Κουίζ: Πόσα ξέρετε για τα ελληνικά νησιά;

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε καλά τα ελληνικά νησιά; Σας προκαλούμε σε ένα τεστ με «άχρηστες» αλλά άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την νησιωτική Ελλάδα.
Κουίζ: Πόσα ξέρετε για τα ελληνικά νησιά;
του Γιώργου Κόκουβα

Οι ακτές των νησιών είναι γεμάτες πανέμορφες παραλίες αλλά και παράξενες ιστορίες. Οι κυκλαδίτικες ενδοχώρες σφύζουν από μύθους, θρύλους, γεύσεις και παράξενες εικόνες. Τα νησιωτικά ονόματα κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες και αρχαία γνώση. Με το παρακάτω κουίζ, σας προκαλούμε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις και τις γνώσεις σας γύρω από τους αγαπημένους σας καλοκαιρινούς προορισμούς και να μάθετε λίγη από αυτή την «άγνωστη» πλευρά τους. Στο τέλος του δημοσιεύματος, περιμένουμε το… σκορ σας στα σχόλια ακριβώς από κάτω.

1. Σε ποιο νησί υπάρχει ο δεύτερος ψηλότερος βράχος της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ;
α.
Στην Σκόπελο, στον βράχο με το εκκλησάκι, όπου γυρίστηκε η περίφημη σκηνή του Mamma Mia
β. Στην Ανάφη, στον βράχο Κάλαμο, από όπου μπορείς να δεις μία από τις ωραιότερες ανατολές της ζωής σου
γ. Στην Αίγινα, στον βράχο του Διός, από όπου λέγεται πως ο Ζευς πετούσε τους κεραυνούς του

2. Σε ποιο νησί διανοίχθηκε το πρώτο τούνελ του κόσμου;
α. Στην Τήνο, για την διευκόλυνση των εργατών των λατομείων της αρχαιότητας
β. Στην Κρήτη, από τον πάντα πρωτοπόρο Μινωικό πολιτισμό
γ. Στην Σάμο, που απέκτησε έτσι υδραγωγείο κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.

3. Πού βρίσκεται το «Ιερό των Μεγάλων Θεών»;
α
. Στην Ψαρού της Μυκόνου, και πρόκειται για το κορυφαίο club του νησιού, από τα decks του οποίου πέρασαν οι «Μεγάλοι Θεοί» του DJing, Τιέστο και Καρλ Κοξ
β. Στην Αλόννησο, όπου η μυθολογία λέει πως ξεκαλοκαίριαζαν οι μεγάλοι θεοί του δωδεκάθεου, δηλαδή ο Δίας και οι αδερφοί του, Ποσειδώνας και Άδης.
γ. Στην Σαμοθράκη, όπου λατρεύονταν οι μεγάλοι θεοί με τα περίεργα ονόματα Αξίερος, Καδμίλος, οι Καβείροι και οι Αξιόκερσοι

4. Στο λιμάνι της Σαντορίνης υπάρχει ένα μεγάλο κυκλικό τμήμα του νερού, οριοθετημένο με σημαδούρες, όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν πλοία. Τι υπάρχει εκεί;
α
. Το τέρας του Λοχ Νες, που ήρθε για διακοπές από την Σκοτία στις Κυκλάδες
β. Είναι η τοποθεσία όπου η Angelina Jolie γύρισε τις περίφημες σκηνές της ως Lara Croft και φυλάσσεται ως φόρος τιμής στην μεγάλη ηθοποιό
γ. Ένα προσφάτως ναυαγισμένο πλοίο

5. Πότε γνώρισε για πρώτη φορά η Ζάκυνθος το πολίτευμα της δημοκρατίας;
α
. Αφού επέστρεψε ο Οδυσσέας στην γειτονική Ιθάκη
β. Με την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, και την ένωσή του νησιού με την χώρα το 1864
γ. Τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν είχε πάει εκεί για παραθερισμό ο Περικλής και τους σύστησε το αθηναϊκό πολίτευμα έναν χρόνο πριν πεθάνει

6. Πώς πας στο Ελαφονήσι;
α.
Ρωτώντας
β. Με καραβάκι από την Πούντα της Πελοποννήσου
γ. Με τα πόδια

7. Ποιου νησιού η γεωμορφολογία έχει το σχήμα… γυναίκας;
α
. Της Αμοργού
β. Της Δονούσας
γ. Της Κέρου

8. Τι είναι το πατατάτο;
α
. Τοπική σπεσιαλιτέ της Αμοργού
β. Το καταπράσινο νησάκι απέναντι από την Μήλο, που έχει σχήμα πατάτας
γ. Στάση του σεξ, κατά την διάρκεια της οποίας, ένας από τους δύο καθαρίζει πατάτες

9. Τι είναι το ναυάγιο της Ζακύνθου, από το οποίο πήρε το όνομά της μία από τις διασημότερες ελληνικές παραλίες;
α.
Κρουαζιερόπλοιο άγγλων τουριστών, που όντας μεθυσμένοι, μπέρδεψαν τον Λαγανά με τον συγκεκριμένο όρμο και προσέκρουσαν στα βράχια το 1991
β. Ένα παράνομο πλοίο που κουβαλούσε λαθραίες κούτες τσιγάρων
γ. Το καΐκι που μετέφερε Ιταλούς στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να επιτεθούν στο ελληνικό νησί από τα «νώτα» του

10. Από πού πήρε το επίσημο όνομά της η Σαντορίνη;
α.
Από τον πρώτο άποικο του νησιού, που ήρθε από την αρχαία Σπάρτη και έδωσε το όνομά του στο νησί
β. Από Φράγκους Σταυροφόρους, που περνούσαν για προσκύνημα στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (Santa Irina) στο νησί
γ. Από το ομώνυμο ηφαίστειο που βύθισε μέρος του νησιού κατά την αρχαιότητα

Οι σωστές απαντήσεις

1: Το β
Στον Κάλαμο, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ανάφης, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου, καθώς το απέραντο γαλάζιο εκτείνεται όχι μπροστά σας αλλά κάτω σας σε όλο του το μεγαλείο, ενώ από την κορυφή του Μονόλιθου, πλάι στην Παναγιά την Καλαμιώτισσα, θα δείτε τον ήλιο να ανατέλλει κάτω από τα πόδια σας.

