Απολαυστικές – χικ! - μονοήμερες σε 8 οινοποιεία

Απέραντοι επισκέψιμοι αμπελώνες, εντυπωσιακοί πύργοι, βραβευμένα κρασιά και γευστικά παντρέματα σε οκτώ οινοποιεία δυο ωρίτσες το πολύ από το σπίτι σου.
Απολαυστικές – χικ! - μονοήμερες σε 8 οινοποιεία

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θέα που σε ταξιδεύει από το πράσινο των αμπελιών στο γαλάζιο της θάλασσας, κτίρια εντυπωσιακά που μέσα τους κρύβουν όλο το μεράκι και την τεχνογνωσία της παρασκευής εκλεκτού κρασιού, και φυσικά υπέροχες ετικέτες για να πάρεις φεύγοντας, σε καλές τιμές.

Οκτώ αγαπημένα οινοποιεία κοντά μας – και λίγο πιο μακριά – μας περιμένουν για μυήσεις στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

* Οι επισκέψεις και οι οινογνωσίες/γευσιγνωσίες γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Επικοινωνήστε με τα οινοποιεία για να σας καθοδηγήσουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου οινικού «πακέτου» για την παρέα σας.

Κτήμα Σέμελη
Koύτσι Νεμέας, Κορινθία, τηλ. 27460-20360, 27460-20361



Σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία από τις ψηλότερες πλαγιές της Νεμέας, το επιβλητικό οινοποιείο περνά στάδιο ανακαίνισης τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και προσφέρει ίσως την ωραιότερη θέα στους αμπελώνες της περιοχής. Η μεγάλη αίθουσα στο κεντρικό τμήμα του οινοποιείου προσφέρεται για γευστική δοκιμή σε συνδυασμό με τη δοκιμή κρασιών του κτήματος, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται στο εντυπωσιακό κελάρι και στους χώρους οινοποίησης. Διαθέτει και ωραιότατα δωμάτια για φιλοξενία μέσα στη φύση.

Αχτύπητες ετικέτες που πρέπει να πάρεις φεύγοντας είναι οπωσδήποτε το Grande Reserve, ένα εντυπωσιακό Αγιωργίτικο παλαίωσης με νότες σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλας και το Δέλεαρ ένα φινετσάτο ροζέ από το δίδυμο Syrah - Grenache Rouge.

Κτήμα Παλυβού
Αρχαία Νεμέα, Κόρινθος, τηλ: 27460 24190



Ανοιχτό όλον τον χρόνο, το οικογενειακό οινοποιείο του Γιώργου Παλυβού διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας με εντυπωσιακή θέα από το ψηλότερο σημείο του. Ξεναγήσεις στον αμπελώνα και το οινοποιείο, οινο-δοκιμές, προβολές, σεμινάρια wine tasting στο κελάρι ενίοτε και από τα ίδια τα βαρέλια, γεύματα ειδικά στημένα για να ταιριάζουν με τα κρασιά του Κτήματος και εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, συμπεριλαμβάνονται στα… κομφόρ που προσφέρει το Κτήμα στους επισκέπτες.

Εξαιρετικές για… take away οι Πέτρινες Πλαγιές, ένα κομψό λευκό κρασί φτιαγμένο από το επιτυχημένο ταίριασμα του πληθωρικού Chardonnay με την φινετσάτη Μαλαγουζιά και το Terra Leone - Ammos Reserve, ένα πλούσιο αγιωργίτικο που επιδέχεται παλαίωσης.

La Tour Melas
Αχινός Φθιώτιδας τηλ: 6944756556



Ένας εντυπωσιακός πύργος δίνει το επιβλητικό στίγμα αυτού του boutique οινοποιείου στον Αχινό Φθιώτιδας, με θέα που κόβει την ανάσα, όμορφες εγκαταστάσεις στα πρότυπα των γαλλικών Chateau και κατατοπιστικότατη ξενάγηση από τους ανθρώπους του κτήματος. Το κτήμα του Κύρου Μελά διαθέτει και ωραιότατα δωμάτια εναρμονισμένα πλήρως με το τοπίο, ενώ υπάρχει δυνατότητα γευσιγνωσίας με pairing menu.

Πριν φύγεις, πάρε οπωσδήποτε μια φιάλη του ομώνυμου ερυθρού με βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα από μαύρα φρούτα με νότες ευκάλυπτου και βιολέτας, αλλά και του Idylle d' Achinos, ενός εκ των κορυφαίων ελληνικών ροζέ κρασιών από Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο σε ίσα μέρη.

