Ενοικίαση camper: Διακοπές… on the road

Σκέφτεστε να νοικιάσετε αυτοκινούμενο για τις διακοπές; Τα πλεονεκτήματα, το κόστος και όσα θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν το επιχειρήσετε.
Ενοικίαση camper: Διακοπές… on the road
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ιδέα ακούγεται ελκυστική – και είναι. Διακοπές… on the road, στάσεις όποτε και όπου θέλετε εσείς, πλήρης ελευθερία στην επιλογή προορισμού, βουνό και θάλασσα μαζί, εναλλασσόμενες εικόνες σε ένα αξέχαστο καλοκαιρινό ταξίδι με την οικογένεια ή με φίλους.

Κάπως έτσι είναι οι διακοπές με αυτοκινούμενο και αν η εναλλακτική του «όλα είναι δρόμος» σας βρίσκει επιφυλακτικούς, τότε δεν έχετε παρά να μιλήσετε με κάποιον που πέρασε τις διακοπές του σε τέσσερεις τροχούς. «Το αυτοκινούμενο είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να κάνεις διακοπές, καθώς μπορείς να κοιμάσαι κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος και να δεις τόσες διαφορετικές εικόνες», λέει ο Ανδρόνικος, φανατικός υποστηρικτής των διακοπών με camper, o οποίος καταγράφει τις εμπειρίες από ταξίδια του στο blog Greekmotorhomers.

Τι είναι το αυτοκινούμενο;

Ένα αυτοκινούμενο όχημα (camper) διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου και ενός τροχόσπιτου μαζί. Η ιδέα πίσω από την μαζική κατασκευή των camper ξεκίνησε όταν εταιρείες του εξωτερικού κατάλαβαν την δυσκινησία των απλών τροχόσπιτων και προώθησαν το concept του… δύο σε ένα για μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Τι εννοούμε; Όλες οι κατηγορίες αυτοκινούμενων (overbed με σοφίτα, low profile με καλύτερη αεροδυναμική και compact για καλύτερη ηχομόνωση- θερμομόνωση) διαθέτουν κρεβάτια, ντους, κουζίνα, τουαλέτα και ψυγείο, προσφέροντας στον ταξιδιώτη μια εύκολη εναλλακτική καλοκαιρινής (και όχι μόνο) απόδρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε βουνό και θάλασσα.

Τα πλεονεκτήματα των διακοπών με αυτοκινούμενο, είναι ότι το όχημα παρέχει πλήρη αυτονομία στον ταξιδιώτη, επαφή με την φύση και ευελιξία στις αποφάσεις: αν δεν σας αρέσει το μέρος, παίρνετε το… όχημα σας (και τα κουβαδάκια σας) και πάτε σε άλλη παραλία και μετά σε άλλη και σε άλλη και σε άλλη... Όσον αφορά το budget, κάνετε σημαντική οικονομία στα χρήματα, σε σχέση με το τι θα χρειαζόταν να πληρώσετε αν νοικιάζατε δωμάτιο στον προορισμό που έχετε επιλέξει, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με παρέα. Τέλος, η χωρητικότητά του αυτοκινούμενου είναι ακόμα ένα υπέρ, μιας και μπορεί να χωρέσει μέχρι οκτώ άτομα, ενώ οι επιβάτες μπορούν να έχουν ελευθερία κινήσεων σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ενοικίαση ή αγορά;

Με το κόστος για την αγορά ενός τέτοιου οχήματος να είναι τουλάχιστον απαγορευτικό αυτήν την εποχή για τον μέσο ταξιδιώτη (περί τα 50.000€ για ένα καινούργιο αυτοκινούμενο μεσαίου μεγέθους ), η ενοικίαση αποτελεί την μόνη οικονομικά βιώσιμη λύση. Το νοικιάζετε για όσες μέρες θέλετε να κάνετε τις διακοπές σας, και το επιστρέφετε στην «βάση» του χωρίς σκοτούρες για την συντήρησή του, το σέρβις και τα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως θα περίμενε κανείς, το κόστος ενοικίασης έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Έτσι για την υψηλή σεζόν, υπολογίστε περί τα 100€ ανά ημέρα, τιμή η οποία πέφτει στα 85€ τον Οκτώβριο για ένα camper έξι θέσεων.

Τι θα πρέπει να σκεφτείτε πριν νοικιάσετε; Κατ’ αρχήν ότι το στυλ των διακοπών που θα κάνετε με το camper δεν θα έχει καμία σχέση με διακοπές σε ξενοδοχείο, σε δωμάτια ή σε κάμπινγκ. Το αυτοκινούμενο σας δίνει πλήρη ελευθερία «κατασκήνωσης», αρκεί φυσικά να σέβεστε τις κατά τόπους τουριστικές μονάδες ή/και κάμπινγκ. Τι εννοούμε; Με το αυτοκινούμενο μπορείτε να μείνετε «ελεύθερα» κάπου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάτε να το παρκάρετε έξω από ένα κάμπινγκ απλώς και μόνο επειδή επιτρέπεται το παρκάρισμα. Επίσης, τα οχήματα που νοικιάζονται είναι συνήθως πλήρως εξοπλισμένα (οικιακά σκεύη, τέντες, σχάρες ποδηλάτων, τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και BBQ σε ορισμένες περιπτώσεις), επομένως θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μόνο τα προσωπικά σας είδη, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα.

Ο τύπος αυτοκινούμενου που θα διαλέξετε εξαρτάται από το πόσα άτομα είστε. Γενικά, από έξι άτομα και πάνω προτείνονται μοντέλα τα οποία έχουν σοφίτα πάνω από την θέση του οδηγού. Για μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, προτείνονται ενιαία (compact) μοντέλα τα οποία έχουν μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη οδηγική συμπεριφορά.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μέρη δύσβατα, με μικρούς δρόμους εξυπακούεται ότι θα επιλέξετε κάποιο μικρό και λιγότερο ογκώδες όχημα. Όσον αφορά την ασφάλεια τώρα, συνήθως οι εταιρείες που νοικιάζουν κάνουν μεικτή η οποία όμως καλύπτει ζημιές 1000€ και πάνω. Τέλος, αν δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ στο παρελθόν με αυτοκινούμενο, καλό θα ήταν να ζητήσετε από την εταιρεία ενοικίασης να κάνετε ένα test drive, καθώς και μια… κατήχηση στις λειτουργίες του οχήματος και στους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Ενοικιαζόμενα camper θα βρείτε στο Camper Club, στο Motor Homes και στο Turtle Vacation.

Καλές διαδρομές και μην ξεχνάτε…

Κeep your eyes on the road, your hands upon the wheel…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v