2: Το γ
Πρόκειται για το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, όνομα που οφείλει στον μηχανικό του δεκαετούς διανοίγματος, Ευπάλινο. Το έργο ήταν μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων και ολοκληρώθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, μέρος του ορύγματος είναι επισκέψιμο.

3: Το γ
Το «Ιερό των Μεγάλων Θεών» βρίσκεται στην περιοχή της Παλαιόπολης στην Σαμοθράκη, όπου χτίστηκε για λατρευτικούς λόγους πολύ πριν την έλευση των αποίκων από την κεντρική Ελλάδα (περίπου 2.800 χρόνια πριν). Οι Μεγάλοι Θεοί τους ήταν η Μεγάλη Μητέρα Αξίερος και ο σύζυγός της Καδμίλος, που ήταν θεός της ευφορίας, οι Δαίμονες τους οι Κάβειροι και οι Αξιόκερσος και Αξιόκερσα, θεοί του Κάτω Κόσμου.

4: Το γ
Μπορεί οι περισσότεροι να το ξεχάσαμε, αλλά οι ντόπιοι δεν τα έχουν καταφέρει. Η «τρύπα» στο λιμάνι του νησιού τους θυμίζει πού βρίσκεται το ναυάγιο του Sea Diamond, του μεγάλου κρουαζιερόπλοιου που το 2007 μεταφέροντας περίπου 1.500 ανθρώπους προσέκρουσε με φόρα στα βράχια των Φηρών και κατέληξε βυθισμένο στον Αθηνιό. Το κουφάρι του ακόμα «κρέμεται» από την προπέλα που κόλλησε σε βράχο, αλλά βυθίζεται αργά και σταθερά, αναγκάζοντας τις αρχές σε συνεχή καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.

5: Το α
Σύμφωνα με την ομηρική παράδοση, είκοσι από τους μνηστήρες που διεκδικούσαν την Πηνελόπη ήταν Ζακυνθινοί. Όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και τους σκότωσε, οι Ζακυνθινοί, που ως τότε ανήκαν στο βασίλειο του Οδυσσέα, επαναστάτησαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν, εγκαθιδρύοντας νέο πολίτευμα, την Δημοκρατία.

6: Το γ
Προτού πείτε β με κλειστά τα μάτια, σας ενημερώνουμε ότι μάλλον μπερδέψατε το Ελαφονήσι με την Ελαφόνησο. Δεν μιλάμε για το μαγευτικό νησάκι της Πελοποννήσου, αλλά για το εξίσου μαγευτικό νησάκι της Κρήτης, στις ακτές του νομού Χανίων, στο οποίο θα φτάσετε… περπατώντας μέσα στο νερό από την ρηχή παραλία.

7: Το γ
Όπως θα σας πουν οι κάτοικοι των Κουφονησίων, που απολαμβάνουν την θέα της ακριβώς απέναντι, η Κέρος με τα υψώματά της αντιστοιχεί στην μορφολογία του γυναικείου σώματος – και όντως, διακρίνονται καθαρά το μεγάλο κεφάλι, οι λόφοι… στήθη και η «ηβική» κατηφόρα. Άλλωστε, η μορφολογία του ανθρώπινου σώματος συνδέεται και με έναν επιπλέον τρόπο με το νησάκι των Μικρών Κυκλάδων: Εκεί ανακαλύφθηκαν τα γνωστά κυκλαδίτικα ειδώλια.

8: Το α
Πρόκειται για πεντανόστιμο πιάτο που θα απολαύσετε στην Αμοργό και μαγειρεύεται με αρνάκι ή μοσχάρι κοκκινιστό και πατάτες με μυρωδικά σε πήλινο σκεύος.

9: Το β
Τον χειμώνα του 1982, το πλοίο «Παναγιώτης» φεύγει από την Τουρκία με μεγάλο φορτίο λαθραίων τσιγάρων, ταξιδεύοντας προς συγκεκριμένο σημείο συνάντησης πέρα από το Ιόνιο, για να τα προωθήσει στην Ευρώπη. Ο καιρός όμως έχει εχθρικές διαθέσεις, η μηχανή χαλάει και ο «Παναγιώτης» ναυαγεί σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου, όπου και βρίσκεται ως σήμερα.

10. Το α
Βιαστήκατε να απαντήσετε το β, και όντως, το όνομα Σαντορίνη προέρχεται από την Santa Irina, που σταδιακά οι Τούρκοι κατακτητές εξέλιξαν σε Σαντορίνη. Ωστόσο, ρωτήσαμε για το επίσημο όνομα της Σαντορίνης. Ο «κορυφαίος προορισμός του κόσμου» ονομάζεται επισήμως Θήρα, όνομα που οφείλει στον πρώτο σπαρτιάτη άποικο, τον Θήραν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v