Τέλειες αττικές αυτοκινητάδες αν σου έλειψαν τα roadtrip

Θα ξανακάνουμε μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Μέχρι τότε, έχει και η Αττική ανοιχτούς δρόμους με θέα θάλασσα. Ή βουνό, δε θα τα χαλάσουμε εκεί.
Τέλειες αττικές αυτοκινητάδες αν σου έλειψαν τα roadtrip
Πολύ περισσότερο από τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τραίνα, αν μας ρωτάς, αυτό που μας έχει λείψει είναι οι μεγάλες αυτοκινητάδες. Τα roadtrip, αγγλιστί. Εμείς και η μουσική μας και ο ανοιχτός δρόμος μπροστά. Γιατί κακά τα ψέματα, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ελευθερία του να χαράσσεις μόνος σου πορεία (και να αλλάζεις γνώμη) όπως και όποτε και όσες φορές θες.

Μέχρι να ξαναπάρουμε τους δρόμους (και ο καιρός γαρ εγγύς, από 18/5 επιτρέπονται τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα) βρίσκουμε, όπως πάντα, παρηγοριά στην αγκαλιά της Αττικής και στους ανοιχτούς της δρόμους που αγναντεύουν την θάλασσα. Ή το βουνό. Ή και τα δύο.

Από τον Πειραιά στο Σούνιο



Η κλασικότερη των κλασικών παραλιακών διαδρομών, οδηγιέται ιδανικά με τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατεβασμένα και κάτι σε ρέγκε να παίζει στα ηχεία. Εξήντα πέντε χιλιόμετρα είναι η απόσταση, αν αναρωτιέσαι, την οποία θα διανύσεις σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Και όταν φτάσεις στο Σούνιο, ρίχνεις και μια βουτιά εδώ να το γιορτάσεις.

Περισσότερα εδώ - Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή

Από το κέντρο στο Πόρτο Γερμενό, μέσα από τον Κιθαιρώνα



Αν δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, αυτή η διαδρομή τα συνδυάζει όλα. Έχει βέβαια περισσότερο βουνό, καθώς διασχίζει τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κιθαιρώνα, όταν όμως πάρει να κατηφορίζει απολαμβάνει συνεχώς θέα στα νερά του Κορινθιακού που λαμπυρίζουν στον ορίζοντα. Εξήντα εννιά χιλιόμετρα είναι η συνολική απόσταση, την οποία θα διασχίσεις σε μία ώρα και είκοσι λεπτά αν δεν κάνεις στάσεις. Και όταν φτάσεις, ετοιμάσου για μια τέλεια βουτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Περισσότερα εδώ - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Από την Κηφισιά στη Μαλακάσα, μέσα από την Πάρνηθα



Θάλασσα εδώ μπορεί να μην έχει, η εξοχή όμως στην Πάρνηθα είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά της, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα δεν θα μπεις στον πειρασμό να κατέβεις από το αυτοκίνητο για μια σύντομη έστω πεζοπορία ή για ένα πικνίκ στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Άλλη στάση που αξίζει να κάνεις είναι στις όχθες της λίμνης Μπελέτσι, πολύ κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 27 χιλιόμετρα, σχεδόν μία ώρα οδήγησης καθότι βουνίσιος δρόμος.

Περισσότερα εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα

Από την Ελευσίνα στην Κινέττα, μέσω της Παλιάς Εθνικής



Την έχεις οδηγήσει ποτέ την παλιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου; Κινείται σχεδόν συνεχώς πλάι στη θάλασσα, αγναντεύοντας ένα βιομηχανικό τοπίο που θα γινόταν τέλειο σκηνικό για το απόλυτο αθηναϊκό road movie. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα είναι το συνολικό μήκος αυτής της διαδρομής, που θα την οδηγήσεις σε κάτι λιγότερο από ένα 40λεπτο, αν δεν σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι για ινσταγραμικές φωτογραφίες.

Από την Πεντέλη στον Σχινιά, μέσα από το βουνό



Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, που έχουμε μνημονεύσει εκατό φορές τις τελευταίες μέρες, είναι ο τελικός μας προορισμός σε αυτήν την τελευταία αυτοκινητάδα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ανηφορίζοντας τις καταπράσινες πλαγιές της Πεντέλης, πριν πάρει να αγναντεύει, στροφή τη στροφή και φουρκέτα τη φουρκέτα, το απέραντο γαλάζιο του Ευβοϊκού καθώς κατηφορίζει προς τη Νέα Μάκρη. Τριάντα πέντε λεπτά διαδρομής, 31 χιλιόμετρα, και σούπερ βουτιές ή/και πεζοπορίες με φόντο το μυρωδάτο πευκοδάσος για το τέλος.

Περισσότερα εδώ - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v