5 χωριά στο Πήλιο ιδανικά για φθινοπωρινά ΣΚ

Όλο το Πήλιο είναι τέλειο για φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα. Αν δεν ξέρεις πού να πρωτοπάς, άφησέ μας να βοηθήσουμε.
5 χωριά στο Πήλιο ιδανικά για φθινοπωρινά ΣΚ

της Ηρώς Κουνάδη

Μην περιμένεις, Τσαγκαράδα και Ζαγορά αυτό το κομμάτι δεν θα έχει. Για τα δύο πιο αγαπημένα μας χωριά του Πηλίου σου τα έχουμε πει και ξαναπεί και ξαναπεί. Αυτή τη φορά, θέλουμε να σου θυμίσουμε πως ένας από τους πλέον κοσμαγάπητους προορισμούς της Ελλάδας έχει κι άλλα πολλά χωριά –μικρά, πανέμορφα, ανεξερεύνητα, ήσυχα, παρεξηγημένα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η τελευταία της λίστας μας. Ε, κι αν τις νοσταλγήσεις τη Ζαγορά και την Τσαγκαράδα, δίπλα σου θα είναι όπου και να πας, περνάς να τους πεις ένα γεια.

Οι Πινακάτες

Ανάμεσα στις Μηλιές και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ακριβώς δίπλα στη Βυζίτσα με τα πανέμορφα αρχοντικά της, οι σκαρφαλωμένες σε υψόμετρο 580 μέτρων Πινακάτες είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του Πηλίου. Εδώ θα βολτάρεις σε πετρόχτιστα καλντερίμια, πλάι σε μαρμάρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό και κάτω από αιωνόβια πλατάνια, και θα δοκιμάσεις αυθεντική πηλιορείτικη κουζίνα σε παραδοσιακά ταβερνάκια όπως η Δροσιά (που οι ντόπιοι τη λένε Παππαδιά) και η Πινακωτή που απλώνει τα τραπεζάκια της στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού τα ηλιόλουστα μεσημέρια.



Εδώ να μείνεις: Στον όμορφο Ξενώνα Τα Δόκανα (60€ το δίκλινο) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Αλατίνου (55€ το δίκλινο).

Ο Άγιος Λαυρέντιος

Αν έχεις ρίξει έστω και μια γρήγορη ματιά σε πηλιορείτικα αφιερώματα την τελευταία πενταετία, σίγουρα τον έχεις δει να αναφέρεται ως πάλαι ποτέ μυστικό ντόπιων και φανατικών Πηλιόφιλων που κάποια στιγμή διέρρευσε και πλέον απολαμβάνει την φήμη ενός από τα ωραιότερα και δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου, σαν άλλο αθηναϊκό ΚΑΠΕ. Εύστοχη περιγραφή δε λέμε, αλλά αυτό που πραγματικά πρέπει να ξέρεις για τον Άγιο Λαυρέντιο είναι πως τα λιθόστρωτα δρομάκια του στολίζονται με φαντασμαγορικά αρχοντικά, το καθένα τους ένα μάθημα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, μισοκρυμμένα πίσω από πλατάνια, καστανιές και αγριοκερασιές. Τραπέζι για μοσχοβολιστό ελληνικό καφεδάκι θα πιάσεις εδώ στο Τρίπορτο, και για εκπληκτική πηλιορείτικη κουζίνα στο Platanus Orientalis και στον Λωτό.



Εδώ να μείνεις: Στα σούπερ ρομαντικά δωμάτια του Hotel Dryades (82€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα πιο low budget, αλλά επίσης όμορφα, δωμάτια της Φωλιάς (51€ το δίκλινο με πρωινό).

Ο Κισσός

Μια ανάσα έξω από την Τσαγκαράδα, σε απόσταση τόσο ελάχιστη που αν ήταν πόλη θα τον λέγαμε προάστιό της, ο Κισσός είναι από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις χωριών που πρώτα έγιναν διάσημα τα ταβερνάκια τους και μετά τα ίδια τα χωριά. Αξίζει να τον επιλέξεις για βάση σου, όχι μόνο γιατί είναι λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένος και σαφώς οικονομικότερος από τη Ζαγορά, αλλά και γιατί εδώ θα ανακαλύψεις ένα πραγματικά αφτιασίδωτο πηλιορείτικο χωριό, με πετρόχτιστα δρομάκια, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακά σπιτάκια, όλο δικό σου. Όσο για τις γεύσεις του; Πιάσε τραπέζι για σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό στα Πέντε Φι, που σερβίρει νοστιμιές από το 1935, και στη Συνάντηση, για απίθανες γευστικές δημιουργίες όπως τα ρεβίθια με πορτοκάλι και η φέτα με σως τριαντάφυλλο, και θα μας θυμηθείς.


Φωτό: Peliorama.gr

Εδώ να μείνεις:
Στα ωραιότατα, και οικονομικότατα ενοικιαζόμενα δωμάτια Κισσός (61€ το δίκλινο με τζάκι, 46€ χωρίς).

Ο Λαύκος

Εκεί στον πηλιορείτικο νότο, 330 μέτρα πάνω από τα νερά του Παγασητικού, ο Λαύκος είναι ένα χωριουδάκι-έκπληξη, με την πανέμορφη πλατεία του εξολοκλήρου στεγασμένη, χάρη στα γιγάντια πλατάνια που πλέκουν μεταξύ τους τα κλαδιά τους από πάνω της. Τα γραφικά του καλντερίμια κάνουν αδιάκοπα ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πηλιορείτικα αρχοντικά, ενώ από εδώ ξεκινούν και μονοπάτια που κάνουν το χωριό την χαρά του πεζοπόρου. Ένα από τα ομορφότερα, και δημοφιλέστερα, ενώνει τον Λαύκο με την παραθαλάσσια Μηλίνα σε δυόμισι περίπου ώρες διαδρομής μέσα από φαντασμαγορικά πηλιορείτικα τοπία. Δες και τον χάρτη εδώ.



Εδώ να μείνεις: Στις φανταστικές σουίτες του Esperos Suites and Villas (από 77€ για τρία άτομα) ή στο ωραιότατο, και οικονομικότερο, Λαγού Ράχη (44€ το δίκλινο με πρωινό).

Η Μακρινίτσα

Πες ό,τι θες για την κοσμοπλημμύρα της και το πόσο τουριστική μοιάζει σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Το απόγευμα που τα πούλμαν φεύγουν και την αφήνουν στην ησυχία της, η Μακρινίτσα επιστρέφει και πάλι στον αληθινό της εαυτό: Εκείνον ενός αυθεντικού πηλιορείτικου χωριού, όλο περίτεχνα αρχοντικά, πέτρινα γεφύρια, περίτεχνες βρύσες και λιθόκτιστα καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα στις πλατείες και τα εκκλησάκια της. Χώρια που είναι και ένα από τα ευκολότερα προσβάσιμα χωριά του Πηλίου (τέλειο για σένα που δεν αντέχεις το στροφιλίκι ως τη Ζαγορά) κι έχει και την καλύτερη μάλλον θέα στον Παγασητικό και τα φώτα του Βόλου, έτσι όπως κρέμεται σαν μπαλκονάκι στην πλαγιά του βουνού.



Εδώ να μείνεις: Στο κουκλίστικο Αρχοντικό Αργυρώ (50€ το δίκλινο) ή στα φωτεινά δωμάτια που προσφέρει το Πηλιορείτικο Σπίτι (45€ το δίκλινο με φανταστικό πρωινό)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v