διασχίζεις περπατώντας πάνω από τα απομεινάρια του αρχαίου πεισιστράτειου υδραγωγείου. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, σύντομη (γύρω στα 30 λεπτά) και βατή, ενώ εδώ πολύ κοντά θα βρεις και τις (ιδανικές για να στρώσεις πικνίκ) Πηγές της Φυλής, δίπλα στα ερείπια αρχαίου ναού του Πάνα, και τη μία και μοναδική πύλη του Φρουρίου της Φυλής που στέκεται ακόμα. Το φρούριο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ η θέα στο τοπίο γύρω του από εδώ πάνω είναι φαντασμαγορική. Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχει το αγαπημένο μας blog Athensville, εδώ

Δροσερά νερά και πλατάνια, μισή ώρα από την Ομόνοια, Ρέμα Γιαννούλας - Φαράγγι Γκούρας

Posted by Athensville on Friday, 23 April 2021


Το Πόρτο Γερμενό

Οι 30-κάτι βαθμοί Κελσίου που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις μέρες του φετινού Πάσχα είναι η τέλεια αφορμή για να κάνουμε τις πρώτες μας βουτιές… και σου έχουμε την τέλεια παραλία για αυτές: Το Προσήλι, στο Πόρτο Γερμενό, με τα εξωπραγματικά τιρκουάζ για τα δεδομένα της Αττικής νερά του. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως αν έρθεις ως εδώ για μονοήμερη θα λιώσεις όλη μέρα στην παραλία –παρά μόνο αν το θες. Και sightseeing μπορείς να κάνεις, στο πανέμορφο Κάστρο των Αιγοσθενών, και να περπατήσεις το φανταστικό παραθαλάσσιο Μονοπάτι της Αλκυόνης (12 χορταστικά χιλιόμετρα, ή όσα από αυτά αντέχεις), και να εξερευνήσεις τα ορεινά μονοπάτια του Κιθαιρώνα, που υψώνεται ακριβώς από πάνω, αν είσαι από αυτούς τους περίεργους τύπους που στο ερώτημα «βουνό ή θάλασσα» απαντούν βουνό.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό



Το Σούνιο και το Λαύριο

Εδώ και αν έχεις περισσότερες επιλογές απ’ όσες χωράνε σε μια μονοήμερη: Κατ’ αρχάς, ο υπέροχος Ναός του Ποσειδώνα (οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί, θυμίζουμε, αν έχεις χάσει την μπάλα με τα μέτρα) με την αμμουδερή παραλία στα πόδια του που είναι ιδανική για τις πρώτες σου βουτιές. Μετά είναι και ο Αρχαίος Θορικός, με το αρχαιότερο θέατρο όχι απλά της Αττικής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, για το οποίο σου τα είπαμε και πρόσφατα εδώ. Εδώ έρχεσαι ό,τι ώρα θέλεις, δεν έχει ωράριο, ούτε εισιτήριο. Ωραιότατος για πικνίκ αλλά και για ανοιξιάτικες πεζοπορίες είναι και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, με το διάσημο σπηλαιοβάραθρο που λέγεται πολύ εύγλωττα Χάος.



Το Πόρτο Ράφτη

Κατ’ αρχάς, αν έρθεις εδώ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, πάρε τηλέφωνο να κρατήσεις τραπέζι σε ένα από τα αγαπημένα μας παραθαλάσσια ταβερνάκια, το Φύκι Φύκι, που σερβίρει πεντανόστιμους μεζέδες θαλασσινούς αλλά και στεριανούς ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Τις πρώτες σου βουτιές εδώ θα τις επιχειρήσεις στην πανέμορφη Ερωτοσπηλιά, που σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες τώρα πιθανότατα δεν θα βουλιάζει από κόσμο, ή στη μυστική παραλιούλα που λέγεται Μικρή Χαμολιά, και θέλει λίγο περπάτημα για να τη βρεις, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει –δες εδώ βίντεο να σου ανοίξει η όρεξη, και αναλυτικές οδηγίες για να την εντοπίσεις. Τέλος, μια επίσκεψη όσο θα είσαι στην περιοχή αξίζει οπωσδήποτε και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης, στη Βραυρώνα, που έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία –διάβασέ την αναλυτικά εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v