Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

Το πιο ξακουστό μαντείο του κόσμου, σπάνια φυσική ομορφιά, περιπατητικές εμπειρίες και ο Κορινθιακός κόλπος εκεί σε κάθε σου βήμα. Επισκεπτόμαστε τους Δελφούς και ανακαλύπτουμε (ξανά) τους λόγους οι οποίοι τον κάνουν έναν από τους αγαπημένους χειμερινούς μας προορισμούς.
Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο
της Μάριελ Μπόμπα

Στις ρίζες του δυτικού Παρνασσού, οι Δελφοί αποτελούν έναν ακόμη λόγο που καθιστούν το πανέμορφο βουνό, αγαπημένο χειμερινό προορισμό. Το πιο ξακουστό μαντείο του κόσμου και το ιερό του Απόλλωνα προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο στον «Ομφαλό της γης». Όχι άδικα. Η περιοχή είναι ταυτισμένη με τον πολιτιστικό της πλούτο, ενώ λόγω της σημαντικότητας αυτού, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που «γνωρίζονται» με την περιοχή μόνο μέσω των βιβλίων, είναι μια καλή ιδέα να στραφείτε προς τα εκεί, όταν αποφασίσετε την επόμενή σας εξόρμηση. Θα έχετε τότε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πως τα τουριστικά αξιοθέατα είναι η μία μόνο πτυχή των Δελφών. Αν και αρκετοί δεν το γνωρίζουν, η περιοχή προσφέρει πολλά διαφορετικά είδη τουρισμού, ενώ αρκετές δραστηριότητες θα διεκδικήσουν χώρο στη μέρα σας.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Η είσοδός σας στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, σηματοδοτεί ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο. Στους πρόποδες του Παρνασσού συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, ανάμεσα σε δύο υποβλητικούς βράχους, τις Φαιδριάδες βρίσκεται το ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών περιλαμβάνει δύο τεμένη, ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ένα στην Αθηνά, καθώς και άλλου είδους εγκαταστάσεις, κυρίως αθλητικές. Έξω και γύρω από τα δύο τεμένη διατηρούνται διάσπαρτα τα ερείπια του οικισμού των Δελφών, που αναπτύχθηκε κυρίως στην κλασική και στη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και τάφοι από τις αντίστοιχες νεκροπόλεις. Στο χώρο υπάρχουν φυσικά ξακουστά μνημεία, ανάμεσα τους ο ναός του Απόλλωνα, ο θησαυρός των Αθηναίων, η Στοά των Αθηναίων, το αρχαίο θέατρο των Δελφών και η Κασταλία πηγή. Μια πλήρης ξενάγηση είναι μάλλον απαραίτητη για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου, ενώ θα πρέπει να αφιερώσετε σίγουρα μια ολόκληρη μέρα.

Το μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών είναι από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου των Δελφών και σε μεγάλο βαθμό αναθήματα αφιερωμένα στο ιερό. Από τα σημαντικότερα εκθέματα της συλλογής του είναι ο Ηνίοχος. Η τιμή του εισιτηρίου για το μουσείο είναι στα 6 ευρώ το ολόκληρο και στα 3 ευρώ το μειωμένο. Για να δείτε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο, το εισιτήριο κοστολογείται στα 9 ευρώ το ολόκληρο και στα 5 ευρώ το μειωμένο.

Φυσιολατρικός τουρισμός

Αναμφισβήτητα οι Δελφοί αποτελούν κατάλληλο προορισμό και για τους φυσιολάτρεις. Η τοποθεσία της περιοχής, στις ρίζες του Δυτικού Παρνασσού, δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που εντυπωσιάζονται από τις ομορφιές της μητέρας φύσης, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, έναν από τους πρώτους δρυμούς που συστάθηκαν στην Ελλάδα, αναμφισβήτητα με τεράστια φυσική ομορφιά. Συχνά οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες στο εσωτερικό του, για αυτό αν θέλετε να συμμετέχετε, φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει προγραμματιστεί κάτι την περίοδο που σχεδιάζετε να επισκεφτείτε την περιοχή.

