Προγράμματα εθελοντισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές

Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε σε εθελοντικά προγράμματα και να ταξιδέψετε στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνοντας διακοπές και… καλό στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι.
Προγράμματα εθελοντισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές
Όχι, δεν είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσετε το καλοκαίρι σας. Κυρίως γιατί δεν είναι ποτέ νωρίς ή αργά για να βοηθήσετε κάποιον. Και με τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που ακολουθούν, μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία, να βοηθήσετε οργανώσεις και δράσεις που ωφελούν τον κόσμο γύρω μας, και να έχετε ήδη εξασφαλίσει τι θα κάνετε φέτος στις διακοπές σας. Ιδού:

Εθελοντισμός στο εξωτερικό

Έλιξ
Όλο τον χρόνο δημοσιεύονται προκηρύξεις αιτήσεων για εθελοντικές δράσεις, προγράμματα ανταλλαγής νέων και θέσεις πρακτικής ανά τον κόσμο στην χρηστική μηχανή αναζήτησης της οργάνωσης Έλιξ. Εδώ θα βρείτε όλα τα προγράμματα και τις προϋποθέσεις, καθώς και τυχόν χρηματική συμμετοχή που απαιτείται για το καθένα. Περιλαμβάνονται για παράδειγμα προγράμματα για συμμετοχή σε φεστιβάλ και εθελοντικές οργανώσεις από το Βερολίνο ως τα Ιμαλάια και τη βόρεια Ινδία. Σημειώστε ότι από τα μέσα Μαρτίου ανακοινώνονται τα περισσότερα προγράμματα του καλοκαιριού, επομένως καλό θα είναι να επισκέπτεστε συχνά την μηχανή αναζήτησης το προσεχές διάστημα για να μένετε ενημερωμένοι.

Global Volunteer
Η δράση αυτή της AISESEC αποτελεί μία διαπολιτισμική εμπειρία εθελοντικής κοινωνικής δράσης για νέους που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμα πράγματα και βοηθώντας ΜΚΟ ανά τον κόσμο σε δράσεις για την εξάλειψη της φτώχειας, την ισότητα, την ανανεώσιμη ενέργεια, το κλίμα, την υποθαλάσσια και χερσαία ζωή, την ειρήνη και άλλους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Εδώ, η δήλωση συμμετοχής γίνεται ως εξής: Δημιουργείτε λογαριασμό, κάνετε μέχρι και 15 αιτήσεις στα διαθέσιμα προγράμματα, περνάτε από συνέντευξη για τα ενδιαφέροντά σας και, εφόσον επιλεγείτε, πληρώνετε 130€ (κόστος συμμετοχής) και τα εισιτήριά σας. Όλα τα υπόλοιπα καλύπτονται σύμφωνα με τις παροχές του εκάστοτε προγράμματος. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

You in Europe
Η συγκεκριμνένη αστική με κερδοσκοπική εταιρία με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, διασυνδέει νέους με προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών (EVS) ανά την Ευρώπη, για δράσεις όπως υποστήριξη ατόμων με αναπηρία, ενασχόληση με παιδιά και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία κ.α. Οι προκηρύξεις ανανεώνονται τακτικά και δεν απαιτείται καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς των συμμετεχόντων. Tα έξοδα καλύπτονται εξ' ολοκληρου από το πρόγραμμα, (διαμονή/ διατροφή και αεροπορικά άφιξης και επιστροφής και ένα μικρό μηνιαίο ποσό το μήνα ως pocket money για τα προσωπικά έξοδα των εθελοντών).

Εθελοντισμός στην Ελλάδα

Αρχέλων 
Διασώσεις ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, περιπέτειες στις ελληνικές παραλίες με νέους από όλη την Ευρώπη και γνωριμία με τη φύση της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου ή της Κρήτης μας προτείνει το εθελοντικό πρόγραμμα του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων». Τα καλοκαιρινά προγράμματα αφορούν τις παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, για προστασία των φωλιών, ενημέρωση του κοινού και συντήρηση των σταθμών και χώρων φιλοξενίας. Παρέχονται επίσης οι επιλογές των part time εθελοντών, καθώς και οικογενειακού εθελοντισμού, με συμμετοχή γονιών και παιδιών σε επιλεγμένες δράσεις στον Λακωνικό, την Κορώνη, το Ρέθυμνο ή τα Χανιά. Για την συμμετοχή στα προγράμματα, απαιτείται μια συνδρομή υποστήριξης στον σύλλογο της τάξης των 30€. Ελάχιστο διάστημα εθελοντισμού είναι οι 2 εβδομάδες, ενώ οι συμμετέχοντες διαμένουν σε οργανωμένα campings ή κατασκηνώσεις – σημειώστε ότι στην περίπτωση της Κυπαρισσίας, τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από την συνδρομή. Μάθετε περισσότερα εδώ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Από τον Δεκαπενταυγουστο και μετά ξεκινούν οι εργασίες παρακολούθησης αρπακτικών πτηνών στον σταθμό των Αντικυθήρων. Αυτό σημαίνει πως η Ορνιθολογική Εταιρία χρειάζεται εθελοντές εκείνη την περίοδο για εργασίες πεδίου, τουλάχιστουν για δύο εβδομάδες. Η διαμονή και το φαγητό καλύπτονται από την συνδρομή που κυμαίνεται στα 60-100€ ανά δύο εβδομάδες.  Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής εργασίας στο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα πουλιά των Κυκλάδων στη Σύρο – περισσότερα εδώ και στο πρόγραμμα διατήρησης της βιοποικιλότητας της Σκύρου – περισσότερα εδώ.  

Αρκτούρος
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, η οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής Αρκτούρος διασυνδέει νέους από 18 ως 25 ετών με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού, από τη Ρουμανία και την Ισπανία ως την Γαλλία και την Αγγλία, με τα έξοδα συμμετοχής τους να καλύπτονται 100% από το πρόγραμμα «Νέα γενιά σε δράση». Από την άλλη, μπορείτε όλο τον χρόνο, και φυσικά και το καλοκαίρι, να προσφέρετε εθελοντική εργασία στον Αρκτούρο, σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου), σε εργασίες στο καταφύγιο της αρκούδας και του λύκου, σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με παιδιά, σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και στη λειτουργία του κέντρου ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα στο Νυμφαίο. Ελάχιστος χρόνος συμμετοχής ως εθελοντής είναι οι δύο ημέρες και η διαμονή καλύπτεται, χάρη στο παραδοσιακό σπίτι φιλοξενίας στον Αετό Φλώρινας. Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στους εθελοντές του, που ενημερώνουν το κοινό, πραγματοποιούν έρευνες, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φροντίζουν για την εικόνα αυτού του διατηρητέου μνημείου φύσης στην τοποθεσία Σιγρί. Στο πρόγραμμα εθελοντισμού μπορείτε να συμμετάσχετε από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Παρέχεται διαμονή και ημιδιατροφή, αλλά όχι μεταφορά στη Λέσβο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v