Οι καλύτερες μονοήμερες εντός Αττικής

Στο Σούνιο, τον Σχινιά και το Πόρτο Γερμενό οι αυγουστιάτικες μονοήμερες έχουν άλλη χάρη –και δεν είναι μόνο για βουτιές.
Οι καλύτερες μονοήμερες εντός Αττικής
της Ηρώς Κουνάδη

Σε βρήκε ο Αύγουστος στην Αθήνα, με το ταμείο να είναι μείον, και τον υδράργυρο σκαρφαλωμένο στους 42 βαθμούς υπό σκιά; Μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Εμείς είμαστε εδώ, κι έχουμε μερικές ιδέες για μονοήμερες που θα σε δροσίσουν χωρίς να σου κοστίσουν, και χωρίς να σε ταλαιπωρήσουν –το πολύ μια ώρα θα χρειαστεί να οδηγήσεις.

Στο Σούνιο…



…Θα βρεις μερικές από τις καλύτερες παραλίες της αττικής ριβιέρας (το ΚΑΠΕ, το Τσίου, την παραλία του Σουνίου και την Ακτή Ασημάκη –λεπτομέρειες για όλες τους εδώ) αλλά οι βουτιές είναι μόνο η αρχή: Ο Ναός του Ποσειδώνα είναι ανοιχτός μέχρι το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό (εισιτήριο στα 10€) και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες στα σκιερά του μονοπάτια. Αν η ιδέα της πεζοπορίας σε αυγουστιάτικες θερμοκρασίες δεν σε ενθουσιάζει, έλα μόνο για να δεις το Χάος, ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο που μοιάζει λες και δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στο κέντρο του δρυμού –φτάνεις και με το αυτοκίνητο.



Διαβάστε περισσότερα - Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή

Σημαντικός λόγος να οργανωθείς για μονοήμερη στο Σούνιο είναι και τα πολλά, εξαιρετικά ταβερνάκια του, από τα οποία ξεχωρίζουμε το Συρτάκι, που μας σερβίρει ψαγμένα θαλασσινά (σκέψου ριζότο με καλαμάρι και μελάνι σουπιάς) με θέα θάλασσα (στα 25€ το άτομο), το Θόδωρος και Ελένη στα Λεγραινά, που θάλασσα μπορεί να μη βλέπει έχει όμως καταπληκτική κουζίνα και εξαιρετικές τιμές (κάτω από 20€ το άτομο) και ο Φόρος στο Λαύριο, με τα τίμια θαλασσινά του, τις σούπερ χαμηλές τιμές (στα 17-20€ το άτομο) και τη θέα στην απόλυτα αστική θάλασσα του Λαυρίου.

Διαβάστε περισσότερα - Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο Σούνιο;

Στον Σχινιά…

…Θα απλώσεις πρώτα απ’ όλα ψάθες και πετσέτες στην υπέροχη αμμουδιά των Πεύκων, ή και κάτω από τα ίδια τα πεύκα, αν θέλεις άφθονη φυσική σκιά και δε σε πειράζει να είσαι λίγο (καμιά 20αριά βήματα, τόσο λίγο) μακριά από εκεί που σκάει το κύμα. Αν είσαι λάτρης της οργάνωσης, και την θέλεις την ξαπλώστρα σου, σχεδόν δίπλα στο πευκοδάσος θα βρεις την οργανωμένη παραλία του Μωραΐτη –είσοδο δεν έχει, μόνο μια ελάχιστη κατανάλωση από το beach bar, της τάξης των 4-5€, που μάλλον θα την έκανες ούτως ή άλλως.



Το πευκοδάσος, που λες, είναι κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, το οποίο διασχίζουν τρία διαφορετικά μονοπάτια, ό,τι πρέπει για αναζωογονητικές βόλτες στη φύση. Οι δε ιστοριοδίφες, έχετε εδώ αξιοθέατα να δείτε: Τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ., το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα, στη Νέα Μάκρη και το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα –και τα τρία επισκέψιμα με το ίδιο εισιτήριο, που κοστίζει 6€.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Πολύ κοντά στον Τύμβο, ο Βράχος απλώνει τραπεζάκια ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, και μας σερβίρει κλασικούς θαλασσινούς μεζέδες –σκέψου καλαμαράκια και γαρίδες στο τηγάνι, χταπόδι ξυδάτο, γαύρο μαρινάτο και πάει λέγοντας. Με ουζάκια, οι τιμές στα 17€ το άτομο.

Περισσότερες προτάσεις για φαγητό έχουμε εδώ - Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα; 

Στο Πόρτο Γερμενό…

…Θα βρεις κατ’ αρχάς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής, το Προσήλι, με τα διάφανα νερά του, τα αρμυρίκια που εγγυώνται άφθονη σκιά (Αύγουστος είναι, όλο και κάποιο θα πετύχεις ελεύθερο) και τον προσανατολισμό του που το προστατεύει από τους βοριάδες οι οποίοι ταλαιπωρούν συχνά την περιοχή. Μετά, είναι και οι πέντε παραλίες του ίδιου του Πόρτο Γερμενό, όλες τους με ωραία νερά, ψιλό βοτσαλάκι και αρμυρίκια για την απαραίτητη σκιά –ξεχωρίζει αυτή που αποκαλείται εύγλωττα μεσαία παραλία, στην οποία θα βρεις και τον περισσότερο κόσμο.



Πέρα από παραλίες, εδώ έχει και αρχαίο κάστρο, αυτό των Αιγοσθενών, που χτίστηκε πιθανότατα γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. κι είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα που έχουμε από την αρχαιότητα. Αν το λέει η καρδούλα σου για πεζοπορία, τέλειο είναι το μονοπάτι της Αλκυόνης, που κινείται για 12 ολόκληρα χιλιόμετρα πλάι στη θάλασσα, ενώ αν λαχταρίσεις αυτοκινητάδα με άρωμα βουνού οι ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κιθαιρώνα που υψώνεται πάνω από το Πόρτο Γερμενό είναι πάντα εκεί για σένα.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Για θαλασσινά και ουζάκια εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στο Μαραμπού ή στο Καΐκι του Μιχάλη, αμφότερα με σούπερ θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα για το οποίο φημίζεται το Πόρτο Γερμενό. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. Αν πάλι είσαι παιδί της φύσης και του βουνού, γραμμή στα Βίλια, επάνω στις πλαγιές του Κιθαιρώνα που λέγαμε πριν, για αρνίσια παϊδάκια, κοντοσούβλια προβατίνας και άλλα κρεατοφαγικά στον ξακουστό και κοσμαγάπητο Έλατο (περί τα 20€ το άτομο με ωραίο κρασάκι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v