11 λόγοι που λατρεύουμε τα ταξίδια

Θα έπρεπε να είναι μια μακροσκελής λίστα με χιλιάδες καταχωρίσεις, αλλά ιδού οι 11 κορυφαίοι λόγοι που αγαπάμε τα ταξίδια – κι εσείς το ίδιο.
11 λόγοι που λατρεύουμε τα ταξίδια
του Γιώργου Κόκουβα

Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής σας. Στοιχηματίζουμε πως μέσα σε αυτές, σε περίοπτη θέση, βρίσκονται εικόνες από κάποιο ταξίδι.

Είτε αυτό είναι μέχρι το χωριό μας, είτε μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, το ταξίδι δεν είναι απλώς άλλη μία δραστηριότητα για να περάσει η ώρα ή γιατί «κάπου πρέπει να πάμε τις γιορτές». Το ταξιδεύειν είναι τρόπος ζωής και θα ήμασταν διατεθειμένοι να θυσιάσουμε πολύ περισσότερο budget από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, για να γεμίσουμε τον κουμπαρά για μια ακόμη απόδραση.

*Γιατί καταπολεμούν τον ρατσισμό
Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να πατάξεις τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μέσα σου, είναι να γνωρίσεις τους άλλους. Να βρεθείς σε μια ξένη χώρα, να ανακαλύψεις από κοντά την κουλτούρα της και, κατανοώντας τη, να σκοτώσεις τα στερεότυπα που φωλιάζουν μέσα σου.

*Γιατί ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα
Και αυτός είναι λόγος να καλωσορίσουμε τον ενθουσιασμό στη ζωή μας όχι μόνο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και το διάστημα πριν από αυτό, όταν δηλαδή αναμένουμε να έρθει η ημερομηνία αναχώρησης. Και κάπως έτσι, η πρωινή βάρδια στη δουλειά γίνεται πιο ανεκτή. Οι καθημερινές υποχρεώσεις γίνονται λιγότερο ενοχλητικές. Η προοπτική της αλλαγής παραστάσεων μας δίνει νέα ώθηση να βγούμε στην αρένα της ρουτίνας.



*Γιατί είναι η καλύτερη επένδυση
Έρευνες έδειξαν πως τα χρήματα που ξοδεύει κανείς για ταξίδια τον κάνουν πιο ευτυχισμένο σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύει για υλικά αγαθά. Τα ακριβά σας παπούτσια πιθανότατα θα τα έχετε ξεχάσει σε δύο ή τρία χρόνια. Θα έχετε ξεχάσει όμως την στιγμή που σκαρφαλώσατε στον πύργο του Άιφελ, που γνωρίσατε έναν νέο φίλο στην Πράγα ή που κάνατε βραδινό μπάνιο στην Ανάφη;

*Γιατί η επίδρασή τους κρατά ακόμη και μετά την επιστροφή
Η διάρκεια ενός ταξιδιού δεν επηρεάζει την ευεξία και την καλή διάθεση που νιώθουμε μετά το πέρας του. Ακόμη και μια σύντομη εκδρομή μας κάνει, σύμφωνα με μελέτες, να νιώθουμε εξίσου χαρούμενοι σαν… παρενέργεια. Σαν να λέμε, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε το επόμενο σαββατοκύριακο.

*Γιατί μας κάνουν πιο κοινωνικούς
Όσοι ταξιδεύουν συχνά, έχει αποδειχθεί πως τα πάνε καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω τους στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό σημαίνει πως τα ταξίδια μας κάνουν πιο κοινωνικούς, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο άνετα και στις γενικότερες διαπροσωπικές συναναστροφές μας. Φυσικά, εννοείται πως η προοπτική να αυξήσουμε τον κύκλο γνωριμιών μας με άτομα που γνωρίζουμε στα ταξίδια το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό.



*Γιατί μας φέρνουν πιο κοντά
Τα ζευγάρια που κάνουν μαζί ταξίδια αναπτύσσουν κατά μέσο όρο περισσότερη εγγύτητα και οικειότητα μεταξύ τους. Άλλωστε, το ταξίδι είναι πάντα καλύτερο όταν μοιραζόμαστε τις στιγμές του με ένα άλλο πρόσωπο.

*Γιατί μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία
Ένα ταξίδι έφερε τον Δαρβίνο στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου έκανε τις πιο καίριες παρατηρήσεις οι οποίες οδήγησαν στην εξελικτική θεωρία. Μία εκδρομή στο Arguenteuil έφερε τον Μονέ μπροστά στους κρίνους που δημιούργησαν σχολή στην τέχνη. Ένα ταξίδι στην Νότια Αμερική με μια μοτοσικλέτα ενέπνευσε την επαναστατική διάθεση στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

*Γιατί το μοναδικό πιθανώς μεγάλο κόστος είναι το εισιτήριο
Ανάλογα με τον τόπο στον οποίο ταξιδεύουμε, μπορούμε να κάνουμε μασάζ με 5€ στο Μπαλί, να φάμε βασιλικά με 8€ στην Κορέα, να μείνουμε σε ένα κάστρο στην Σκωτία με λιγότερα από 50€.



*Γιατί μας κάνουν εξυπνότερους
Όσοι ταξιδεύουν συχνά, λένε οι ερευνητές, μπορούν κατά μέσο όρο να λύνουν αποτελεσματικότερα τα καθημερινά τους προβλήματα και να επιτυγχάνουν πιο εύκολα τους στόχους τους.

*Γιατί κάνουν καλό στις τοπικές κοινωνίες
Όχι μόνο τα χρήματά μας βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά επίσης τους επιτρέπουν με την σειρά τους να γνωρίσουν και τη δική μας κουλτούρα. Ταξιδεύοντας για παράδειγμα σε μικρά χωριά του εξωτερικού, η τοπική κοινότητα των οποίων ειδάλλως δεν θα είχε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον «έξω κόσμο», συνεισφέρουμε στην αλληλεπίδραση που, στην ιδανική της μορφή, κάνει τον κόσμο καλύτερο.

*Γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας
Γνωρίζοντας τον κόσμο, κερδίζουμε κάτι πολύ σημαντικό: Την συνειδητοποίηση πως δεν είμαστε μόνοι. Πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Μερικές φορές, το να αισθανόμαστε «μικροί» μπροστά στο μέγεθος του κόσμου, στην ποικιλία της φύσης και την ομορφιά της διαφορετικότητας, καταλήγει όχι απλώς στο να μαθαίνουμε τους άλλους, αλλά και τα όρια του ίδιου του εαυτού μας, καλύτερα.

Δείτε εδώ περισσότερα οφέλη από τα ταξίδια και επιστημονικές αποδείξεις ότι η απόδραση… μας κάνει καλό. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v