Φωτογραφική μαγεία από τους βυθούς των ωκεανών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ωκεανών, χαζεύουμε είκοσι φαντασμαγορικές φωτογραφίες σε ένα απέραντο γαλάζιο photo gallery.
Φωτογραφική μαγεία από τους βυθούς των ωκεανών
Ένα κοπάδι από χαριτωμένα κλοουνόψαρα χαράσσει πορεία ακολουθώντας το ρεύμα. Μια θαλάσσια χελώνα ποζάρει στον φακό του φωτογράφου. Ένας καρχαρίας παρατηρεί αφ’ υψηλού έναν δύτη. Μια μέδουσα κολυμπά, αλλά φαίνεται απλώς να επιπλέει, στα σκοτεινά νερά. Ένας πολύχρωμος κοραλλιογενής ύφαλος φωτίζεται από τις ηλιαχτίδες που καταφέρνουν μυστηριωδώς να φτάνουν ως τα μεγαλύτερα βάθη. Αν νομίζετε ότι κάτω από τους ωκεανούς του κόσμου υπάρχει μόνο αμμώδης απεραντοσύνη, δεν έχετε χαζέψει ποτέ τις υποβρύχιες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την συναρπαστική ζωή στον κόσμο που ενέπνευσε ένα σωρό θρύλους για υποθαλάσσια βασίλεια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1992 κατά την διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζεύουμε τις πιο φαντασμαγορικές υποβρύχιες φωτογραφίες, σε ένα απέραντα γαλάζιο photo gallery, και συγκεντρώνουμε μερικά ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον των ωκεανών μας.

Οι ωκεανοί του κόσμου εκπέμπουν… SOS

Η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλλότητα των ωκεανών απειλούνται από την υπεραλιεία, την μόλυνση των υδάτων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Greenpeace παρουσίασε πρόσφατα μερικά ανησυχητικά στοιχεία:

- Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.
- Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
- Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
- 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.
- 300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
- 6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
- 800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων, όμως, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
- 4 δισ. δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
- 12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v