Πανηγύρια στην Ελλάδα: Μα είναι όμορφα σου λέω…

Πανηγύρια στην Ικαρία, στη Νάξο, στην Ιθάκη, στην Νίσυρο, σε όλη την Ελλάδα. Συγκεντρώνουμε τα καλύτερα και προγραμματίζουμε τα… κατανυκτικά μας ξεφαντώματα.
Πανηγύρια στην Ελλάδα: Μα είναι όμορφα σου λέω…
Όταν χαράζει στο Αιγαίο
είναι όμορφα σου λέω
είναι όμορφα σου λέω
όταν χαράζει στο Αιγαίο

Διακοπές σε νησί (και όχι μόνο του Αιγαίου) δεν νοούνται χωρίς πανηγύρι, πόσο μάλλον όταν η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας βρίσκεται προ των πυλών. Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν, θέλοντας να ακούσουμε στο repeat «Ντάρι, ντάρι», «Ικαριώτικο» και «Έλα να πάμε στο νησί, η μάνα σου εγώ και συ», συγκεντρώσαμε μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα πανηγύρια που διοργανώνονται στις 15 Αυγούστου σε όλη την νησιώτικη Ελλάδα

Στις Κυκλάδες
Στο Πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής στη Τζια θα απολαύσετε, εκτός από το γλυκόπιοτο ντόπιο κρασί, και την πανοραμική θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου από τον πανύψηλο βράχο που το φιλοξενεί. Στην Παναγία την Πανοχωριανή, στην Αμοργό, θα δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο, και βέβαια τα θρυλικά αμοργιανά ρακόμελα, γνωστά για το «κεφάλι» που δημιουργούν μετά το τρίτο σφηνάκι.

Στο Πανηγύρι της Παναγιάς, στη Σέριφο, αν είστε ζευγάρι και θέλετε να παντρευτείτε μέσα στο χρόνο (λέμε τώρα), θα χρειαστεί να ανοίξετε το χορό γύρω από τη μεγάλη ελιά της εκκλησίας. Το πανηγύρι κρατά τρεις ολόκληρες μέρες, οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

Στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, θα γίνετε μια (μεγάλη) παρέα με όλο το υπόλοιπο νησί, κατοίκους κι επισκέπτες, στο ένα και μοναδικό, γιγάντιο τραπέζι που φιλοξενεί το φαγοπότι., ενώ στο Κάτω Κουφονήσι, θα φτάσετε με καΐκι παρέα με όλο το υπόλοιπο (πάνω) νησί, θα χορέψετε χορούς κυκλωτικούς μαζί με ντόπιους κι επισκέπτες, και θα φάτε όσο ολόφρεσκο τηγανιτό ψάρι αντέχετε.

Στο Φιλώτι της Νάξου θα δείτε και θα συμμετάσχετε σε χορούς με παραδοσιακές στολές, και θα δοκιμάσετε ντόπιο κρασί και μεζέδες, ενώ στην… celebrity Μεγαλόχαρη της Τήνου θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι ότι ο Δεκαπενταύγουστος είναι, όντως, η αποθέωση του κιτς. Και ότι γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να το ζήσετε, έστω μια φορά. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το ξακουστό πανηγύρι στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου, όπου το ντόπιο κρασί και η σούμα ρέουν άφθονα.

Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στην αδιαφιλονίκητη «βασίλισσα» του πανηγυριού Ικαρία η υπόθεση πανηγύρι είναι θέμα… πατριωτικό. Έτσι στον Χριστό Ραχών θα μάθετε επιτέλους τα σωστά βήματα του Ικαριώτικου, θα γελάσετε με το «Πώς το τρίβουν το πιπέρι», το οποίο χορεύεται (;) αυστηρά και μόνο το ξημέρωμα, όταν όλοι είναι πλέον μεθυσμένοι, και θα επιβεβαιώσετε ιδίοις όμασι τη φήμη που το θέλει το μεγαλύτερο και πιο ξέφρενο πανηγύρι της Ελλάδας.


Στην Πέτρα της Λέσβου, θα διευρύνετε τους γαστριμαργικούς σας ορίζοντες δοκιμάζοντας κισκέσι, ήτοι ταύρο βρασμένο με σιτάρι. Στην Αγιάσο, πάλι, θα συμμετάσχετε σε ένα μεγάλο, πολυήμερο πανηγύρι οι προετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Στο Πυργί της Χίου είναι το μοναδικό μέρος που θα δείτε να χορεύουν (και μάθετε να χορεύετε κι εσείς) Πυργούσικο, ενώ στους Σπαθαραίους της Σάμου θα δείτε τον κύκλο του χωρού να περικυκλώνει τα τραπέζια και να κάνει το γύρο της πλατείας σε ένα από τα μεγαλύτερα… μικρά πανηγύρια του νησιού.

Στα Δωδεκάνησα

Στην Παναγία τη Σπηλιανή της Νισύρου θα ζήσετε το πιο… μακράς διαρκείας αυγουστιάτικο πανηγύρι επί, ούτε λίγο ούτε πολύ, εννέα μερόνυχτα, ενώ στα τέσσερα φημισμένα για τα πανηγύρια τους χωριά της Καρπάθου, Μενετές, Πυλές, Απέρι και Όλυμπο, θα χορέψετε, συντροφιά με ντόπιους ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, στο ρυθμό που δίνουν τα λαούτα, οι λύρες και οι τσαμπούνες.

Στην Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας θα δοκιμάσετε το λαχταριστό γεμιστό αρνί που οι ντόπιοι ονομάζουν λαμπριανό, ενώ στο πανηγύρι της Παναγιάς της Χωριανής στο Χωριό της Χάλκης το τελετουργικό παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου: πριν τον 15Αύγουστο η εκκλησία καθαρίζεται από τους ντόπιους, ενώ ανήμερα το γλέντι αρχίζει με σατιρικά δίστιχα και άφθονο κρασί.

Στις Σποράδες

Στην Αλόννησο, οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά και συνοδεύοντας τη σπεσιαλιτέ της ημέρας, γίδα με μακαρόνια, με άφθονο ντόπιο κρασί.
Στο Ιόνιο

Πιστεύετε στα θαύματα; Στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, κάθε χρόνο εκεί γύρω στο Δεκαπενταύγουστο, οι ντόπιοι διηγούνται πως «γούρικα» μικρά ακίνδυνα φίδια με σταυροειδές σχήμα στο κεφάλι εμφανίζονται στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκουβάρδας. Στην δε Παναγία τη Γραβαλιώτισσα, στην Πάστρα της Κεφαλονιάς, οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο. Είτε πιστέψετε είτε αμφισβητήσετε τα «θαύματα», τα δύο πανηγύρια συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και θεωρούνται, μαζί με το πανηγύρι των πυροτεχνημάτων της Περλιγκού, από τα καλύτερα του νησιού.

Στο Σταυρό του Δήμου Αχιλλείων τώρα, στην Κέρκυρα, θα δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα ψητά του νησιού και να χορέψετε υπό τους ήχους των βιολιών. Στις Καρουσάδες και τις Περουλάδες, επίσης, θα ζήσετε παραδοσιακό κερκυραϊκό πανηγύρι, ενώ στην Πλατριθειά Ιθάκης θα δείτε από κοντά το φημολογούμενο ως «καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου», το οποίο διατηρεί αλώβητο το παραδοσιακό του χρώμα.


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v