Πάμε μια βόλτα στο Σούνιο;

Οι βουτιές, το φαγητό, το ηλιοβασίλεμα, ο Ναός του Ποσειδώνα και ένα φαντασμαγορικό φαράγγι που λέγεται Χάος. Φύγαμε για Σούνιο;
Πάμε μια βόλτα στο Σούνιο;
της Ηρώς Κουνάδη

Ο Ναός του Ποσειδώνα. Το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πίσω του. Η καλύτερη παραλία ολόκληρης της αττικής ακτογραμμής. Ένα μυστικό φαράγγι - χαρά του πεζοπόρου. Και ένα από τα καλύτερα και οικονομικότερα ψαροταβερνάκια-πλάι-στο-κύμα στην Αττική. Ακολουθήστε μας, σε μια τέλεια μονοήμερη εκδρομή στο Σούνιο.

Εν αρχή, ην ο Ναός



Δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε αρχαίο ναό χτισμένο σε ωραιότερο σημείο από αυτόν του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που αγναντεύει από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια –από το 444 π.Χ., για την ακρίβεια. Ο επιβλητικός δωρικός ναός είναι χάρμα οφθαλμών από κοντά, σχεδόν όσο και η θέα του στη θάλασσα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος που τον φιλοξενεί (και ο οποίος λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9.00 ως τη δύση του ηλίου) περιλαμβάνει επίσης τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, του φρουριού με τα τείχη και τον μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και του λιμανιού που βρισκόταν κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα. Λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ.



Το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 8€ (και το μειωμένο 4€). Καλή ιδέα είναι να έρθετε σχετικά αργά, για να μείνετε ως το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Βουτιά από ψηλά…



Η παραλία-σταρ της περιοχής δεν είναι άλλη από το ΚΑΠΕ, τον μικρό κλειστό κολπίσκο με τα εντελώς κυκλαδίτικα νερά, το ψιλό, χρωματιστό βοτσαλάκι και τις μυστικές παραλιούλες δεξιά κι αριστερά του, στις οποίες φτάνετε περπατώντας ή… τσαλαβουτώντας μέσα στο νερό. Τα Σαββατοκύριακα, θα έρθετε είτε πολύ νωρίς, είτε πολύ αργά, είτε πολύ οπλισμένοι με υπομονή, καθότι εδώ και κάμποσα χρόνια που το μυστικό διέρρευσε τις βουτιές της απολαμβάνει εδώ η μισή Αθήνα. Στην απίθανη περίπτωση που δεν την έχετε εντοπίσει ακόμα, η παραλία βρίσκεται εδώ –παρκάρετε όσο πιο κοντά στην καντίνα βρείτε ελεύθερη θέση, και εν συνεχεία κατηφορίζετε τα σκαλάκια.

the golden rays of the sun

Αν προτιμάτε περισσότερη… άπλα και λιγότερο κόσμο, η μεγάλη αμμουδιά των Λεγραινών, λίγο πριν το ΚΑΠΕ όπως έρχεστε από το Σούνιο, είναι η καλύτερη επιλογή σας. Τεράστια έκταση, σκουρόχρωμη άμμος, μικρά αμμολοφάκια στο πίσω μέρος και πεντακάθαρα νερά συνθέτουν το εξωτικό τοπίο της. Λίγη προσοχή θέλουν τα βραχάκια μέσα στο νερό, που την καθιστούν μάλλον ακατάλληλη για τις βραδινές βουτιές σας.

Περπατώ εις το… Χάος



Τι ξέρετε για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου; Πιθανότατα όχι πολλά, καθότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες αθηναϊκές εξοχές που έχουν καταφέρει μυστηριωδώς να παραμείνουν μυστικές. Το highlight του δρυμού είναι το… Χάος (ναι, έτσι λέγεται) ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτό: Στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου μπορείτε να οδηγήσετε ή/και να περπατήσετε ένα τμήμα της διαδρομής που αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα, αλλά και να στρωθείτε –καιρού επιτρέποντος– για πικνίκ στον πευκώνα, όπου θα βρείτε χώρο αναψυχής με πηγές και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων. Για να φτάσετε εδώ, θα ακολουθήσετε από το Λαύριο της πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα. Διαβάστε περισσότερα για τις διαδρομές και τις στάσεις που αξίζει να κάνετε μέσα στον Δρυμό, εδώ

Στάση για φαγητό



Για τους ψαρομεζέδες του Φόρου (τηλ.: 22920 28018) αξίζει να διανύσετε την έτσι κι αλλιώς μικρή απόσταση των 12 χιλιομέτρων από τον ναό του Ποσειδώνα ως το Θορικό Λαυρίου. Εδώ θα πιάσετε τραπεζάκι στη σκιερή αυλή, απ’ όπου θα αγναντεύετε την θάλασσα… σχεδόν κάτω από τα πόδια σας, και θα χορτάσετε ολόφρεσκα μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, και λοιπούς πεντανόστιμους θαλασσομεζέδες –φρέσκες γαρίδες, καλαμάρι γεμιστό, σουπιές, χταποδάκι στα κάρβουνα και πάει λέγοντας. Συνοδεύετε με ουζάκι που ταιριάζει γάντι, και υπολογίζετε γύρω στα 20€ το άτομο, ή και λιγότερα αν αρκεστείτε σε μικρά ψαράκια και θαλασσινά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v