4 τέλεια και οικονομικά weekends για το φθινόπωρο

Στον Ελικώνα, το Πήλιο, τον Παρνασσό και τη Λίμνη Τσιβλού το φθινόπωρο είναι υπέροχο, οι τιμές καλές και τα Σαββατοκύριακα ωραία.
4 τέλεια και οικονομικά weekends για το φθινόπωρο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παίρνουμε τα όρη τα βουνά, βουτάμε και σε λίμνες και σας παρουσιάζουμε τέσσερα ωραιότατα και οικονομικά Σαββατοκύριακα για να γεμίσετε όπως πρέπει τις δύο ιερότερες ημέρες της εβδομάδας.

Στον Ελικώνα

Το κοντινό βουνό προσφέρει όλα όσα ζητάμε από μια ολιγοήμερη κοντινή απόδραση: παρθένα φύση, όμορφες διαδρομές, γραφικά χωριουδάκια και υπαίθριες δραστηριότητες.  Εδώ βολτάρουμε στα όμορφα σοκάκια στο Κυριάκι, κάνουμε εξορμήσεις για περπάτημα και φαγητό στην Αρβανίτσα, τον χώρο δασικής αναψυχής λίγο έξω από το χωριό, αλλά και στην Αγία Άννα με τα συμπαθέστατα καφενεδάκια.

Πιο ψηλά, στα 800 μέτρα το ομώνυμο χωριό του βουνού, «πνίγεται» σε εκτάσεις ελατόδασους και μας καλωσορίζει με μία μίνι-λιμνούλα που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προσθέσει ο τηλεοπτικός ζωγράφος Μπομπ Ρος και κάμποσα καταπράσινα ορεινά λειβάδια. Σημειώστε επίσης στα οπωσδήποτε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά μοναστήρια της Ελλάδας, τον περίφημο Όσιο Λουκά, εξαιρετικό δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, χτισμένο εκεί που κάποτε βρισκόταν ο Ναός της Αρτέμιδος.

Που τρώμε; Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ελικώνιο στην Αγία Άννα για αρνί ψημένο σε κληματόβεργες, γαρδουμπάκια και εξαιρετικό κατσικάκι στη γάστρα. Στην Αρβανίτσα έξω από το Κυριάκι το μενού περιλαμβάνει αγριογούρουνο στιφάδο, βουβαλίσιες μπριζόλες και ελάφι, ενώ στην καρδιά του χωριού, η ταβέρνα Συναξάρια αποτελεί μια εξίσου καλή επιλογή για ντόπιες γεύσεις. Ο λογαριασμός για τα παραπάνω δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο, με κρασί.

Πού μένουμε; Στα δωμάτια του Ξενώνα Ελικώνιο στην Αγία Άννα, δίκλινα και τρίκλινα με αυτόνομη θέρμανση και θέα στο βουνό (40€ με πρωινό για ένα δίκλινο) και στον ξενώνα Φλυγόνιο στο Κυριάκι (65€ για ένα δίκλινο στούντιο με τζάκι και πρωινό). 

Διαβάστε επίσης: Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Στο Πήλιο

Το βουνό των Κενταύρων έχει κάτι για κάθε εποχή, και το φθινόπωρο του πάει (πάρα) πολύ. Οι επιλογές είναι δεκάδες, από βόλτες σε πανέμορφα χωριουδάκια χωμένα στη φύση και δεκάδες μονοπάτια για φυσιολάτρες μέχρι τσιπουρογνωσία και γευσιγνωσία σε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κουζίνα.



Το χρυσαφένιο δάσος της Τσαγκαράδας είναι αυτή την εποχή χάρμα οφθαλμών, ενώ το φρεσκοαποσταγμένο τσίπουρο στο Μούρεσι θα σας κάνει να κελαηδήσετε μελωδικά. Στις Μηλιές θα κάνετε την τελευταία βόλτα της χρονιάς με τον θρυλικό Μουτζούρη, το τρενάκι του Πηλίου, στη Βυζίτσα θα απολαύσετε τη θέα με φόντο τα παλιά αρχοντικά και στη Ζαγορά ή την Πορταριά θα δοκιμάσετε τις καλύτερες πηλιορείτικες γεύσεις.

Μμμμ πείνασα! Η Αλέκα στη Τσαγκαράδα, το Κάρδαμο στην Μακρινίτσα, το Στέκι στην Πορταριά, το Πολύδροσο στο Πουρί, η Συνάντηση στον Κισσό, ο Στεφανής στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τα μεζεδάκια του και το Πλυμάρι στην παραλία της Ανάληψης είναι μερικές από τις κορυφαίες και πλέον οικονομικές προτάσεις του βουνού – περί τα 15-17€/ άτομο, με κρασί.

Και από διαμονή; Ωραία και οικονομικά δωμάτια βρίσκουμε στο Άδηλον στην Τσαγκαράδα (50€ για ένα δίκλινο με μπαλκόνι), στο Αρχοντικό Θεοδώρα στη Μακρυνίτσα (41€ για ένα δίκλινο με πρωινό), και στο Πανόραμα στη Μηλίνα (40€ για ένα δίκλινο με θέα θάλασσα).

