Πώς να ταξιδέψετε χωρίς αυτοκίνητο

Ποιες είναι οι εναλλακτικές του αυτοκινήτου στα ταξίδια και πόσο συμφέρουν τελικά; Συγκεντρώνουμε tips για να… την βγάλετε καθαρή σε εκδρομές άνευ Ι.Χ.
Πώς να ταξιδέψετε χωρίς αυτοκίνητο
του Γιώργου Κόκουβα

Όσοι έχουν συνηθίσει στην άνεση και την αυτονομία του αυτοκινήτου τους, δύσκολα θυσιάζουν την «θαλπωρή» του στα ταξίδια τους εντός Ελλάδας. Ποιος να μπλέκει με τρένα, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και… βαπόρια όταν έχει το ωραιότατο αυτοκινητάκι του; Κάτι, όμως, η τιμή της βενζίνης, κάτι οι προσφορές που μπορούμε να εντοπίσουμε στα μέσα μεταφοράς, κάτι εκείνοι από τους ταξιδιώτες που ούτως ή άλλως δεν οδηγούν, οι εναλλακτικές του Ι.Χ. αποκτούν μεγαλύτερο επιβατικό κοινό το τελευταίο διάστημα.

Παρακάτω, επιχειρούμε ένα συγκριτικό «τεστ» ανάμεσα στα κυριότερα μέσα μετακίνησης πέραν του αυτοκινήτου και συγκεντρώνουμε συμβουλές και όλες τις χρηστικές πληροφορίες για να μην θυσιάσετε τίποτα από το ταξίδι σας, αν δεν είστε διατεθειμένοι να ταξιδέψετε με το Ι.Χ. σας.

*Γιατί να ταξιδέψετε χωρίς αυτοκίνητο

-Γιατί θα γλιτώσετε την βενζίνη: Σκεφτείτε ότι το ποσό που θα χρειαστεί να σπαταλήσετε σε καύσιμα για ένα ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα τριψήφιο, ενώ με την TRAINOSE μπορείτε να βρείτε εισιτήριο από 9 μόλις ευρώ.
-Γιατί θα γλιτώσετε τα διόδια: Το κόστος του ταξιδιού μειώνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσετε τα (διόλου ευκαταφρόνητα) διόδια.
-Γιατί θα γνωρίσετε κόσμο: Εφόσον το θελήσετε βέβαια, τα ταξίδια με μαζικά μέσα μεταφοράς αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλουτιστεί η παρέα με νέα πρόσωπα και να περάσει ευχάριστα η ώρα του ταξιδιού.
-Γιατί είναι πιο ασφαλές: Κι αυτό γιατί έχετε να κάνετε με επαγγελματίες οδηγούς σε προγραμματισμένες βάρδιες. Αντίθετα, δεν αποκλείεται, αν είχατε το δικό σας αυτοκίνητο, να κάνατε εκπτώσεις στην ασφάλεια. Θεωρώντας ότι δεν ήπιατε πολύ, μπορεί να οδηγήσετε επισφαλώς ή ότι δεν θα νυστάξετε στο τιμόνι, να αποφασίσετε να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής… τα άγρια χαράματα.
-Γιατί είναι πιο οικολογικό: Η αποχή από το αυτοκίνητο και η μείωση του… προσωπικού μας μερτικού από τους ρύπους της ατμόσφαιρας είναι στάση ζωής και όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση, αφήνουν στην άκρη το αυτοκίνητο και στις εκδρομές τους.

*Οι επιλογές σας

-Το τρένο



Τα υπέρ
: Είναι ασφαλές και το πλέον οικονομικό μέσο μεταφοράς για τα εντός Ελλάδας ταξίδια.
Τα κατά: Είναι ίσως το πιο αναξιόπιστο μέσο, καθώς οι καθυστερήσεις της TRAINOSE αποτελούν εγγυημένη καθημερινότητα. Επίσης, με τις τελευταίες περικοπές, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό. Δείτε όλους τους προορισμούς στους οποίους μπορείτε να φτάσετε με το τρένο εδώ
Τα tips: Κλείστε τα εισιτήριά σας online και αρκετές ημέρες πριν το ταξίδι. Έτσι αποκτάτε 10% και 15% έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου. Επιπλέον έκπτωση 20% θα έχετε αν κλείσετε εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Εγγραφείτε στο newsletter της TRAINOSE για να ενημερώνεστε κάθε πότε ενεργοποιούνται οι προσφορές του μήνα – ήτοι εισιτήρια των 9, 19, 29 και 39€, τα οποία λειτουργούν με την λογική… «όποιος προλάβει». Αν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, μπορείτε επίσης να προμηθεύεστε εισιτήρια για τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε σταθερή τιμή 12€ για συγκεκριμένα δρομολόγια. Τέλος, θυμηθείτε ότι αν το τρένο έχει καθυστέρηση παραπάνω από 60 λεπτά, δικαιούστε επιστροφή μέρους του ναύλου σε μορφή κουπονιού για την επόμενη αγορά εισιτηρίου σας.

