Εναλλακτικές συνταγές για το πασχαλινό αρνάκι

Πέντε σούπερ ιδέες για ελληνικά μαγειρέματα με αρνάκι, αν δεν θέλετε να το… σουβλίσετε αυτό το Πάσχα.
Εναλλακτικές συνταγές για το πασχαλινό αρνάκι
Θέλετε να τιμήσετε το έθιμο του πασχαλινού αρνιού, αλλά δεν είστε τόσο «παραδοσιακοί» ώστε να μπλεχτείτε με σούβλες, κάρβουνα και «γυροβολιές»; Κανένα πρόβλημα: Έχουμε πέντε ιδέες για εναλλακτικό ψήσιμο αρνιού, με συνταγές που εξακολουθούν να θυμίζουν, να μυρίζουν και να έχουν γεύση από Ελλάδα.

Αρνάκι στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες και βότανα
Υλικά:
2-1/2 κιλά αρνί (κατά προτίμηση από μικρό αρνάκι), 12 πατάτες μεγάλες, αλάτι, ανάμεικτα πιπέρια, λεμονοπίπερο, 2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους), 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη, 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο, 3 κ.σ. μουστάρδα με βότανα, 2 ολόκληρες σκ. Σκόρδο, 1 φλ. νερό, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το αρνί σε μερίδες. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό, το ξύσμα με τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τις πατάτες σε βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο. Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του αρνιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλατοπίπερο και λεμονοπίπερο. Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο στρώμα πατάτας. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Το αλείφουμε να πάει παντού. Τέλος, προσθέτουμε στο ταψί το νερό. Καλύπτουμε το ταψί ,σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και κάτι μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα υγρά του αρνιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Η συνταγή είναι από εδώ



Μαραθάτο αρνάκι
Υλικά:
2-3 κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες, 1/2 κιλό μάραθο και ακόμα περισσότερο χοντροκομμένο, 1/2 χούφτα ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη, 1 κουτί πουμαρό, 2 κούπες ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 5 αγκινάρες, 4 κολοκυθάκια μικρά, πατάτες χοντροκομμένες
Εκτέλεση:
Πλένουμε το μάραθο και τον χοντροκόβουμε - το ίδιο και την ρίγανη. Παίρνουμε ένα ταψί και κάνουμε μια στρώση κάτω σαν βάση με το μάραθο και την ρίγανη , για να ακουμπήσουμε επάνω το αρνάκι. Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι καλά και ακουμπάμε τα κομμάτια του πάνω στην στρώση του μάραθου και της ρίγανης. Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε το μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού. Ρίχνουμε πάνω στα κομμάτια κρέατος το μισό λάδι. Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω, περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Παίρνουμε ένα άλλο μπολ και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις σουρωμένες αγκινάρες και τις χοντροκομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε. Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρίζουμε τα κομμάτια κρέατος, και σφηνώνουμε όπου μπορούμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Παίρνουμε ένα μπολάκι και ρίχνουμε το άλλο μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού και στα λαχανικά μας. Ρίχνουμε πάλι πάνω στα κομμάτια κρέατος και στα λαχανικά μας το άλλο το μισό λάδι και το βάζουμε να ψηθεί για άλλη 1 ώρα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Αρνάκι εξοχικό «αλλιώς»
Υλικά:
1 κιλό αρνάκι σε κομμάτια, 2 πατάτες κομμένες σε κύβους, 2 καρότα κομμένα σε κύβους, 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες, 2 πιπεριές πράσινες κέρατο σε ροδέλες, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, 2-3 σκ. σκόρδο, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ.σ. φυτίνη, αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο (προαιρετικά), 130γρ. γραβιέρα Νάξου σε κύβους, χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε το αρνάκι και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το καθαρίζουμε από τα κόκκαλα. Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στο ταψί. Βάζουμε το μείγμα του αρνιού σε δύο κομμάτια λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ταψί. Κλείνουμε καλά το φαγητό μέσα στις λαδόκολλες, ώστε να μην φύγουν τα υγρά του. Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες σχεδόν στους 180ο C βαθμούς. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με μαρουλοσαλάτα και φρέσκο ψωμάκι.
Η συνταγή είναι από εδώ



Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο
Υλικά (για 20 σουβλάκια):
900 γρ. αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 3 φύλλα δάφνης, 5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 2,5 ml ζάχαρη, 75 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα, ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο: 150 ml γιαούρτι στραγγιστό, 15 ml ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, 15 ml ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, 10 ml τριμμένο κρεμμυδάκι φρέσκο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το κόλιανδρο, το δυόσμο και το κρεμμύδι. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστεί το κρέας.
Για το κρέας: Κόβουμε το αρνί σε τετράγωνα κομματάκια και τα βάζουμε σε μπολ. Αναμειγνύουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα το αρνί και το αφήνουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκρίλ Σουρώνουμε το κρέας και το περνάμε σε σουβλάκια. Τα τοποθετούμε σε σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 10-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το δενδρολίβανο. Σερβίρουμε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιανδρο.
Η συνταγή είναι από εδώ

Αρνί σε ζύμη ψωμιού
Υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο 2,5 kg
Για τη ζύμη ψωμιού: 500 γρ. αλεύρι σκληρό, 1 φακ. ξηρή μαγιά, 300 ml νερό χλιαρό (όχι καυτό για να μην κάψει τη μαγιά), ½ κ.γ. ζάχαρη, 1,5 κ.γ. αλάτι, 4 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια, 20 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
Για τη μαρινάδα: 50 ml ελαιόλαδο, 3 κλωνάρια δεντρολίβανο, φλούδα από 1 λεμόνι, 2 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τη φλούδα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε το μπούτι αρνιού. Αφαιρούμε το κόκκαλο και χαράσσουμε σε 3 σημεία και από τις 2 πλευρές χωρίς να το κόψουμε. Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω στο κρέας να πάει παντού και στις εσοχές και κάνουμε μασάζ πάνω στο κρέας. Ψήνουμε για 1,5 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, και 10 γρ. ξηρή μαγιά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και χτυπάμε για 5 -7 λεπτά με το γάντζο μέχρι να δέσει η ζύμη μας (αν δεν έχουμε γάντζο πλάθουμε το ζυμάρι με τα χέρια για 15 λεπτά περίπου). Σε ένα μπολ με λίγο λαδάκι, τοποθετούμε το ζυμάρι, κλείνουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Για το αρνί: Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Θέλουμε έναν κύκλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου. Βάζουμε το αρνί πάνω στην ανοιγμένη ζύμη και διπλώνουμε τη ζύμη αγκαλιάζοντας το αρνί. Καλό είναι να βάλουμε λίγο νερό στις άκρες της ζύμης για να κλείσει καλά. Τοποθετούμε το αρνί σε ένα ταψί που να έχει λαδόκολλα. Αν μας έχει μείνει ζύμη, κάνουμε διακοσμητικά σχέδια και τα κολλάμε από πάνω. Αν θέλουμε αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό τη ζύμη από πάνω για επιπλέον χρώμα. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 180 βαθμούς και καλό είναι να αφήσουμε το αρνί να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά πριν το ανοίξουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω την κρούστα προσέχοντας να μην κόψουμε και το αρνί και αφήνουμε να «ξεφύγουν» τα αρώματα του φαγητού πάνω στο τραπέζι. Σερβίρουμε κόβοντας σε μερίδες το αρνί μας.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v