5 εναλλακτικές διακοπές για να σχεδιάσετε τώρα

Διακοπές στο βουνό, στο εξωτερικό, σε νησιά γεμάτα αδρεναλίνη, σε απάτητες παραλίες ή σε μέρη που χρειάζονται εθελοντές… Ιδού 5 ιδέες για εναλλακτικές διακοπές.
5 εναλλακτικές διακοπές για να σχεδιάσετε τώρα
Πήρατε την καλοκαιρινή σας άδεια, αλλά ψάχνετε κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από το κλασικό «ξαπλώστρα-ταβέρνα-rooms to let» για τις διακοπές σας; Έχουμε πέντε ιδέες που δίνουν το κάτι παραπάνω στο ταξίδι σας και θα σας κάνουν να θυμάστε αυτό το καλοκαίρι ως το πιο διαφορετικό που ζήσατε τα τελευταία χρόνια.

Καλοκαίρι στο βουνό

Καλές οι παραλίες, τα νησιά και ο καυτός ήλιος, αλλά είμαστε κι εμείς που θέλουμε τη δροσιά μας, θέλουμε δάση και πυκνή φύση, θέλουμε καταρράκτες, φαράγγια και γραφικά χωριουδάκια. Και τα βρίσκουμε όλα στα Τζουμέρκα, μακριά από την πολυκοσμία των ελληνικών νησιών. Εδώ, στα ψηλά της Ηπείρου, θα ξεκαλοκαιριάσετε στα χωριά Καλλαρύτες, Πράμαντα, Συρράκο και Καταρράκτη, το ένα πιο ήσυχο και γραφικό από το άλλο, όλα τους κοντά σε φαράγγια, πέτρινα γεφύρια και πλακόστρωτες, πλατανοσκέπαστες πλατείες με χαλαρά καφενεδάκια. Κι αν σας λείψει το υδάτινο στοιχείο, ο Άραχθος είναι μια ανάσα μακριά και προσφέρεται για πεζοπορίες ή και ράφτιγνκ.
Πού θα μείνετε: Σε ειδυλλιακά δίκλινα αρχοντικών ξενώνων που αυτή την περίοδο διατηρούν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, από 50 ως 80€ το άτομο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Αρχοντικό Βογιάρου στους Καλαρρύτες (55€ με πρωινό), τον παραδοσιακό ξενώνα Καταφυγή στον Καταρράκτη (65€ με πρωινό), το Casa Lanoi στο Συρράκο (67€ με πρωινό) και τις Οικίες Κατώγι στα Πράμαντα (75€ το τρίκλινο με πρωινό). 
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ομορφιά χωρίς καπέλο

Διακοπές μετά εθελοντισμού

Καλοκαίρι με καλό σκοπό; Γίνεται. Ο Αρχέλων δέχεται εθελοντές στα προγράμματά του στη Ζάκυνθο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή τον Αμβρακικό Κόλπο. Τα καλοκαιρινά προγράμματα αφορούν τις παραλίες ωοτοκίας των χελώνων και υποχρέωσή σας, αναλόγως της θέσης που θα αναλάβετε, θα είναι η ενημέρωση του κοινού, η προστασία των φωλιών της χελώνας ή η συντήρηση των σταθμών και χώρων φιλοξενίας. Υπάρχουν επίσης οικογενειακά ή part time προγράμματα, ενώ ελάχιστη διάρκεια εθελοντισμού είναι οι δύο εβδομάδες. Για την συμμετοχή σας, πρέπει να καταβάλετε στον σύλλογο συνδρομή των 30€, στην οποία περιλαμβάνονται έξοδα διαμονής στην περίπτωση της Κυπαρισσίας και της Ζακύνθου. Στις άλλες περιοχές (Ρέθυμνο, Χανιά, Κορώνη) τα έξοδα του οργανωμένου camping επιβαρύνουν τους εθελοντές.
Για αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα εθελοντισμού, την διαδικασία της αίτησης και τα έξοδα που καλύπτονται, δείτε εδώ
Διαβάστε περισσότερα – Προγράμματα εθελοντισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές

