Φανταστικά διήμερα στην Πελοπόννησο

Στην Πιάνα, την Αμπελιώνα, τον Μυστρά και τους καταρράκτες της Άνω Βλασίας… θα ‘ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη.
Φανταστικά διήμερα στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος περιμένει ως τον Μάιο για να προϋπαντήσει την άνοιξη στην εξοχή; Κηρύσσουμε επίσημα την έναρξή της από τώρα, και φεύγουμε για εκδρομή στα βουνά και στα λαγκάδια της Πελοποννήσου.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου.

Στην Πιάνα της Αρκαδίας

Χωριουδάκι μια σταλιά, δυο βήματα και δυο… έτη φωτός μακριά από την κοσμοσυρροή του Μαινάλου, η Πιάνα πήρε το όνομά της από το Πιανοβούνι που υψώνεται από πάνω της, το οποίο με τη σειρά του βάφτισε ο θεός Πάνας που γεννήθηκε, λέει ο μύθος, εδώ. Το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και καταλήγει μετά από ένα 40λεπτο πεζοπορίας στο Σπήλαιο του Πανός απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, και είναι χωρίς καμία υπερβολή ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια που θα περπατήσετε στην περιοχή.


Φωτό: Ξενώνας Παπανικόλα

Πολύ κοντά στην Πιάνα, η Αλωνίσταινα είναι άλλο ένα υπέροχο χωριό, με φανταστικά ταβερνάκια και διατηρητέα αρχοντικά χτισμένα στις όχθες ενός μικρού ποταμού που λέγεται Ελισσών. Στο δρόμο που ενώνει την Αλωνίσταινα με τη Βυτίνα αξίζει να κάνεις μια στάση για πικνίκ (θα βρεις και ξύλινα τραπεζάκια για την περίσταση) στο Διάσελο, που απολαμβάνει εκπληκτική θέα στα μαγικά τοπία του Μαινάλου.

Εδώ να μείνεις: Στην Πιάνα, στον πανέμορφο Ξενώνα Παπανικόλα (από 72€ το δίκλινο με εξαιρετικό, χειροποίητο πρωινό) ή στην Αλωνίσταινα στη Villa Vardas (90€ το διαμέρισμα τριών ατόμων με τζάκι). 

Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα μυστικά της Ορεινής Αρκαδίας

Στην Άνω Βλασία της Αχαΐας

Εικοσιπέντε χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, η Άνω Βλασία είναι ένα γλυκύτατο χωριό, φωλιασμένο στις καταπράσινες πλαγιές του Ερύμανθου. Ελάχιστα έξω από το χωριό, οι μέχρι πρότινος μυστικοί καταρράκτες του Ταξιάρχη είναι ένας από τους βασικότερους λόγους να έρθεις για Σαββατοκύριακο εδώ. Ένας σύντομος χωματόδρομος (που θέλει προσοχή όταν έχει βρέξει) θα σε φέρει από το χωριό σε αυτό το μαγικό μέρος που είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορίες και εξερευνήσεις. Αναλυτικές οδηγίες για να το εντοπίσεις, και φωτογραφίες για να κάνεις όρεξη, εδώ και εδώ

Serenity

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Καλάβρυτα

Εδώ να μείνεις: Στο χωριουδάκι που λέγεται Μάνεσι, 10 λεπτά από την Άνω Βλασία, βρήκαμε ωραιότατα δωμάτια στο Manesi Apartments (60€ το δίκλινο) αλλά και αυτό το γλυκύτατο σπιτάκι που φιλοξενεί μέχρι 3 άτομα με 54€.

Στην Αμπελιώνα της Μεσσηνίας

Έχει και ορεινά χωριά η Μεσσηνία; Και τι χωριά: Η κουκλίστικη Αμπελιώνα, ιδιαίτερη πατρίδα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, ακριβώς εκεί που τελειώνει το καστανοδάσος του Λύκαιου όρους –το οποίο είναι ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του. Δέκα χιλιόμετρα από την Αμπελιώνα βρίσκεται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαίους ναούς της Πελοποννήσου, ο Επικούρειος Απόλλωνας, που συνδέεται με το χωριό και μέσω του φανταστικού Μονοπατιού της Θεραπείας.

Ampeliona (view from our hotel)

Δεκαπέντε χιλιόμετρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα βρεις τα ερείπια της Αρχαίας Λυκόσουρας, που ο Παυσανίας λέει πως ήταν η πρώτη πόλη του κόσμου, και όλες οι πόλεις του κόσμου φτιάχτηκαν με πρότυπο αυτή. Ήταν κομμάτι υπερβολικός ο γλυκύτατος, ναι, όπως άλλωστε και όλοι οι περιηγητές που έγιναν ταξιδιωτικοί συντάκτες μετά από αυτόν. Κλείσιμο ματιού.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos, εδώ.

Εδώ να μείνεις: Στο σούπερ λουξ Abeliona Retreat (150€ το δίκλινο με άψογο, χειροποίητο πρωινό) ή στην Ανδρίτσαινα, 8 χιλιόμετρα έξω από την Αμπελιώνα, στο ωραιότατο Gourgiana Apartment (63€ για δύο άτομα, 85€ για τέσσερα). 

Στα Πικουλιάνικα της Λακωνίας

Χωριό-μπιζουδάκι, δίπλα στη σταματημένη στον χρόνο καστροπολιτεία του Μυστρά (που είναι ειδικά αυτή την εποχή ένα χάρμα οφθαλμών) τα Πικουλιάνικα είναι η τέλεια βάση για να εξερευνήσεις με το πάσο σου το κάστρο και τις εκκλησίες της βυζαντινής πόλης, και όχι μόνο: Από εδώ θα ξεκινήσεις για να ανακαλύψεις μικρά θαύματα της λακωνικής γης, σαν το σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα και την φαντασμαγορική διαδρομή που αναφέρουν όλοι οι ξένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί ως «πέρασμα της Λαγκάδας». Επίσημα γνωστή ως Εθνική Οδός 82, είναι ο παλιός δρόμος που ενώνει την Σπάρτη με την Καλαμάτα μέσα από το Φαράγγι της Λακάδας, στροφή τη στροφή και φουρκέτα τη φουρκέτα. Μην το επιχειρήσεις αν είσαι αρχάριος οδηγός, ή αν ζαλίζεσαι εύκολα, σε κάθε άλλη περίπτωση όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο. Λεπτομέρειες εδώ.



Διαβάστε περισσότερα - Μυστράς: Τα μυστικά του κάστρου

Εδώ να μείνεις: Στα γλυκύτατα, πέτρινα στούντιο του Ξενώνα Πικουλιάνικα (65€ το δίκλινο) ή στα εκπληκτικά δωμάτια του Ξενώνα Μαζαράκη (91€ το δίκλινο με σούπερ σπέσιαλ πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v