Διαβάστε επίσης: 5 χωριά στο Πήλιο ιδανικά για φθινοπωρινά ΣΚ

Στη Λίμνη Τσιβλού

Δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα, η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα όμορφο αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας, που δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Αρκετά όμως με την ιστορία.



Το μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται εδώ αποτελείται από έναν κεντρικό, πλακόστρωτο δρόμο, τον οποίον πλαισιώνουν ταβερνάκια και είναι ωραίο για βόλτες. Αν θέλετε να έρθετε σε «άμεση επαφή» με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, οι ντόπιοι προτείνουν την πεζοπορική βόλτα που οδηγεί στα Ύδατα της Στυγός. Χώρος μυθολογικός, ο οποίος απέχει περίπου δυόμισι ώρες με τα πόδια από το χωριό Σόλο. Πεζοπορία στις όχθες της, ποδηλατάδες με καταπράσινο φόντο (τα κλαδιά σχεδόν ακουμπούν τα νερά της λίμνης) και κωπηλασία για όλους, είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες που κάνουν τη λίμνη ιδανική για τους φυσιολάτρεις.

Σημειώστε επίσης πως σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται η Ζαρούχλα, ένα από τα ομορφότερα −και πιο ορεινά, στα 1.022 μέτρα της− χωριά της Αχαΐας.

Φαγητό έχει εδώ; Φυσικά. Δίπλα ακριβώς στη λίμνη ο Παράδεισος προσφέρει ωραία θέα και μαμαδίσιο φαγητό. Σκεφτείτε κεφτεδάκια, πατάτες τηγανιτές, γίδα βραστή, κολοκυθοκεφτέδες αρνάκι λεμονάτο και άλλα τέτοια ωραία. Λίγο πιο έξω το Πέτρινο σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα, νόστιμα μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα. Αμφότερα δεν κοστίζουν παραπάνω από 15€/ άτομο, με κρασί.

Που μένουμε; Στα όμορφα δωμάτια της Έλενας στη Ζαρούχλα (68€ για ένα superior δίκλινο δωμάτιο).

Στον Παρνασσό

Προτού έρθει ο χειμώνας και τα πλήθη αρχίσουν να συρρέουν στην Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο, προλαβαίνουμε ακόμα να απολαύσουμε το ήσυχο πρόσωπο του Παρνασσού. Του πιο "hip" βουνού.



Εδώ θα βολτάρετε στην Αγόριανη, γνωστή και ως Επτάλοφος, χτισμένη μέσα στα έλατα και τα πλατάνια και γεμάτη πετρόχτιστα μονοπάτια και τρεχούμενα νερά. Στα πέριξ θα βρείτε και το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας για μια βόλτα με το βαγονέτο στα παλιά ορυχεία και το υπόγειο μουσείο. https://onparnassos.gr/el/places/vagonetto-metalleutiko-parko-tis-fokidas Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο θεματικό πάρκο, διακόσια μέτρα κάτω (ναι, κάτω) από το διάσελο μεταξύ Γκιώνας και Παρνασσού. Αν χορτάσετε την ομορφιά της Αγόριανης, θα οδηγήσετε την όμορφη διαδρομή μέχρι την Αμφίκλεια, σταματώντας στα μισά περίπου της διαδρομής στο μυστικό χωριουδάκι που λέγεται Σουβάλα ή Πολύδροσος. Ύστερα θα καθίσετε για ελληνικό καφεδάκι στον καφενέ της γραφικής Βάριανης και θα επισκεφθείτε την Αράχωβα όταν πέσει το βράδυ, για το απαραίτητο ποτάκι στα στέκια της. Μην αμελήσετε να αφιερώσετε ένα πρωινό στους κοντινούς Δελφούς και τον αρχαιολογικό τους χώρο.

Τι τρώμε εδώ; Στην Γκρίζα Αρκούδα στην Αγόριανη, θα δοκιμάσετε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, μαγειρευτά αλλά και σχάρα, ενώ την ταβέρνα Μπουρμπούλα, στη Βάριανη, θα απολαύσετε ζουμερά παϊδάκια και άλλα ντόπια κρέατα στη σχάρα. Εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα θα δοκιμάσετε επίσης στο Δαδί και την Καλιφόρνια, στην Αμφίκλεια. Σε όλα τα παραπάνω, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-20€/ άτομο, με κρασί.

Και πού μένουμε; Το Χάνι του Ζεμενού στην Αράχωβα διαθέτει καθαρά δωμάτια με 47€ ανά διανυκτέρευση, ενώ ο Ξενώνας Δώμα επίσης στην Αράχωβα διαθέτει εξίσου ωραία δίκλινα με 50€. Στην Αμφίκλεια, το ξενοδοχείο Ανδρέας προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με 54€.

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v