Ο Κορινθιακός κόλπος, ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο οικοσύστημα, αναδεικνύει την ομορφιά και τη βιοποικιλία του από την Κίρρα έως το Γαλαξίδι, ενώ τα καθαρά του νερά ενδείκνυνται ακόμα και για ένα αναζωογονητικό κολύμπι. Ιδιαίτερο κομμάτι του Δυτικού Παρνασσού είναι επίσης το Κορύκειο Άντρο, ένα σπήλαιο μυθολογικά γνωστό ως κατοικία του θεού Πάνα. Εντυπωσιάζει η αμφιθεατρική αρχιτεκτονική του, ενώ ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Πεζοπορικός τουρισμός

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, τότε δεν υπάρχει πιο όμορφη εμπειρία για εσάς από το να διασχίσετε τα μαγευτικά φυσικά τοπία της περιοχής. Οι Δελφοί ενδείκνυνται για περιπατητικές εμπειρίες. Ακόμα και αν κάνετε απλά τον γύρο της πόλης, θα γεμίσετε ευεξία και ενέργεια, καθώς η ίδια η πόλη αποτελεί στοιχείο απαράμιλλης ομορφιάς.

Αν βέβαια επιθυμείτε μια ακόμα μεγαλύτερη πεζοπορική εμπειρία, μπορείτε να διασχίσετε τα οργανωμένα μονοπάτια των ευρύτερων περιοχών. Από την περιοχή του Χρισσού και των Δελφών διέρχονται τέσσερα μονοπάτια ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και ομορφιάς. Εσείς απλά καλείστε να επιλέξετε ανάμεσά τους, εκτός αν είστε από τους πιο «μάχιμους» και αποφασίσετε να διασχίσετε παραπάνω από ένα. Τα «μονοπάτι των προσκυνητών» διασχίζει Κίρρα- Χρισσό- Δελφούς, το «διεθνές ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4» ακολουθεί τη διαδρομή Δελφοί- Καλάνια- Αγόριανή, το τρίτο μονοπάτι διασχίζει Δελφούς- Κρόκι- Κορύκειο Άντρο και το τέταρτο Δελφούς- Πλειστό ποταμό- Κορυφή Κόχραν ή Δεσφίνα.

Θρησκευτικός τουρισμός

Αν ανήκετε στο κομμάτι αυτών που δεν αφήνουν τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας έξω από τις εξορμήσεις τους, τότε οι Δελφοί έχουν να σας προσφέρουν πολλά και σε αυτόν τον τομέα. Στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου της περιοχής φιλοξενούνται τα ιερά λείψανα μεγάλων αγίων της ορθοδοξίας. Εκπληκτικά έργα τέχνης έχει στη συλλογή του και ο παλιός ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου των Δελφών, ο οποίος θα αποτελέσει εν ευθέτω χρόνω ένα πολύ ενδιαφέρον θεματικό μουσείο. Ιστορικοί ναοί της περιοχής είναι επίσης ο άγιος Αγάπιος, ο άγιος Ελευθέριος, ο άγιος Νικήτας, ο άγιος Θεόδωρος, ο άγιος Γεώργιος και η αγία Παρασκευή.

Πού θα μείνετε

Εντυπωσικά είναι το Amalia hotel, τεσσάρων αστέρων (τηλ. 22650 82109, από 60 ευρώ το δίκλινο) και το Apollonia hotel επίσης τεσσάρων αστέρων ( τηλ. 22650 82609) και hotel Παρνασσος (τηλ. 22650 82321)

Που θα φάτε

Παραδοσιακό φαγητό σε ανάλογο περιβάλλον προσφέρουν οι τοπικές ταβέρνες «Γαργαντούας» με εξαιρετικό κοντοσούβλι παραδοσιακής συνταγής, «Βάκχος», και «Δελφικό». Αν θέλετε κάτι γρήγορο, η «Αγορά» και τα «Άστρα», προσφέρουν καφέ και νόστιμα σνακ. Μην παραλείψετε επίσης να πάτε για πρωινό καφέ ή για ποτό το βράδυ στο πανέμορφο καφέ-μπαρ «Ιχώρ» (Παύλου και Φρειδερίκης 61). Θα το λατρέψετε για τη μαγευτική του θέα, η οποία, όπως δηλώνει και το όνομα του μαγαζιού θα σας κάνει να αισθανθείτε κάτι από την ουσία του αίματος των θεών. Επισκεφτείτε επίσης το γραφικό «Μελοπωλείο» (Βασιλέων Παύλου & Φρειδερίκης 12)

Πώς θα πάτε

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας μπορείτε να φθάσετε είτε στρίβοντας στη Θήβα και να πάτε μέσω Αλιάρτου, είτε στρίβοντας στη διασταύρωση του Κάστρου και να πάτε μέσω Ορχομενού, που είναι και η συντομότερη διαδρομή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v