Οι πιο ωραίες βραδινές βόλτες σε Αθήνα και Πειραιά

Παίρνουμε φίλους ή αισθήματα και βολτάρουμε σε Αθήνα και Πειραιά, στις πιο όμορφες καλοκαιρινές διαδρομές.
Οι πιο ωραίες βραδινές βόλτες σε Αθήνα και Πειραιά

Με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη ή τα νεοκλασσικά της Αιόλου, πλάι στο κύμα λίγο πριν ο ήλιος βασιλέψει ή στα ψηλά, με ένα κοκτέιλ ανά χείρας.

Η πόλη μας ανήκει και οι καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα δίνουν παράταση στο καλοκαίρι μας.

Από το Θησείο στου Φιλοπάππου

Thissio

Η κλασικότερη όλων βραδινή βόλτα στην πόλη είναι και από τις αγαπημένες μας, ιδιαίτερα τα βράδια. Συναντιόμαστε στον σταθμό του Θησείου, κι από εκεί παίρνουμε τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου όπου μικροπωλητές στήνουν πάγκους και διαφόρων ειδών μουσικοί στήνουν τις δικές τους «συναυλίες». Περνώντας από την πράσινη φωτεινή πινακίδα του ιστορικού Σινέ Θησείον για φωτογραφία, συνεχίζουμε στην είσοδο του Φιλοπάππου, ο οποίος για να είμαστε ακριβείς αποτελείται από τους διαδοχικούς λόφους των Νυμφών, των Μουσών και της Πνύκας. Τα σκαλάκια από την οδό Ακάμαντος, θα μας φέρουν στο λόφο των Νυμφών, όπου βρίσκεται το σχεδιασμένο το 1842 από τον Θεόφιλο Χάνσεν (αρχιτέκτονα της Τριλογίας στην Πανεπιστημίου) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από την εκδήλωση της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης στο Αστεροσκοπείο στις 29/4/2015

Αν έχετε όρεξη, η βόλτα μπορεί να συνεχιστεί προς το δεύτερο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου στην κορυφή του λόφου, πλάι στον τούβλινο οβελίσκο που δείχνει τα σημεία του ορίζοντα, όπως τα υπολόγισε από εδώ ένας από τους πρώτους αστρονόμους, ο Μέτων ο Αθηναίος. Ακριβώς δίπλα του, το πλάτωμα προσφέρει μια από τις ομορφότερες πανοραμικές απόψεις της Ακρόπολης. Γυρνώντας, μπορούμε να κλείσουμε τη βραδιά με χαλαρό ποτάκι ή μπυρίτσα στο συμπαθές Φ Μπαρ στην Ηρακλειδών, με τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο που κάποτε περνούσε το τραμ – το απλό ποτό στα 5€, ό,τι πρέπει για οικονομική έξοδο.

Βραδινό μπάνιο και βόλτα στο Καβούρι

Τη μεγάλη αμμουδιά στο μικρό και μεγάλο Καβούρι αγκαλιάζει ένα πλακόστρωτο που εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, και κινείται διαρκώς παράλληλα με την θάλασσα, περνώντας πάνω από κρυφά κολπάκια και απολαμβάνοντας τη γνωστή θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Η στάση για βραδινό μπάνιο θεωρείται απαραίτητη από όσους ορκίζονται στα πλατσουρίσματα υπό το φως του φεγγαριού, μιας και η παραλία είναι ρηχή και αμμουδερή, χωρίς… εκπλήξεις που πιθανώς να σας ανησυχήσουν  - βλ. φύκια, βραχάκια και πέτρες.

Kavouri

Και αν μας ανοίξει η όρεξη, τα κοντινά εστιατόρια για ψάρι είναι μεν στην κατηγορία των 30€/ άτομο, έχουν όμως νοστιμότατα πιάτα με θαλασσινά και σταθερή υψηλή ποιότητα. Σημειώστε τον Γαρμπή, για μοντέρνα ψαροφαγία, τον Γιαλό Βουλιαγμένης και το Agora Riviera, όλα τους με τραπεζάκια έξω μια ανάσα από το κύμα και ανεμπόδιστη θέα στο συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

Στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα

Πιο γραφικά δε γίνεται, πιο ρομαντικά (ναι καλά το καταλάβατε), δε γίνεται. Η βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της πόλης, ξεκινά από τον ολοζώντανο πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, και συνεχίζει προς την οδό Τριπόδων, όπου βρίσκεται το περίφημο Φανάρι του Διογένη.

Plaka, Athens

Συνεχίζουμε την Τριπόδων μέχρι να μετατραπεί σε Λυσιου, ανεβαίνουμε τα σκαλάκια της Μνησικλέους, μέχρι την οδό Θεωρίας και από αυτό το σημείο στρίβουμε στο δρομάκι που δεν έχει όνομα, προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να καταλήξουμε στα ασβεστωμένα σοκάκια των Αναφιώτικων.

Plaka, Athens, Greece

Από δω και πέρα εμπιστευτείτε το ένστικτό σας για να χαθείτε στα καλντερίμια τους. Επιστρέφοντας, τιμήστε το πιο πολυφωτογραφημένο καφέ του κόσμου και πιάστε τραπεζάκι στο Γιασεμί για χαλαρό ποτό ή κοκτέιλ με όμορφη θέα (από 7€) ή στην Κλεψύδρα που θυμίζει κάτι από μαγαζάκι στις Κυκλάδες για μπύρα και μεζεδάκια (από 12-15€/ άτομο).