Αιγαίο γεμάτο αδρεναλίνη

Θέλετε να βάλετε λίγη δράση στο κλασικό πρόγραμμα διακοπών στο νησί; Ψηφίστε Κάλυμνο. Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους λάτρεις της αδρεναλίνης, καθώς αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού: Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο επιβλητικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, είτε για συμβατική αναρρίχηση είτε για bouldering (αναρρίχηση χωρίς σχοινιά σε μικρούς ογκόλιθους). Το ηφαιστειογενές τοπίο, τα τείχη και οι πήλινες πλάκες της Καλύμνου εγγυώνται πολλές συγκινήσεις, ενώ ικανοποιημένοι θα μείνουν και οι φίλοι της πεζοπορίας (τα μονοπάτια περνούν από χωριά γεμάτα θρύλους αλλά και δεκάδες σπήλαια στις ακτές). Επιπλέον, στα ανοιχτά των ακτών βρίσκονται πολύχρωμοι ύφαλοι, ναυάγια και θαλάσσιες σπηλιές, ιδανικές για καταδύσεις. Το νησί των σφουγγαράδων ξεχωρίζει και για τους γραφικούς οικισμούς όπως τα Σκαλιά, οι Μυρτιές, ο Βαθύς με το «φιόρδ» του και ο Πάνορμος ή το Χωριό. Θα βουτήξετε στο Μασούρι, στα Θέρμα, στον Πλατύ Γιαλό και στον Εμπορειό για περισσότερα θαλάσσια σπορ.
Πού θα μείνετε: Στο Μασούρι θα βρείτε φθηνές, αξιοπρεπείς επιλογές, όπως τα δίκλινα του Όασις (από 41€ με πρωινό), της Αφροδίτης (από 34€) και του Pegasus (από 28€). Το Kalydna προσφέρει άνετα δίκλινα στον Πάνορμο από 68€ ενώ η Αφροδίτη και η Μαρία στις Μυρτιές προσφέρουν άνετα, περιποιημένα στούντιο και διαμερίσματα από 40 και 55€ αντίστοιχα.
Διαβάστε περισσότερα – Κάλυμνος: Budget jumping στα Δωδεκάνησα

Επιστροfree στη φύση

Τυπικά, δεν είναι νόμιμο. Αλλά το ελεύθερο κάμπινγκ έχει πολλούς υποστηρικτές, που ορκίζονται στην αίσθηση ελευθερίας, χαλαρότητας και επιστροφής στη φύση που προσφέρει, ενώ βρίσκουν στήριξη ακόμα και στα πρόσωπα των τοπικών κοινοτήτων, σε λίγα αλλά ειδυλλιακά μέρη. Από τα πιο «ασφαλή» μέρη για free camping είναι το Κάτω Κουφονήσι, το ακατοίκητο νησάκι όπου οι σκηνίτες δεν ενοχλούν κανένα – υπάρχει ένα και μόνο ταβερνάκι και μία τουαλέτα, αλλά συχνή σύνδεση με το ολοένα και πιο δημοφιλές Πάνω Κουφονήσι. Η Ανάφη, στο νοτιότερο άκρο του Αιγαίου έχει για προπύργιο του ελεύθερου κάμπινγκ την υπέροχη παραλία του Ρούκουνα με το ταβερνάκι και τις ντουζιέρες στην άκρη της. Για περισσότερη αίσθηση απομόνωσης… στο πουθενά, τολμήστε το μακρύ ταξίδι ως τη Γαύδο (παίρνοντας καράβι από τα Σφακιά), εκεί όπου ο Άη Γιάννης και το Σαρακήνικο μοιάζουν να φτιάχτηκαν για… πρωτόπλαστους (με την ανάλογη, αδαμιαία περιβολή).
Πού θα μείνετε: Σε σκηνή στις παραπάνω παραλίες- διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό αφιέρωμα του In2life

Βουτιές στο εξωτερικό

Δεν αποχωρίζεστε τις μεσογειακές ακτές, αλλά θέλετε κάτι πιο εξωτικό, κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτόγνωρο; Βάλτε πλώρη για την Μάλτα, την ανερχόμενη τουριστική δύναμη της Μεσογείου, που συνδέεται πλέον με την Αθήνα με οικονομικότατες πτήσεις (κάτω από 100€ μετ’ επιστροφής, ακόμα και την υψηλή περίοδο, με τα φτερά της Ryanair). Θα εξερευνήσετε την μεθυστική, πολύχρωμη Βαλέτα και τις αντικρινές Τρεις Πόλεις με την γοητεία της εποχής των Ιπποτών. Θα ξενυχτήσετε στο Paceville στις ακτές του St Juliens και της Sliema. Θα νιώσετε την απόκοσμη γοητεία της Σιωπηλής Πόλης της Μεδίνας μέσα στα μεσαιωνικά τείχη. Θα φάτε φθηνούς θαλασσινούς μεζέδες στο ψαροχώρι Μάρσασλοκ και στα χωριουδάκια του νησιού Gozo. Και φυσικά, θα χορτάσετε βουτιές σε όμορφες παραλίες, με πρώτη και καλύτερη τη Γαλάζια Λίμνη του νησιού Κόμινο.
Πού θα μείνετε: Οι περισσότερες (αν και φασαριόζικες, λόγω νυχτερινής ζωής) επιλογές βρίσκονται στη Sliema και το St Juliens – θα βρείτε λιτές επιλογές περί τα 50-60€. Value for money λύσεις θα βρείτε και λίγο πιο μακριά από την περιοχή της πρωτεύουσας, όπως στο Attard Guesthouse με μικρά, λιτά δίκλινα από 45€ στο Luxury Room South Malta στο Zurriq από 70€ ή στα περιποιημένα δίκλινα του Sunstone στον Άγιο Παύλο, επίσης από 70€.
Διαβάστε περισσότερα – 10 λόγοι να πας φέτος στη Μάλτα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v