Πού να πας την Καθαρά Δευτέρα χωρίς budget

Μονοήμερες εκδρομές, γλέντια και χαρές στην Αθήνα, και όλα όσα μπορείς να κάνεις την Καθαρά Δευτέρα αν δε σου φτάνουν τα λεφτά για τριήμερο.
Πού να πας την Καθαρά Δευτέρα χωρίς budget
της Ηρώς Κουνάδη

Ονειρεύεσαι εκδρομές και ουζάκια στη λιακάδα, αλλά το ταμείο είναι μείον και τα ξενοδοχεία ακριβά; Εμείς είμαστε εδώ, να σου πούμε ότι μια χαρά θα είσαι και στην Αθήνα –ή στα πέριξ της, γιατί μια μονοήμερη είναι πάντα καλή και οικονομική ιδέα.

Λέω να μείνω στην Αθήνα…

- Το παραδοσιακό του γλέντι στήνει, όπως κάθε χρόνο, στον λόφο του Φιλοπάππου ο Δήμος Αθηναίων, φέτος με καλεσμένη-έκπληξη την Γωγώ Τσαμπά, γιατί Κούλουμα χωρίς Καγκέλια, Πάσχα χωρίς αρνί. Το γλέντι ξεκινά από τις 11.00 το πρωί, με τη Φιλαρμονική του Δήμου να ανοίγει τον χορό.

- Στο Χαλάνδρι, το καταπράσινο Κτήμα Αρίστη περιμένει τους έχοντες πιτσιρίκια για μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες, χαρταετούς, σαρακοστιανούς μεζέδες και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, που μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ.

- Αν πάλι προτιμάς το πικνίκ σου αυτοσχέδιο, λαγάνα, χαλβά, καλαθάκι, και γραμμή για τον Εθνικό Κήπο, το πάρκο του ΚΠΙΣΝ, την Ακαδημία Πλάτωνος και άλλες… εξοχές του αστικού ιστού, που έχουμε συγκεντρώσει εδώ

- Τι θα έλεγες για ουζάκι και ψαρομεζέ με θέα θάλασσα; Η Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά μυρίζει άνοιξη (όταν ο καιρός δεν μας τη χαλάει) κι εμείς ήδη ονειρευόμαστε λιακάδα και τραπεζάκι πλάι στο κύμα στον Ξυπόλυτο στη Λούτσα, στον Βράχο στον Τύμβο του Μαραθώνα, στο Φύκι Φύκι στο Πόρτο Ράφτη ή στο Συρτάκι στο Σούνιο. Λεπτομέρειες για τα τρία πρώτα έχουμε εδώ και για το Συρτάκι εδώ.

…Ή μήπως να πάμε μια μονοήμερη;

Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης: Όχι τη «δική μας» (που ωραία είναι κι αυτή, δεν θα τη μετρούσαμε για μονοήμερη όμως, δεν είναι εκτός αστικού ιστού) την άλλη, του Λουτρακίου, που τη λέμε και Λίμνη Ηραίου και την αγαπάμε για το μοναδικό τοπίο της, για τα ταβερνάκια που απλώνουν τραπέζια στις όχθες της, για τον γειτονικό της Φάρο Μελαγκάβι που αγναντεύει από ψηλά ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στα νερά του Κορινθιακού και για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου που ακουμπά στη θάλασσα. Και όλα αυτά απέχουν μια ωρίτσα και κάτι από την πόρτα του σπιτιού μας.
Περισσότερα εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στη Λίμνη του Ηραίου

Στη Θήβα: Ο Βλάχικος Γάμος είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, με τις φωτιές που ανάβουν στην πλατεία και τον κεντρικό πεζόδρομο της Θήβας και τους Πυρρίχιους χορούς να φτιάχνουν ατμόσφαιρα γιορτής που δε μοιάζει με καμία άλλη. Εκτός αυτού, η Θήβα έχει επίσης θυμίζουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Αρχαιολογικά Μουσεία που έχεις δει ποτέ, απέχει μόλις μια ωρίτσα από την Αθήνα, και αν βαριέσαι να οδηγείς υπάρχει κι αυτή η οργανωμένη μονοήμερη για την Καθαρά Δευτέρα, που αναχωρεί από τη Νίκαια στις 8.00 το πρωί, με κόστος 12€ το άτομο.

Στους Δελφούς: Ανοιχτός θα είναι την Καθαρά Δευτέρα ο μαγικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (8.30-15.00, εισιτήριο 6€) πράγμα που μας δίνει την τέλεια αφορμή για μια μονοήμερη στις πλαγιές του Παρνασσού. Αφού πάρεις χρησμό, μπορείς να περπατήσεις το φανταστικό μονοπάτι προς το γλυκύτατο χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό, να οδηγήσεις ως την Αράχωβα για μια δόση κοσμοπολιτισμού στα Κούλουμά σου, ή να κατηφορίσεις προς το Γαλαξίδι, για ουζάκι και ψαρομεζέ πλάι στην θάλασσα.
Περισσότερα εδώ - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό

Στη Λίμνη Δόξα: Αν είσαι πρωινός τύπος, και δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από την απόλυτη εξοχή, η ωραιότερη λίμνη της Ζήρειας (κατά κόσμο Ορεινής Κορινθίας) απέχει ακριβώς δυόμισι ώρες από την Αθήνα, και είναι το τέλειο σκηνικό για να στρωθείς για πικνίκ στις όχθες της –θα βρεις και ξύλινα τραπεζάκια ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Γύρω της, θα περπατήσεις σε ειδυλλιακά μονοπάτια και θα εξερευνήσεις τα κουκλίστικα χωριά που έκαναν την Ορεινή Κορινθία τον απόλυτο προορισμό για weekend από την Αθήνα.
Περισσότερα εδώ - 15 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Κορινθία

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v