Τέλειες εκδρομές μία μόνο ώρα μακριά από την Αθήνα

Ιδανικές για μονοήμερες, αλλά και με ωραιότατους ξενώνες αν αποφασίσετε να μείνετε για Σαββατοκύριακο, τρεις υπέροχες εκδρομές… εδώ δίπλα.
Τέλειες εκδρομές μία μόνο ώρα μακριά από την Αθήνα

Στη Νεμέα

Είστε λάτρεις του κρασιού; Της αρχαίας ιστορίας; Αναρωτιέστε πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Μία ωρίτσα (και κάτι λίγο) μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος χάρμα οφθαλμών, περικυκλωμένος από καταπράσινα τοπία και επισκέψιμα οινοποιεία που θα σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

Η Νεμέα είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, τόσο για τους λάτρεις του sightseeing, της ελληνικής μυθολογίας και του κρασιού, όσο και για όσους θέλουν απλώς να βολτάρουν στη φύση. Πέντε φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν εδώ κοντά, από το Ψάρι Κορινθίας, για να σας φέρουν μέσα από ειδυλλιακά μονοπάτια στις κορυφές, τις πεδιάδες και τους αμπελώνες της περιοχής. Οι βαθμοί δυσκολίας των διαδρομών κυμαίνονται από πολύ εύκολες (των 3 χιλιομέτρων) έως σχετικά απαιτητικές (των 8-10 χιλιομέτρων). Δείτε τις όλες, μαζί με τους αναλυτικούς χάρτες τους, εδώ



Αν βαριέστε να περπατάτε, αλλά θέλετε και να δείτε την περιοχή, μια από τις ωραιότερες αυτοκινητοδιαδρομές είναι αυτή που ενώνει τη Νεμέα με την Καστανιά, στα ορεινά της Κορινθίας, περνώντας μέσα από τα χωριά Ψάρι, Αηδόνια και Πετρί.

Στάση για φαγητό θα κάνετε οπωσδήποτε στην ταβέρνα της Κυρ-Αθηνάς (που οι παλιότεροι θυμούνται ως ταβέρνα του Σοφού) για σούπερ κρεατικά στη σχάρα αλλά και σπιτικά μαγειρευτά σαν το αρνάκι με μελιτζάνες. Υπολογίστε γύρω στα 15€ το άτομο, μαζί με κρασί από τον τοπικό αμπελώνα.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή

Αν αποφασίσετε να μείνετε: Μαζέψτε την παρέα και νοικιάστε ολόκληρο το υπέροχο Αρχοντικό Βένικος, που φιλοξενεί μέχρι και έξι άτομα στα τρία του υπνοδωμάτια, με 120€ ανά διανυκτέρευση –ήτοι, 20€ το άτομο.

Στον Κιθαιρώνα

Νομίζατε ότι τα κοντινά μας βουνά εξαντλούνται στην Πάρνηθα, τον Υμηττό και την Πεντέλη; Κάνατε λάθος. Εκεί όπου η Αττική συναντά τη Βοιωτία, οι καταπράσινες πλαγιές του Κιθαιρώνα περιμένουν τους λίγους και καλούς εκδρομείς που φτάνουν ως εδώ αφενός για τις φαντασμαγορικές διαδρομές μέσα στη φύση και αφετέρου –θα το παραδεχτούμε– για το φαγητό.

Η κορυφή του βουνού, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο αν δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις (ήπιες σχετικά) στροφές, και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον Κορινθιακό από τη μια και στο μεγαλειώδες χάος της Αττικής από την άλλη. Η δε διαδρομή ως εδώ ελίσσεται ανάμεσα σε φουντωτά πεύκα και πανύψηλα έλατα, συνθέτοντας ένα σκηνικό που παραμένει καταπράσινο και τον χειμώνα.


Φωτό: GalsnGuys.gr

Στην κορυφή του Κιθαιρώνα θα φτάσετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες μετά το χωριό Βίλια (φωτό, επάνω), αφού περάσετε πρώτα από το καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος του ΕΟΣ Ελευσίνας, στα 1.090 μέτρα υψόμετρο. Αν η φυσική σας κατάσταση είναι καλή, ή θέλετε απλώς να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, υπάρχει και μονοπάτι από τα Βίλια ως την κορυφή του Κιθαιρώνα. Η (ανηφορική, προφανώς) διαδρομή έχει συνολικό μήκος 5,2 χιλιόμετρα. Μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ

Προτού ανηφορίσετε, ή άμα τη επιστροφή σας, επιβάλλεται μια στάση στα Βίλια, στην κεντρική πλατεία των οποίων η χασαποταβέρνα-κρεοπωλείο ο Έλατος σερβίρει από το 1967 εξαιρετικό κοκορέτσι, ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια σε καλοφαγάδες που ορκίζονται στο όνομά της. Για μία έξτρα λαρτζ κρεατοφαγία, με κρασί, θα υπολογίσετε γύρω στα 20€ το άτομο.

Αν αποφασίσετε να μείνετε: Τα χρωματιστά, κουκλίστικα δωμάτια του Villa Eidillis (τηλ.: 2263 023815) στα Βίλια δεν ξεπερνούν τα 45€ το δίκλινο με πρωινό.

Στον Ελικώνα

Ένα «πού;» ήταν αυτό που ακούσαμε; Δεν σας αδικούμε. Ένα από τα πιο ανεξερεύνητα βουνά της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Στερεάς, υψώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και στις πεδιάδες της Βοιωτίας –στους χάρτες θα το βρείτε ακριβώς κάτω από τη Λιβαδειά. Στις κατάφυτες πλαγιές του κρύβονται ορεινά χωριά-μπιζουδάκια, σαν την Αγία Άννα, το πρώτο χωριό που συναντάτε ερχόμενοι εδώ, και το σκαρφαλωμένο στα 780 μέτρα Κυριάκι.



Εδώ θα περπατήσετε σε γραφικά σοκάκια, θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές όπως χυλοπίτες, τραχανά, κρασί και λάδι, θα πιάσετε τραπεζάκι σε ρουστίκ καφενεδάκια για τσίπουρο και μεζέ, θα ανηφορίσετε ως την Μεγάλη Βρύση πάνω από την κεντρική πλατεία και θα απολαύσετε άπλετη θέα από τον Πρόδρομο. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό απλώνεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής πνιγμένος στα δέντρα.

Οι πιο δραστήριοι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Ορειβατικό Σύνδεσμο Κυριακίου, που διοργανώνει τακτικές εξορμήσεις στη φύση του βουνού των Μουσών. Στάση για φαγητό οπωσδήποτε στου Σταμάτη ή στον Αστέρα στο Κυριάκι και στο Μαραμπού στην Αγία Άννα για φοβερά κοψίδια και τοπικές γεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Αν αποφασίσετε να μείνετε: Ο Ξενώνας Φλυγόνιον (τηλ.: 2267 051229) στο Κυριάκι, έχει πανέμορφα, cozy δωμάτια στα 45€ το δίκλινο, ή 55€ με τζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v