Κτήμα Χατζημιχάλη
Χουλέβαινα, Αταλάντη, τηλ: τηλ: 22330 80324, 22330 23172



Ένα ιστορικό οινοποιείο, από εκείνα που σηματοδότησαν την επανάσταση στο σύγχρονο ελληνικό κρασί, με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Χατζημιχάλη. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Μουσείο Οίνου και άνετους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις του προσωπικού, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται με δοκιμές κρασιών, τοπικών τυριών και βόλτες στους αμπελώνες.

Πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, πάρε οπωσδήποτε και ένα Alfega ροζέ από Grenache, Μαλαγουζιά και Syrah με κύριους πρωταγωνιστές τα κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το βατόμουρο σε υφή γλυκού του κουταλιού ή έναν παλαιωμένο Καπνία από Cabernet Sauvignon.

Κτήμα Αβαντίς
Μύτικας Ληλαντίου, Χαλκίδα τηλ: 22210 55350



Το οινοποιείο του Απόστολου και της Λένγκας Μούντριχα επεκτάθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ιδιαίτερα αγαπημένα οινοποιεία της κεντρικής Ελλάδας, με αρκετές βραβευμένες ετικέτες. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες θα σε μυήσουν στα μυστικά του κρασιού, αλλά και της σταφυλοθεραπείας, μέσα από τη σειρά προϊόντων περιποίησης του οινοποιείου. Κατόπιν συνεννόησης μπορείς να συνοδεύσεις την οινογνωσία με ιδιαίτερες γεύσεις.

Απαραίτητες αγορές από εδώ η ομώνυμη Lenga, ένα από τα πιο απολαυστικά αρωματικά λευκά κρασιά στην αγορά από την ποικιλία Gewurztraminer φρουτώδης και ανθική αλλά και ο premium Άγιος Χρόνος, το γευστικό αποτέλεσμα του παντρέματος δύο ευγενών ποικιλιών, Syrah και Viognier.

Κτήμα Σκούρα
Μαλανδρένι, Άργος, τηλ: 2751 023688



Μεγάλο και επιβλητικό, το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, στην οποία πραγματοποιούνται επαγγελματικές ξεναγήσεις από το προσωπικό αλλά και από τον ίδιο τον Γιώργο Σκούρα, τόσο στους χώρους της οινοποίησης όσο και στο ατμοσφαιρικό κελάρι. Το κτήμα παρέχει τη δυνατότητα γεύματος στο bistro με τοπικά προϊόντα ή catering, φυσικά παντρεμένο με τα κρασιά του κτήματος.

Πριν συνεχίσεις για καφεδάκι στο κοντινό Ναύπλιο, οπωσδήποτε προμηθεύσου το Πέπλο, ένα από τα καλύτερα ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου αμπελώνα από τις ποικιλίες Syrah, Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο. Πιο premium επιλογή, ο στιβαρός Μέγας Οίνος, ερυθρός και παλαιωμένος, καμωμένος από το πάντρεμα Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικου.

Κτήμα Κοκοτού
Σταμάτα, τηλ: 2108145113, 6946068010, 6948509580



Σταμάτα και επισκέψου αυτό το, μια ανάσα από την Αθήνα, οινοποιείο και βασικό σημαιοφόρο του Αττικού αμπελώνα. Το κτήμα του Γιώργου και της Άννας Κοκοτού βρίσκεται ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο ό,τι πρέπει για οινικές δοκιμές και ξενάγηση στους αμπελώνες. Δεν σταματά όμως εκεί: δραστηριότητες όπως ενασχόληση με τον βοτανόκηπό του, συγκομιδή μελιού, τρύγοι, βραδιές γευσιγνωσίας και παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του.

Δύο ετικέτες ξεχωρίζουμε και παίρνουμε μαζί μας όσο πορευόμαστε προς τη Σταμάτα για κοψίδια: το δημοφιλές Ασύρτικο Κοκοτού όπου επικρατούν αρώματα λεμονανθού, αχλαδιού και τροπικών φρούτων και το ιστορικό Kokotos Estate, από Cabernet Sauvignon.

Κτήμα Παπαγιαννάκου
Πυθαγόρα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τηλ: 2299025206



Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο Εν Ελλάδι, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία με στόχο να εξοικονομεί ενέργεια και να αφήνει μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίαση και τους άνετους χώρους του που κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει εκπομπές, γυρίσματα σειρών και ταινιών. Κάθε γωνιά του είναι φτιαγμένη ώστε να ευνοεί την οινική ξενάγηση, ενώ η διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τους φέρνει κοντά στην παραγωγή του κρασιού, χωρίς να εμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία.

Από το πλήθος βραβευμένων κρασιών του Κτήματος, οφείλεις να πάρεις φεύγοντας την εξαιρετική του ρετσίνα, ένα κρασί που μπλέκει περίτεχνα το φρουτώδη χαρακτήρα με τη βοτανική διάσταση της ρετσίνας, αλλά και το φίνο και φρουτώδες Σαββατιανό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v