Στις ταράτσες του κέντρου

To καλοκαιρινό ταράτσα χόπινγκ έχει αγέραστη γοητεία και εγγυημένη αποτελεσματικότητα, ακόμα και αν στην παρούσα φάση θα χρειαστεί να το ξεκινήσουμε νωρίς λόγω ωραρίου. Με αφετηρία την πλατεία Μοναστηρακίου ξεκινάμε από το Couleur Locale για κάτι χαλαρό και ατμοσφαιρικό με θέα Ακρόπολη και συνεχίζουμε για μπυρίτσα στην φρέσκια ταράτσα του Λοκάλι στου Ψυρρή ή στο rooftop του νέου ξενοδοχείου Selina στην πλατεία Θεάτρου, στο οποίο η μουσική αγαπά τις ηλεκτρονικές ανεβαστικές μελωδίες – τα ποτά περί τα 6-7€.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by tolokali (@tolokali) on


Ύστερα κατηφορίζουμε την Ερμού προς το Θησείο και… ακόμα παραπέρα μέχρι Πειραιώς, πιάνοντας τραπεζάκι στο roof bar του Gazarte για ένα ακόμα τελευταίο ποτό με όμορφη θέα στην Ακρόπολη και στις πορφυρές καμινάδες της Τεχνόπολης. Και επειδή σίγουρα θα πεινάσουμε κάποια στιγμή, στο Γκάζι το My Plate σερβίρει νοστιμότατο καλαμάκι σε πίτα αλλά και χορταστικές μερίδες κρεατικών για να στρώσει το στομάχι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gazarte - Athens Cultural Hub (@gazarte) on


Στην φωτισμένη Αιόλου

Ήταν, μαζί με την Ερμού, οι δύο πρώτοι δρόμοι που χαράχτηκαν στην σύγχρονη Αθήνα. Ήταν, επίσης, ο δρόμος που φιλοξένησε το πρώτο εστιατόριο της πόλης, και ο πρώτος στην Ελλάδα που πλημμύρισε από την μυρωδιά της φρεσκοφτιαγμένης σοκολάτας. Χρόνια μετά, παραμένει μια από τις πιο ήρεμες και όμορφες οδούς (πεζοδρόμους για την ακρίβεια), της πόλης για νυχτοπερπατήματα με αρκετές στάσεις για τσιμπολόγημα ή ποτάκι.

Kotzia Square

Για να γλυκαθούμε, μια στάση στον Κρίνο επιβάλλεται, αφού φτιάχνει σταθερά από το 1923 τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης, και μας τους σερβίρει –αυτούς και την αξεπέραστη μπουγάτσα βουτύρου– στα ρετρό μαρμάρινα τραπεζάκια του. Για έθνικ τσιμπολόγημα το Mama Roux παραμένει σταθερή αξία με τα χορταστικά του burger, burritos και noodles, ενώ στο τελείωμα της η Πλατεία Αγίας Ειρήνης προσφέρεται για ποτό ή κοκτέιλ σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζάκια που την πλαισιώνουν, όπως λόγου χάρη το Barrus, με όμορφη διακόσμηση και ιδιαίτερες signature δημιουργίες από την μπάρα του – από 8€ τα κοκτέιλ ή το Tailor's House. 



Από την Πειραϊκή στην Καστέλλα

Και για τελείωμα λίγο… Λιμάνι. Η μεγαλύτερη, και μάλλον η ωραιότερη βόλτα του Πειραιά εκτείνεται σε μήκος επτά χιλιομέτρων, από την άκρη της Πειραϊκής μέχρι τον λόφο της Καστέλλας. Σε όλο το μήκος της, βολτάρουμε επάνω σε ένα μεγάλο πεζοδρόμιο πάνω από την θάλασσα, που έχει για φόντο αρχικά τα βράχια της Πειραϊκής και εν συνεχεία τα πολυτελή γιωτ της Μαρίνας Ζέας. Κάθε λίγα μέτρα, σκαλάκια κατηφορίζουν προς την θάλασσα, για την περίπτωση που θέλετε ένα διάλειμμα ή λίγη έξτρα ρομαντζάδα.

a peaceful sunset

Η διαδρομή συνεχίζεται, αν θέλετε και αντέχετε, από το Πασαλιμάνι στο ίδιο μοτίβο –μεγάλο πεζοδρόμιο που ακολουθεί την πορεία της θάλασσας, αγκαλιάζοντας τον λόφο του Προφήτη Ηλία– μέχρι να φτάσει στην Λεωφόρο Παπαναστασίου, ή Βασιλέως Παύλου όπως την αποκαλούν οι παλαιότεροι.

Αυτός είναι ο κεντρικός δρόμος της Καστέλλας, από τον οποίο έχετε επίσης δύο επιλογές: Είτε να συνεχίσετε την βόλτα στα γεμάτα νεοκλασικά δρομάκια της, είτε να κατηφορίσετε την Ναυάρχου Βότση μέχρι το Μικρολίμανο, για να πιάσετε τραπέζι για ουζάκι και μεζέ πλάι στο κύμα, σε μαγαζάκια όπως ο Βόσπορος και το Θέα Θάλασσα – περί τα 20-25€/ άτομο περίπου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v