Τα καλύτερα Σαββατοκύριακα του Απριλίου

Στο Λεωνίδιο, τον Παρνασσό, το Γαλαξίδι και το Δάσος της Φολόης, η άνοιξη έφτασε και σε περιμένει να την προϋπαντήσεις.
Τα καλύτερα Σαββατοκύριακα του Απριλίου

της Ηρώς Κουνάδη

Η άνοιξη μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ… Ναι, το ξέρουμε πως το στιχάκι των παιδικών μας χρόνων αναφέρεται βασικά στον Μάιο, αλλά καταγγέλουμε αδικία: Ο Απρίλιος με τα λουλουδάκια του είναι πολύ περισσότερο άνοιξη –τα περισσότερα Σαββατοκύριακα του Μαΐου πλησιάζουν το καλοκαίρι. Άσε που, μετά από τέτοιο χειμώνα, σιγά μην περιμένουμε άλλον ένα μήνα για να χαρούμε την εξοχή απαλλαγμένοι από μεγατόνους κασκόλ, σκουφιών και πανωφοριών. Εκδρομή τώρα. Το θέμα είναι πού;

Στο Λεωνίδιο

Στην παραγνωρισμένη ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, το Λεωνίδιο είναι μια μικρούλα πόλη χάρμα οφθαλμών που ακουμπά στη θάλασσα από τη μια και στους πρόποδες του Πάρνωνα από την άλλη. Ο γιγάντιος, κατακόκκινος βράχος που υψώνεται από πάνω του έχει κάνει το Λεωνίδιο δημοφιλή αναρριχητικό προορισμό τα τελευταία χρόνια, ενώ τα κεραμιδοσκέπαστα πέτρινα αρχοντικά που πλαισιώνουν τα δρομάκια της πόλης κάνουν κάθε βόλτα εδώ ένα μίνι μάθημα τοπικής αρχιτεκτονικής. Μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε ο υποδειγματικά αναστηλωμένος Πύργος Τσικαλιώτη και η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της Φάμπρικας Πολιτισμού.



Το Λεωνίδιο αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τόσο τις νότιες πλαγιές του Πάρνωνα (το κουκλίστικο χωριουδάκι του Κοσμά, τη μονή της Έλωνας, τα υπέροχα Τσίντζινα και τα ειδυλλιακά μονοπάτια τους) όσο και τα παραθαλάσσια χωριουδάκια γύρω του, την Πλάκα που είναι το επίνειό του και τα Πούλιθρα λίγο νοτιότερα. Αμφότερα προσφέρονται για τα πρώτα ουζάκια της χρονιάς πλάι στο κύμα –και για τους τολμηρούς, τα πρώτα πλατσουρίσματα στην ακροθαλασσιά.

Δωμάτιο με θέα: Το Αγρόκτημα, όνομα και πράγμα, προσφέρει πανέμορφα σπιτάκια στην καρδιά ενός καταπράσινου αγροκτήματος (τηλ.: 2757 023244, από 79€ το δίκλινο) Πιο low budget επιλογή, το Leonidio Rocks προσφέρει λιτά αλλά καθαρά δωμάτια στα 30€ το δίκλινο.

Στη Φολόη και το Κάστρο Χλεμούτσι

Έχεις όρεξη για ένα μίνι road trip στο Φαρ Ουέστ της Πελοποννήσου; Ένας από τους λιγότερο εξερευνημένους νομούς της, η Ηλεία, κρύβει μυστικά και εκπλήξεις όπως το μυθικό δρυοδάσος της Φολόης, πάνω από τα χωμάτινα μονοπάτια και τα ξέφωτα του οποίου υψώνονται πέντε εκατομμύρια βελανιδιές, που μοιάζουν να κρύβουν τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται επάνω σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες πεζοπορίες και ποδηλατάδες, ενώ ο μύθος λέει πως εδώ ήταν που ο Ηρακλής έπιασε φιλίες με έναν Κένταυρο, τον Φόλο, από τον οποίο πήρε το υπέροχο όνομά του το δάσος.



Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος...

Τριάντα πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Φολόη βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η μαγική αυτή την εποχή Αρχαία Ολυμπία, με τις απέραντες εκτάσεις της πασπαλισμένες μωβ λουλουδάκια από τις κουτσουπιές της.

Και μετά, οδηγείς άλλα 60 χιλιόμετρα και βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά, και πιο άγνωστα, κάστρα της Πελοποννήσου, το Χλεμούτσι. Κλερμόντ δηλαδή το έλεγαν οι Φράγκοι που το έχτισαν το 1223, αλλά μπροστά στην απίστευτη ομορφιά του, τύφλα να ‘χει η άχαρη παραφθορά του ονόματός του στα ελληνικά. Το Χλεμούτσι, που λες, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Πελοποννήσου, και το σημαντικότερο δείγμα φράγκικης αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα.



Λιγότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά του, μια επίσκεψη αξίζει επίσης η Αρχαία Ήλιδα, η πόλη που διοργάνωνε τους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα –που βάζουμε στοίχημα, δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν.

Διαβάστε περισσότερα - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Δωμάτιο με θέα: Το σούπερ low budget Mellia στην Αρχαία Ολυμπία προσφέρει εξαιρετικά περιποιημένα δίκλινα, στα 36€. Αν ψάχνετε κάτι πιο κοντά στη Φολόη, αυτό το διαμέρισμα στο χωριό Μηλιές φιλοξενεί έξι άτομα, με 81€ ανά διανυκτέρευση.

Στους Δελφούς και το Γαλαξίδι

Ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οι Δελφοί απέχουν μόλις δυο ωρίτσες από την Αθήνα, φωλιασμένοι σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού, στα ειδυλλιακά τοπία του οποίου απολαμβάνουν πανοραμική θέα. Εδώ θα ακολουθήσεις τα βήματα των αρχαίων ημών που έρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, και εν συνεχεία θα κατηφορίσεις το λουλουδιασμένο αυτή την εποχή μονοπάτι που καταλήγει στο χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό.



Διαβάστε περισσότερα - Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

Μόλις 23 χιλιόμετρα μακριά από το Χρισσό, το Γαλαξίδι είναι η τέλεια… πρόβα καλοκαιριού: Μια καρτποσταλική, εντελώς νησιώτικη πολιτεία που ακουμπά στην θάλασσα, με τα ταβερνάκια της να σερβίρουν εκλεκτά θαλασσινά σε τραπεζάκια που απλώνονται πλάι στο κύμα και τις βόλτες να ξεκινούν από την παραλιακή περαντζάδα μπροστά τους και να καταλήγουν στο υπέροχα μυρωδάτο πευκοδάσος απέναντι. Οι λιλιπούτειες παραλιούλες που απλώνονται από κάτω τους είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα ανοιξιάτικα πλατσουρίσματα στη θάλασσα.



Διαβάστε περισσότερα - Γαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά

Δωμάτιο με θέα: Πολλά οικονομικότατα δωμάτια θα βρεις στους Δελφούς, όπως το Epic Rooms τα δίκλινα του οποίου δεν ξεπερνούν τα 30€. Αν προτιμάς στέγη... Παραθαλάσσια, εξαιρετική επιλογή στο Γαλαξίδι αποτελούν τα χρωματιστά στούντιο-διαμερίσματα του Santa Xenia, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v