Οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Τι να την κάνεις την Χαβάη όταν έχεις παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί και η Φαλάσαρνα; Δείτε τις είκοσι καλύτερες, κατά κοινή ομολογία, παραλίες της Ελλάδας.
Οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το τι κάνει μια παραλία «τέλεια», «κορυφαία», «αγαπημένη» ή οτιδήποτε άλλο είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Για κάποιον μπορεί να είναι τα τιρκουάζ νερά, για άλλον η ηρεμία, για κάποιον τρίτο το τζέρτζελο και η φασαρία. Όπως και να έχει θέλοντας να είμαστε όσο πιο ακριβοδίκαιοι γίνεται ζητήσαμε την... ψήφο σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook, και εσείς ανταποκριθήκατε: 8.118 ψήφους συγκέντρωσε, μέσα σε λίγες μέρες, η δημοσκόπησή μας! 

Ιδού λοιπόν οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, όπως τις ψηφίσατε εσείς. Άντε, καλές βουτιές να έχουμε!

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Ψήφοι: 1254

Το απόλυτο τιρκουάζ των νερών της είναι τόσο εξωπραγματικό, που μοιάζει ψεύτικο. Τα μεγάλα, ολόλευκα βότσαλα κάνουν την τέλεια αντίθεση με τις πράσινες πινελιές των απότομων βράχων πίσω της, και το όλο τοπίο χαλάει μόνο από τις ξαπλώστρες και την αυγουστιάτικη πολυκοσμία. Χαλάλι.

Ελαφονήσι, Κρήτη
Ψήφοι: 1062 

Εξωτική παραλία με αμμόλοφους λευκής άμμου, καταγάλανα, ρηχά νερά και γαλήνιο τοπίο. Αν ξενερώνετε με το τουριστικό hype της, μερικά μέτρα πιο πέρα βρίσκεται η εξίσου πανέμορφη παραλία του Κεδρόδασους.

Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Ψήφοι: 632 

Η ερημική εκδοχή του Πόρτο Κατσίκι είναι ο παράδεισος των στοιχειωδώς fit επισκεπτών του νησιού, που αντέχουν να κατέβουν ή να ανέβουν τα μπόλικα απότομα σκαλοπάτια της, για να βουτήξουν στα υπέροχα τιρκουάζ νερά της. Η αμμουδιά της αγγίζει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι απλά φαντασμαγορικό.
 
Φαλάσαρνα, Κρήτη
Ψήφοι: 479

Ροζ άμμος. Θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλες εκατό λέξεις που να περιγράφουν μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, και πιθανότατα δεν θα σας εντυπωσιάζαμε, αν δεν μπορούσατε να την δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Σας ευχόμαστε κάποια στιγμή να το κάνετε.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Ψήφοι: 364

Όσο κι αν έχει «φθαρεί» από την τιρκουάζ φήμη του, δεν την απέκτησε άδικα. Λίγες φορές έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε σε μια παραλία-προϊόν φυσικού photoshop.

Μαύρα Βόλια, Χίος
Ψήφοι: 263 

Επιβλητική παραλία με βαθιά, σκούρα μπλε νερά και… μαύρα βότσαλα τα οποία της χάρισαν και το όνομά της. Η πιο δημοφιλής και ίσως η ωραιότερη παραλία του νησιού. Όπως λέει και η ενημερωτική ταμπέλα φεύγοντας, ΜΗΝ πάρετε βότσαλα από την παραλία.

Άγιος Προκόπιος, Νάξος
Ψήφοι: 251

Πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, ήρεμη ατμόσφαιρα, υπέροχη αμμουδιά η οποία ενδείκνυται για αραλίκι δίχως αύριο και… προστασία από τον άνεμο. Τι άλλο θέλουμε από μια παραλία;

Μπάλος, Κρήτη
Ψήφοι: 244 

Η χρυσο-κόκκινη άμμος της και τα τιρκουάζ νερά σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε παραλία της Καραϊβικής. Μαζί με το Ελαφονήσι και τη Φαλάσαρνα, αποτελούν αναμφίβολα τις κορυφαίες παραλίες της Κρήτης.

Μύρτος, Κεφαλονιά
Ψήφοι: 231

Πολλοί τον κατηγορούν για την υπερβολική κοσμοσυρροή και την «εμπορευματοποίησή» του, όμως εμείς εξακολουθούμε να γοητευόμαστε από τα τιρκουάζ (ίσως θα πρέπει να τα ονομάσουμε «Ιόνια») νερά της παραλίας του Μύρτου μέχρι και σήμερα.

