7 μέρη για να χαζέψεις τα αστέρια κοντά στην Αθήνα

Στο Σούνιο, στην Πεντέλη, σε παραλίες ό,τι πρέπει για βραδινό μπάνιο και βουνοκορφές ιδανικές για ρομαντίκ μονοήμερες εκδρομές.
Κακά τα ψέματα, αν κάτι μας λείπει στην Αθήνα αυτό είναι ο έναστρος ουρανός –ο πραγματικά έναστρος ουρανός, αυτός με τα χιλιάδες αστέρια που χαζεύουμε μαγεμένοι στα χωριά και τις εξοχές. Λύσεις, όμως, πάντα υπάρχουν, αρκεί να είσαι ρομαντική ψυχή διατεθειμένη να συμβιβαστεί –είτε με μικρότερο πλήθος αστεριών, είτε με περισσότερες ώρες οδήγησης. Όσο για το πού θα πας, σε έχουμε καλυμμένο.

Στον Χάρακα

Μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες αμμουδερές παραλίες της Αττικής, ιδανική και για τις βραδινές μας βουτιές, βρίσκεται αρκετά μακριά από τα φώτα της πόλης για να επιτρέπει το χάζι στον νυχτερινό ουρανό. Θα τη βρείτε κοντά στα όρια των δήμων Λαυρίου και Κερατέας, οδηγώντας προς το Σούνιο (χάρτης εδώ).

Στην Πεντέλη

Είτε στις οργανωμένες ξεναγήσεις – βραδιές αστροπαρατήρησης που διοργανώνει το Αστεροσκοπείο (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ) για να παρατηρήσετε τον αττικό ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο Newall, είτε στα μονοπάτια γύρω από τη σπηλιά του Νταβέλη και τον καταρράκτη της Πεντέλης που απέχουν από τα φώτα της πόλης τόσο όσο χρειάζεται για να φαίνονται τα αστέρια στον ουρανό.

Στο Θησείο

Μπορεί τα φώτα του να κρύβουν το 99% των αστεριών του αθηναϊκού ουρανού, το τηλεσκόπιο του εντυπωσιακού Αστεροσκοπείου, όμως, δεν πτοείται μπροστά σε τέτοιες λεπτομέρειες. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, για παράδειγμα, έχει προγραμματιστεί νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού, μετά από ένα ατμοσφαιρικό Full Moon Concert με πιάνο και τσέλο (είσοδος 5€, λεπτομέρειες εδώ και στα τηλέφωνα 210 3490160, 210 3490036).

Στο Καβούρι

Είναι μια από τις πιο κοντινές παραλίες στο κέντρο, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι χάνεις σε πλήθος αστεριών το κερδίζεις σε ώρες οδήγησης. Είναι, επίσης, ό,τι πρέπει για βραδινό μπάνιο, με αφράτη αμμουδιά μέσα κι έξω από το νερό, κι ένα νησάκι στο οποίο φτάνεις άνετα κολυμπώντας ή και… περπατώντας μέσα στο νερό, για να γυρίσεις την πλάτη στην αττική ακτογραμμή και να χαζεύεις τα αστέρια πάνω από την θάλασσα, προσποιούμενος πως είσαι διακοπές.

Στον Ελικώνα

Σενάριο… μίνι βραδινής εκδρομής, αλλά αστέρια θέλατε, θα χρειαστεί καμιά φορά να κοπιάσετε για να τα βρείτε. Ο Ελικώνας, λοιπόν, απέχει περί τη μιάμιση ώρα οδήγησης από την Αθήνα, θα σε αποζημιώσει όμως με ουρανό αντάξιο εξοχής –γιατί περί εξοχής πρόκειται. Σημείο ιδανικό για να χαζέψετε τα αστέρια, αν δεν θέλετε να ψάχνετε μονοπάτια στα δάση του βραδιάτικα, είναι η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος, χειροποίητος χώρος δασικής αναψυχής λίγο έξω από το Κυριάκι –στο οποίο πιάνετε και θέση για μεζεδάκια στο Αρχοντικό επιστρέφοντας, γιατί είναι γνωστό ότι ο ρομαντισμός ανοίγει την όρεξη.

Στον Κιθαιρώνα

Εκδρομών συνέχεια, με το έτερο «αθηναϊκό» βουνό, στα όρια μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας. Οι κοινότητες ερασιτεχνών αστροπαρατηρητών ορκίζονται στο όνομα της κορυφής του Κιθαιρώνα (όπως μάθαμε κατασκοπεύοντας το forum τους, εδώ ) την οποία μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε με το αυτοκίνητο, αν δε σας τρομάζει η οδήγηση στις στροφές. Ένα από τα καλύτερα σημεία για να χαζέψετε τον έναστρο ουρανό είναι κοντά στο καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας, Βαγγέλης Τσάκος (χάρτης εδώ ). Περισσότερες λεπτομέρειες για το βουνό έχουμε εδώ  

Στο Σούνιο

Καλοκαίρι, αστέρια, βραδινό μπάνιο, ρομαντζάδα… Θα έλειπε ο ναός του Ποσειδώνα από τη λίστα μας; Τόσα αστέρια όσα, π.χ., από τον Κιθαιρώνα εδώ δεν θα δείτε, πράγμα που αντισταθμίζεται, όμως, με μια βουτιά στο φεγγαρόφωτο, στην αμμουδερή παραλία ακριβώς κάτω από τον ναό, με τον οποίο τη συνδέει ένα μονοπάτι (χάρτης εδώ). Και αν οι νυχτερινές περιπλανήσεις/ βουτιές/ ρομαντζάδες σας ανοίξουν την όρεξη, εγγυημένη ψαροφαγία σε ωραιότατες τιμές δύο χιλιόμετρα από τον ναό, στο Συρτάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v