-Τα υπεραστικά λεωφορεία



Τα υπέρ
: Είναι πιο αξιόπιστα από άποψη χρόνου σε σχέση με το τρένο και κάθε νομός διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο που εξυπηρετεί από τις μεγάλες πόλεις μέχρι και τα περισσότερα μικρά χωριά της εκάστοτε περιοχής. Επομένως, αποτελούν την καλύτερη επιλογή αν ο προορισμός σας είναι εκτός σιδηροδρομικού δικτύου, όπως για παράδειγμα οι ορεινοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας.
Τα κατά: Είναι εξίσου «επιρρεπή» με το αυτοκίνητο στον κίνδυνο της κίνησης στον δρόμο και ελαφρώς πιο ακριβά από το τρένο.
Τα tips: Τα περισσότερα υπεραστικά λεωφορεία διαθέτουν πλέον και τουαλέτα, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την συχνότητα των στάσεων, που άλλωστε καθυστερούν κατά πολύ το ταξίδι. Προτιμήστε να έχετε εφοδιαστεί από το σπίτι με σνακ, νερό και όλα τα απαραίτητα, παρά να αγοράσετε κάτι από τα καταστήματα στις προγραμματισμένες στάσεις των ΚΤΕΛ, διότι πρόκειται για τιμές καθαρής αισχροκέρδειας. Αν έχετε την δυνατότητα να διαλέξετε θέση όταν κλείσετε το εισιτήριο, επιλέξτε εκείνες που βρίσκονται δύο σειρές πίσω από την τηλεόραση του οχήματος, ώστε να βλέπετε άνετα τις προβαλλόμενες ταινίες. Ζητήστε από πριν ένα φυλλάδιο με τα δρομολόγια της επιστροφής, ώστε να γνωρίζετε τις επιλογές σας.

-Εκδρομές με ταξιδιωτικά γκρουπ



Τα υπέρ
: Σας λύνουν τα χέρια με τις οργανωμένες ξεναγήσεις που περιλαμβάνονται στην τιμή, ενώ αποτελούν ευκαιρία για γνωριμίες και νέες παρέες, για τους κοινωνικότερους εξ ημών. Επιπλέον, λύνουν ταυτόχρονα το ζήτημα της διαμονής σας – μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια. Τέλος, λύνονται προβλήματα όπως αυτό της γλώσσας και της αναζήτησης αξιοθέατων, σε περίπτωση που ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
Τα κατά: Είναι πιθανόν να σας λείψει η αίσθηση της αυτονομίας – για παράδειγμα προτιμάτε να καθίσετε για καφέ παρά να ξεναγηθείτε σε ένα αδιάφορο για εσάς μουσείο, και δη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε και να αυτονομηθείτε από το group, όντας όμως ενήμεροι για ώρα και μέρος της επόμενης συνάντησης για να μη… σας ψάχνουν.
Τα tips: Κάντε πολύ καλή έρευνα αγοράς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αφορούν ταξίδια στο εξωτερικό, γιατί συνήθως μπορείτε να βρείτε οικονομικότερες λύσεις, όπως το να εντοπίσετε φθηνότερα αεροπορικά ναύλα ή βολικότερο ξενοδοχείο. Μάθετε τα πάντα για τα ταξίδια με γκρουπ ή χωρίς, στο σχετικό crash test που πραγματοποίησε το in2life

-Το αεροπλάνο



Τα υπέρ
: Προσπερνάμε το αυτονόητο – ότι δηλαδή αποτελεί μονόδρομο στις περισσότερες περιπτώσεις όταν πρόκειται για ταξίδια για το εξωτερικό, και στεκόμαστε στο ότι είναι εξαιρετικά βολικό από άποψη χρόνου στην περίπτωση ταξιδιών στο εσωτερικό, αρκεί να έχετε εντοπίσει ανταγωνιστική προς τα υπόλοιπα μέσα (ΚΤΕΛ/τρένο/πλοίο) τιμή.
Τα κατά: Οι αποστάσεις των αεροδρομίων από τον προορισμό σας, που συνήθως «τρώνε» λίγο από τον κερδισμένο χρόνο σας και λίγα παραπάνω χρήματα για την διαδρομή αυτή.
Τα tips: Τσεκάρετε συχνά τις ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν τις καλύτερες τιμές, όπως τα Airtickets και SkyScanner, αγοράζετε εισιτήρια χωρίς επιπλέον αποσκευές αν δεν είναι απαραίτητο, φροντίζετε να αποφεύγετε τις παγίδες στους όρους του booking, σύμφωνα με τα tips που σας έχει δώσει παλαιότερα το In2life

