Υπέροχα παραθαλάσσια χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα

Το ήξερες ότι σε λιγότερες από δύο ωρίτσες μπορείς να βουτήξεις και να βολτάρεις σε υπέροχα χωριουδάκια που βλέπουν θάλασσα;
Υπέροχα παραθαλάσσια χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα

Καθαρά νερά, ωραίες αμμουδιές, νόστιμα μεζεδάκια σε ταβερνάκια που βλέπουν θάλασσα, ρομαντικές βόλτες, αρχαιολογικοί χώροι που αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο και άλλα ωραία πράγματα που μπορείς να ζήσεις σε μόλις δύο ώρες δρόμο από το κλεινόν άστυ.

Αντίκυρα
Απόσταση από Αθήνα: 175 χιλιόμετρα



Σε δύο και κάτι ωρίτσες βρίσκεσαι σε αυτό το μια σταλιά παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Βοιωτίας, το οποίο διατηρεί ακόμα κάποια από τη γραφικότητα του παρελθόντος και ενδείκνυται για βόλτες στην παραλιακή του περαντζάδα, καφεδάκι με θέα θάλασσα, μπανάκι σε ωραίες παραλίες και καλό φαγητό.  Για μπανάκι θα επιλέξεις την παραλία του Αγίου Ισιδώρου, οργανωμένη με βότσαλο και χαλικάκι, ενώ για φρέσκα θαλασσινά πλάι στο κύμα οι ταβέρνα τα Δελφίνια, και ο Βαλάουρας είναι δύο πολύ καλές επιλογές. Αν θες κάτι σε ιταλικό, νοστιμότατη πίτσα αλλά και μακαρονάδες θα γευτείς στο La Casa Pizza Pasta.  

Tip: Αν έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να επισκεφτείς την ενδιαφέρουσα Μονή του Οσίου Λουκά και το μαρτυρικό Δίστομο, σε κοντινή απόσταση.

Άστρος
Απόσταση από Αθήνα: 160 χιλιόμετρα

_DSC6865

Το παράλιο της… καρδιάς μας για κοντινές αποδράσεις, και δημοφιλής προορισμός για Αθηναίους και μη, βρίσκεται ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα και τα βαθυγάλαζα νερά του Αργολικού Κόλπου, και είναι ό,τι πρέπει για αποδράσεις αστραπή, ρομαντικές βόλτες σε σοκάκια και δροσερές βουτιές. Στο «νησί» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, θα βουτήξεις στην παραλία Πόρτες η οποία είναι ιδανική για windurfing, ή στον Ατσίγγανο με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά. Στον Λιόκηπο θα πας για εξαιρετικά κρέατα και σουβλιστά της ώρας, ενώ στο Στέκι θα φας νόστιμο ψαράκι και μεζεδάκια πλάι στο κύμα.

Νοτιοανατολικά του Άστρους, μπορείς να επισκεφτείς τον ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού, ενώ για soundtrack στη διαδρομή από και προς Αθήνα προτείνουμε τα Avatar και Exit της Μόνικα, η οποία γεννήθηκε στο παράλιο. 

Μύλοι
Απόσταση από Αθήνα: 138 χιλιόμετρα

Μύλοι Αργολίδας

Το Ναύπλιο το γνώριζες, όμως τους Μύλους, επτά χιλιόμετρα από τον δημοφιλή προορισμό τους ήξερες; Αν όχι, ήρθε η ώρα να τους μάθεις. Ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, λοιπόν, οι Μύλοι απέχουν κάτι λιγότερο από δύο ωρίτσες και συνδυάζουν θάλασσα, ποτάμι και βραδινές βολτίτσες με φόντο το Ναύπλιο. Εδώ θα πιείς καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια, θα συζητήσεις με τους ντόπιους για τον μύθο της Λερναίας Ύδρας η οποία σύμφωνα με το μύθο ζούσε εδώ, και θα δεις την Λέρνη, η οποία αναφέρεται άλλωστε ως ποταμός, άλλοτε ως πηγή και άλλοτε ως λίμνη.

Για βουτιές, θα κάνεις τις απλωτές σου στην ομώνυμη παραλία με το ψιλό βοτσαλάκι και τον αμμώδη βυθό και θα δοκιμάσεις το ξακουστό oldschool σουβλάκι της περιοχής σε διάφορα ψητοπωλεία. Προτείνουμε το επονομαζόμενο Σουβλάκι των Μύλων πάνω στην Εθνική Οδό: ζουμερό, καλοψημένο, με αρκετό λιπάκι που του δίνει έξτρα γεύση. Εναλλακτικά, στην Ψαροταβέρνα Λύκος θα φας ωραιότατο φρέσκο ψάρι, σε όμορφη τοποθεσία με θέα θάλασσα.

Αιγείρα
Απόσταση από Αθήνα: 144 χιλιόμετρα

Ancient theater of Aegeira

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα θα βρεις ένα από τα λιγοστά αρχαία θέατρα που αγναντεύουν θάλασσα στην Ελλάδα. Σου δι-Αίγειρα το ενδιαφέρον; Τέλεια. Το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, λοιπόν, αγναντεύει τον κορινθιακό κόλπο από το 280 π.Χ. και η επίσκεψη σε αυτό συνδυάζεται ωραιότατα με βουτιές στην ομώνυμη παραλία, ακριβώς μπροστά από το σύγχρονο χωριό: είναι ήρεμη, με ψιλό βοτσαλάκι, καθαρή και με κρυστάλλινα νερά για χαλαρές βουτιές.

Αν πεινάσεις, που σίγουρα θα πεινάσεις, κοντά στην παραλία, ο Κατσούρης είναι μια κλασική οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό σε καλές τιμές, ενώ λίγο πιο έξω, στην παραλία της Ακράτας, με το ψιλό βοτσαλάκι, τον αρκετό ίσκιο κάτω από τα δέντρα και τα καθαρά νερά, η Βεγγέρα σερβίρει χορταστικότατη πίτσα σε διάφορες παραλλαγές και καλοφτιαγμένες μακαρονάδες.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v