Σούπερ ιδέες για υπέροχο Πάσχα στην Αθήνα

Οι πιο ψαγμένοι επιτάφιοι, οι πιο κατανυκτικές παραστάσεις, οι πιο λαμπρές μονοήμερες και πολλές ακόμα ιδέες για ένα υπέροχο Πάσχα στην πόλη.
Σούπερ ιδέες για υπέροχο Πάσχα στην Αθήνα
Πασχαλινές μονοήμερες εξορμήσεις μια ανάσα από την Αθήνα, λειτουργίες «διαφορετικές» που προσφέρουν φολκλόρ στην όλη κατάνυξη, γεύματα σε φάρμες, σπιτικά ψησίματα και ένα σωρό ακόμα πράγματα που μπορείτε να επιχειρήσετε στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πασχαλινή μονοήμερη εξόρμηση, η εγγυημένη

Φύγαμε για Πάρνηθα και Τατόι; Η πιο κλασσική μονοήμερη εκδρομή, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές αν αγαπάτε τους δύο τροχούς, και ιστοριοδιφικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στην διαδρομή, και μίνι ζωολογικό κήπο, στη λίμνη Μπελέτσι, αν έχετε πιτσιρίκια. Διαβάστε περισσότερα για τις περιηγήσεις σας στο Τατόι εδώ και στην λίμνη Μπελέτσι εδώ. Περισσότερες ιδέες για σούπερ μονοήμερες, θα βρείτε εδώ

Οι πιο ψαγμένες λειτουργίες

Η αναπαράσταση της Tελετής του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη στις 18.00 στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Καραμπέτ στον Νέο Κόσμο (Πραξαγόρου 4) ή στην αρμένικη μητρόπολη στην πλατεία Κουμουνδούρου (Κριεζή 10) και η Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12) από τις 20.00 του Μεγάλου Σαββάτου με τους λευκοντυμένους πιστούς να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς των τυμπάνων είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα τελετουργικά, αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Οι καλύτεροι επιτάφιοι

Ο Επιτάφιος στη μονή Καισαριανής το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής συνοδεύεται με πικ νικ παραδοσιακά στο δάσος ή ουζάκια στις κοντινές ταβέρνες, ενώ σούπερ κατανυκτική επιλογή είναι η μονή Πεντέλης όπου τελείται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης με το ομοίωμα του Χριστού να θάβεται στην μικρή σπηλιά στον περίβολο. Η αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον αν αποφασίσετε να κινηθείτε… παραλιακά. Περισσότερες αγαπημένες περιφορές εδώ

Το καλό το BBQ το πασχαλινό

Δε χρειάζεται ξεροστάλιασμα στη σούβλα, ούτε πολύ τσίκνα. Μόνο καλή παρέα, τις κατάλληλες συνταγές και τις απαραίτητες προμήθειες. Εφοδιάζεστε κατάλληλα (ή το κάνετε ρεφενέ), ζητάτε από φίλους που δεν θα πάνε χωριό φέτος να φέρουν τα ποτά τους και στήνετε μια καθωσπρέπει Κυριακή του Πάσχα εντός σπιτιού – ή εκτός αν έχετε ψησταριά σε μπαλκόνι/κήπο. Δείτε εδώ συνταγές για σούπερ αρνάκι στον φούρνο, εδώ λαχταριστές σαλάτες για να το συνοδέψετε και εδώ εξίσου λαχταριστά ορεκτικά. Αν δεν έχετε όρεξη για αρνί ή σας μυρίζει, κανένα πρόβλημα. Μπριζόλες, παϊδάκια και λουκάνικα παίζουν εξίσου πασχαλινή μπάλα, αρκεί να ξέρετε πώς να τα ετοιμάσετε σωστά. 

Πάσχα στην ταβέρνα

Αν δεν «βγει» το κατ’ οίκον μάζεμα, μπορείτε κάλλιστα να κλείσετε τραπέζι σε ταβέρνες και εστιατόρια τα οποία ετοιμάζουν σούβλες και ψιλοκόβουν μαγειρίτσες για να υποδεχθούν το πιο νόστιμο Πάσχα. Στην Μονοκατοικία, για παράδειγμα, ετοιμάζουν για το Μεγάλο Σάββατο κλασσικό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και γιαγιαδίστικη μαγειρίτσα, ενώ το Μαύρο Πρόβατο στα Μελίσσια ενισχύει το μενού με μαγειρίτσα, αρνάκι φούρνου στη λαδόκολλα και άλλα λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα. Ο Πιπινιός στη Σταμάτα αποτελεί σταθερή αξία για εκδρομούλα και κοψίδια, ενώ στην πιο κεντρική δε γίνεται Ροζαλία, τα πασχαλιάτικα μαγειρευτά έχουν τον πρώτο λόγο.

Ή στην φάρμα;

Στο κτήμα του ξενοδοχείου «The Margi» στα Καλύβια είτε είστε μόνοι είτε με τα πιτσιρίκια, η γευστική ανάταση είναι εγγυημένη. Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή του Πάσχα το ξενοδοχείο σερβίρει λαχταριστό μενού (69€/ άτομο, 39€/παιδί) στη Margi Farm, το οποίο καταφτάνει στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι της φάρμας και περιλαμβάνει όλα τα νόστιμα καλούδια: μαγειρίτσα, αρνάκι στη σούβλα, κοκορέτσι, παραδοσιακά ελληνικά ορεκτικά, σαλάτες κ.α. Παράλληλα, διοργανώνουν κυνήγι πασχαλινού αυγού για τα πιτσιρίκια. Περισσότερα εδώ

Πειράματα για παιδιά

Τα πιτσιρίκια το λατρεύουν και δεν έχουν άδικο. Το Μουσείο Πειραμάτων διδάσκει επιστήμη με τον πλέον διασκεδαστικό για αυτά τρόπο, και η Μεγάλη Εβδομάδα εδώ προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα. Το Πασχαλινό ημερήσιο Camp του Μουσείου ξεκινά για ακόμα μια χρονιά Μεγάλη Δευτέρα και ολοκληρώνεται Μεγάλη Πέμπτη, περιμένοντας τους μικρούς του φίλους να πειραματιστούν, να μάθουν, να παίξουν και να ανακαλύψουν. Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10, 11, 12, 13 Απριλίου από τις 9.00 μέχρι τις 14.00, κόστος συμμετοχής ανά παιδί: 18€ ημερήσια, 65€ τετραήμερη, συμπεριλαμβανομένου πρωινού και κολατσιού. Περισσότερα εδώ

Τουρίστες στην πόλη

Είναι ο Κεραμεικός νεκροταφείο; Πού βρίσκονται τα Προπύλαια; Πού τελειώνει η Αρχαία Αγορά και πού ξεκινά η Ρωμαϊκή; Αν οι παραπάνω ερωτήσεις σας προκαλούν σύγχυση, τότε η περίοδος του Πάσχα είναι μια πρώτης τάξης αφορμή να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους και να ανακαλύψετε τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από τις 12.00 μέχρι τις 17.00, το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.00 μέχρι τις 15.00 και τη Δευτέρα του Πάσχα στο κανονικό τους ωράριο. Δείτε εδώ τα βασικά για να γίνετε… τουρίστες στην Αθήνα. 

Νικόλας Γεωργιακώδης 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v