Μεσακτή, Ικαρία
Ψήφοι: 200

Η χαρά του surfer για τα γιγάντια κύματά της, είναι και μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, γιατί έχει… κάτι για όλους: Και χρυσαφένια άμμο, και κρυστάλλινα νερά, και σκιά από αλμυρίκια, και καλαμένιες ομπρέλες που δεν χαλάνε το φυσικό τοπίο.

Σίμος, Ελαφόνησος
Ψήφοι: 196 

Σμαραγδένια ρηχά νερά, απαλή, χρυσαφένια άμμος χωρίς ούτε ένα βοτσαλάκι, και αμμόλοφοι στο πίσω μέρος της. Σίγουρα, την προτιμούσαμε περισσότερο τις εποχές της που ακόμα ήταν «μυστική», χωρίς καθόλου κόσμο, αλλά και πάλι, δύσκολα… ξεπερνιέται.
 
Πισίνα, Σύβοτα
Ψήφοι: 144 

Όνομα και πράγμα η παραλία στα Σύβοτα, για την οποία αρκετός κόσμος υποστηρίζει ότι «έχει τα πιο τιρκουάζ νερά» στην Ελλάδα. Υπερβολή; Μια δοκιμή (ή καλύτερα μια βουτιά) στα νερά της θα σας πείσει. Η παραλία βρίσκεται στο νησί του Αγίου Νικολάου όπου περνάτε με βαρκάκι από τα Σύβοτα.

Αμμόλοφοι, Καβάλα
Ψήφοι: 130

Από τις ομορφότερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, οι Αμμόλοφοι συνδυάζουν κρυστάλλινα ρηχά νερά και χρυσαφένια ψιλή άμμο.
 
Άχλα, Άνδρος
Ψήφοι: 118 

Διαυγή νερά, ψιλό βοτσαλάκι και βράχια που κλείνουν τον κολπίσκο σχηματίζοντας ένα φυσικό λιμανάκι, στο οποίο βρίσκουν απάγκιο αρκετά (αλλά όχι τόσα ώστε να χαλούν το τοπίο) γιότ και ταχύπλοα. Το δάσος που της δίνει ίσκιο προσθέτει έξτρα πόντους στην γοητεία της.

Καβουρότρυπες, Χαλκιδική
Ψήφοι: 114 

Τα πεντακάθαρα νερά, η γρανιτένια κάτασπρη ψιλή άμμος, τα πυκνά πεύκα ολόγυρα. Χωρίς αμφιβολία, οι Καβουρότρυπες είναι από τις πιο όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής.

Κλέφτικο, Μήλος
Ψήφοι: 111

Γνωστή και ως «Θαλασσινά Μετέωρα», η εν λόγω παραλία (αν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι) είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι, ενώ διαθέτει κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τα οποία σε προκαλούν για βουτιές από τους ψηλούς της βραχώδεις σχηματισμούς.  

Αγία Άννα, Αμοργός
Ψήφοι: 88

Ναι, εντάξει δεν είναι ακριβώς παραλία, όμως δεν θα μπορούσε να λείψει από την λίστα μας για το «Απέραντο Γαλάζιο» της και το εντυπωσιακό τοπίο που την περιβάλλει. Σκαρφαλώστε στον ψηλό βράχο – βατήρα κάτω ακριβώς από το εκκλησάκι κοιτάξτε κάτω το στο βαθύ της μπλε και θα μας θυμηθείτε.

Πορί, Κουφονήσια
Ψήφοι: 64

Πού αλλού θα βρείτε το Ιόνιο σε συσκευασία (Μικρών) Κυκλάδων; Η παραλία στο Πορί είναι αμμουδερή, απαλλαγμένη από κάθε είδους πλαστικό που θα χαλούσε το τοπίο, ενώ τα νερά της έχουν μακράν το ωραιότερο μπλε που έχετε δει στο Αιγαίο. Μοναδικό μείον της, ο άνεμος που... μαστιγώνει.

Βουτούμι, Αντίπαξοι
Ψήφοι: 55

Η μία από τις δύο «μυθικές» παραλίες των Αντίπαξων (η άλλη είναι η Βρίκα), ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή της βλάστηση, την κατάλευκη άμμο της και φυσικά τα κρυσταλλένια, καταγάλανα νερά της.

Άη Γιάννης - Γαύδος
Ψήφοι: 50

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει στο παρελθόν ως την δεύτερη καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά την Χαβάη. Ο Αη Γιάννης είναι μια πανέμορφη, απόμερη, αμμουδερή παραλία, σε ένα "άγριο" τοπίο με αμμοθίνες, βράχια, πεύκα και κέδρους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v