Τέλειες ανοιξιάτικες μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Σε δάση, σε βουνά, σε ποτάμια και φαράγγια, η Πελοπόννησος είναι το τέλειο μέρος για να προϋπαντήσεις την άνοιξη στην εξοχή.
 

Τέλειες ανοιξιάτικες μονοήμερες στην Πελοπόννησο

της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό το κείμενο δεν περιλαμβάνει το Ναύπλιο. Όχι επειδή δεν το αγαπάμε (το ξέρεις αυτό) αλλά επειδή αυτή τη φορά θα πάρουμε τα βουνά, τις ακροθαλασσιές, τους κάμπους και τα δάση, για να προϋπαντήσουμε την άνοιξη όπως της αξίζει, μετά από τόσο καιρό που την περιμένουμε: Στην εξοχή.

Στο Φαράγγι Καταφύκι

Δεν το είχες καν ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Επίτρεψέ μας να σας συστήσουμε: Δυόμιση ώρες από την Αθήνα, και 5 χιλιόμετρα από την Ερμιόνη, το φαράγγι Καταφύκι είναι η τέλεια ανοιξιάτικη πεζοπορία, ιδανική ακόμα και για απολύτως αρχαρίους. Το μήκος του είναι περίπου δυόμισι χιλιόμετρα, και το μονοπάτι που το διασχίζει εξαιρετικά βατό και σχετικά επίπεδο. Πνιγμένο στις μυρτιές, τα πεύκα και τις λυγαριές, το φαράγγι βρίσκεται –όπως εύκολα μαντεύεις− αυτή την εποχή στα καλύτερά του.



Κι αν εκεί που περπατάς δεις καμιά περίεργη σχισμή στους βράχους, για καλό και για κακό μην την πλησιάσεις. Από εδώ ήταν, λέγαν’ οι αρχαίοι ημών, που ανέβηκε από τον Κάτω Κόσμο ο Άδης και άρπαξε την Περσεφόνη. Από εδώ γύρισε επίσης ο Ηρακλής με το καινούριο του ζωάκι, τον Κέρβερο, στον τελευταίο άθλο του. Δεν είσαι για να το ρισκάρεις. Έχεις να πας και για ψαράκι στην Ερμιόνη, γυρνώντας από το φαράγγι (εγγυημένες επιλογές εδώ, η Μαρία και η Ταβέρνα του Σπυρανδρέα).

Στην Αρχαία Μαντίνεια

Μια ωρίτσα και 45 λεπτά από την πόρτα του σπιτιού σου, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρχαίας Αρκαδίας είναι σήμερα ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς αρχαιολογικούς της χώρους. Κι αυτό το λέμε για καλό: Την Αρχαία Μαντίνεια και τις καταπράσινες, λουλουδιασμένες εκτάσεις της θα τις έχεις πιθανότατα όλες δικές σου, για να εξερευνήσεις με την ησυχία σου το υπέροχο τοπίο της, το μικρό αλλά ενδιαφέρον αρχαίο θέατρο και τα ίχνη της αρχαίας πόλης.




 

 

 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις




Δεν τελειώνει, όμως, εδώ: Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, η Αγία Φωτεινή είναι η πιο παράξενη εκκλησία που είδες ποτέ σου. Έργο του Κώστα Παπαθεοδώρου, μαθητή του Δημήτρη Πικιώνη, συνδυάζει αρχαιοελληνικούς κίονες και βυζαντινή αρχιτεκτονική, σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει να κινείται –τόσο παράξενα μεγαλειώδες, που σε ζαλίζει λίγο τις πρώτες φορές που το κοιτάς. Επίσης πολύ κοντά εδώ, το χωριουδάκι που λέγεται Κάψια είναι ό,τι πρέπει για λουκούλειο γεύμα ανοιξιάτικης… κρεατοφαγίας. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο ομώνυμο σπήλαιο, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.




 

 

 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Papadopoulos (@cherokeegr) στις




Στη Ζαρούχλα και τη Λίμνη Τσιβλού

Δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα, μια από τις λιγότερο διάσημες λίμνες της Πελοποννήσου δεν βρισκόταν πάντα εκεί: Δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση στις αρχές του 20ου αιώνα. Βλέποντας από κοντά τα ακίνητα νερά της, και το καταπράσινο, σχεδόν αλπικό τοπίο γύρω της, δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις. Ελάτε οργανωμένοι με καλαθάκια του πικνίκ, οι όχθες της είναι το τέλειο σκηνικό για αυτή την ανοιξιάτικη ιεροτελεστία.



Πολύ κοντά στη λίμνη (12 χιλιόμετρα, για να είμαστε ακριβείς) η Ζαρούχλα είναι ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 1.020 μέτρα, μέσα στα έλατα και τις καστανιές. Στα ταβερνάκια της θα κάνεις οπωσδήποτε μια στάση για φαγητό, ενώ αν είσαι γενικώς περιπετειώδης τύπος θα επιχειρήσεις την δύσκολη αλλά φαντασμαγορική πεζοπορική διαδρομή που καταλήγει στα Ύδατα της Στυγός, εκεί που η Θέτις βούτηξε τον Αχιλλέα και τον έκανε αθάνατο αλλά ξέχασε την φτέρνα και δεν ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Οι καταρράκτες τρέχουν ακόμα, κάνε μια δοκιμή, ποτέ δεν ξέρεις. Αναλυτικά η διαδρομή, και φωτογραφίες που θα σε βάλουν στον πειρασμό εδώ.



Στον Ακροκόρινθο και τη Νεμέα

Κατ’ αρχάς ναι, είναι «ο» και όχι «η Ακροκόρινθος», όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό. Το μεγαλειώδες κάστρο πάνω από την Κόρινθο είναι το μεγαλύτερο ολόκληρης της Πελοποννήσου –ένα τριωράκι θα το υπολογίσεις χαλαρά αν θέλεις να το δεις όλο− και ένα από τα καλύτερα συντηρημένα επίσης. Το κάστρο υπάρχει εδώ από την αρχαιότητα, με πολλές προσθήκες σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας του: Έγινε ρωμαϊκό, φράγκικο, βυζαντινό, ενετικό, οθωμανικό, πουλήθηκε ακόμα και στους ιππότες της Μάλτας για ένα φεγγάρι (κάπως περισσότερο: 9 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς).




 

 

 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

The fellowship of the almost spring


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις




Μισή ώρα οδήγησης, ή 38 χιλιόμετρα μακριά από το κάστρο, η Νεμέα συνδυάζει έναν σούπερ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που φτιάχνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά σε όλη την Ελλάδα, και ειδυλλιακά μονοπάτια για πεζοπορίες (χάρτες εδώ). Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v