*Extra tips

-Επιλέξτε προορισμούς που ευνοούν το περπάτημα.
Μικρές πόλεις, χωριουδάκια και πόλεις με γραφικό ιστορικό κέντρο που ούτως ή άλλως δεν απαιτούν (ή και απαγορεύουν) τα αυτοκίνητα είναι τα κατάλληλα μέρη για τις εκδρομές σας.
-Επιλέξτε σοφά τον προορισμό των καλοκαιρινών σας διακοπών
Το καλοκαίρι προτιμήστε τα μικρά νησιά, που «περπατιούνται», ώστε αφενός να μην χρειαστείτε εκεί αυτοκίνητο και αφετέρου να γλιτώσετε το κόστος της μεταφοράς του ακτοπλοϊκώς. Τέτοιες δοκιμασμένες περιπτώσεις είναι νησάκια όπως τα Κουφονήσια, η Ανάφη ή η Ηρακλειά. Επίσης, από τα υπόλοιπα νησιά, προτιμότερα αμέσως μετά είναι τα πολύ μεγαλύτερα, διότι διαθέτουν οργανωμένο σύστημα λεωφορείων που μπορούν να σας μεταφέρουν στις παραλίες και τα αξιοθέατα. Τα πιο δύσκολα είναι τα νησιά χωρίς συχνές συγκοινωνίες και με ορεινό «ανάγλυφο», που δεν ενδείκνυνται για πεζοπορίες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.
-Να είστε προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι για τυχόν ανταποκρίσεις
Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που θέλετε να μεταβείτε σε ένα ορεινό χωριό για παράδειγμα, και πρέπει να φτάσετε πρώτα σε μια μεγάλη πόλη, από όπου θα αλλάξετε υπεραστικό λεωφορείο. Έχετε μαζί σας σνακ, βιβλία ή περιοδικά για διάβασμα ή και travel editions επιτραπεζίων για να «σκοτώσετε» την ώρα σας με την παρέα.
-Εξετάστε την περίπτωση των θεματικών τρένων
Η TRAINOSE έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης στην Πελοπόννησο, σε πακέτα που περιλαμβάνουν όχι μόνο τα σιδηροδρομικά ναύλα αλλά και την διαμονή σε ξενοδοχεία ανά την Πελοπόννησο – ενημερωθείτε εδώ για το ταξίδι του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. 
-Η περίπτωση των πλοίων
Δείτε ένα παλαιότερο, ενδεικτικό crash test του In2life για τα υπέρ και τα κατά των ακτοπλοϊκών, των αεροπορικών ή των οδικών μετακινήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές. 
-Γεμίστε τις συσκευές σας με άφθονο υλικό
Μπόλικα τραγούδια στο κινητό ή το mp3 player, παιχνίδια στο smartphone σας, ταινίες και σειρές στο tablet ή το laptop σας εγγυώνται πως ο χρόνος του ταξιδιού θα περάσει πιο εύκολα.
-Και από φόρτιση;
Έχετε υπ’ όψιν σας, στην περίπτωση που ταξιδεύετε με τρένο, πως υπάρχουν πρίζες στις αμαξοστοιχίες. Μόνο που υπάρχουν σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις: Μόνο στο βαγόνι υπ’ αριθμόν 2 (αυτό δηλαδή που περιέχει κουπέ αντί για σειρές θέσεων), και συγκεκριμένα πίσω από την τελευταία αριθμητικά θέση κάθε κουπέ.
-Ιδέες για προορισμούς
Διαβάστε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life με ιδέες για προορισμούς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να φτάσετε εκεί – εννοείται – χωρίς αυτοκίνητο.
-Αγνοήστε τα «μείον» και δώστε έμφαση στα «υπέρ»
Ναι, χωρίς αυτοκίνητο χάνετε σε αυτονομία, ελαστικότητα και ιδιωτικότητα, αλλά όπως και να ‘χει, βρίσκεστε σε ταξίδι, και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάγκη σας να περάσετε καλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v