Κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά: Με sleeping bag και με καρπούζι

Τα φθηνότερα εισιτήρια, η οικονομικότερη και πιο φυσιολατρική διαμονή, δυο ερωτευμένοι πιγκουίνοι και… φύγαμε για τρεις απίθανες κρουαζιέρες στα αγαπημένα μας ελληνικά νησιά!
Κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά: Με sleeping bag και με καρπούζι
της Έλενας Μπούλια

Σε αντίστοιχο άρθρο μας, προ 4ετίας, είχε χρειαστεί μία απλή αναζήτηση στο Google για να ανακαλύψουμε ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι εταιρίες που πραγματοποιούσαν τότε -πολυτελείς- κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, κάποιες και με ενδιάμεση στάση στην Τουρκία. Σήμερα, υπάρχει μόνο μία ελληνική ναυτιλιακή εταιρία που πραγματοποιεί τέτοιες κρουαζιέρες (4ήμερες, 5ήμερες και 8ήμερες στο Αιγαίο), και μάλιστα σε σχετικά τσιμπημένες τιμές.

Η αλήθεια, μεταξύ μας, είναι ότι λίγο μας ενοχλεί η έλλειψη κρουαζιερόπλοιων τύπου «πλοίο της αγάπης», από τα οποία δύσκολα κανείς μπορεί να γευτεί την πραγματική ουσία του κάθε προορισμού στον οποίον θα βρεθεί για λίγες μόνο ώρες. Στο δικό μας μυαλό η κρουαζιέρα μεταφράζεται με το αγαπημένο τραγουδάκι του Βαγγέλη Γερμανού: Θέλουμε και Μύκονο και Σαντορίνη, θέλουμε και «αραλίκι» μέρα-νύχτα στην παραλία, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να μην ξοδέψουμε πολλά. Κι ας τρώμε όλη μέρα καρπούζι και έρωτα!

Κρουαζιέρα Νο1: Πάρος – Νάξος – Ίος – Σαντορίνη

Πώς θα πάμε; Με το Blue Star Delos της Blue Star Ferries, το οποίο ξεκινά καθημερινά από Πειραιά στις 7.25 για να φτάσει στην Πάρο στις 11.25, στη Νάξο στις 12.30, στην Ίο στις 14.05 και στην Σαντορίνη στις 15.10. Η αναχώρηση από το κάθε νησί για το επόμενο πραγματοποιείται πολλές ώρες αργότερα, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο τουριστικό πρακτορείο της περιοχής για να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας.
Πόσο θα μας κοστίσουν τα εισιτήρια; Στην οικονομική θέση, από Πειραιά προς Πάρο το εισιτήριο κοστίζει 32,50 ευρώ, από Πάρο προς Νάξο κοστίζει 8,50 ευρώ, από Νάξο προς Ίο κοστίζει 13 ευρώ και από Ίο προς Σαντορίνη κοστίζει 10 ευρώ. Από Σαντορίνη προς Πειραιά, για να επιστρέψτε, το εισιτήριο κοστίζει 37,50 ευρώ. Σύνολο: 101,50 ευρώ κατ’άτομο.

Πού θα μείνουμε φθηνότερα; Στην Πάρο θα μείνουμε στο Surfing Beach Village και Camping, στην παραλία Σάντα Μαρία. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε διαμονή είτε σε δωμάτιο (με 75 ευρώ για ένα δίκλινο τον Αύγουστο) είτε σε σκηνή με 19 ευρώ ανά ημέρα για δύο άτομα και μία μικρή σκηνή.
Στη Νάξο θα μείνουμε στο Maragas Camping, πάνω στην μαγευτική παραλία της Αγίας Άννας. Στον χώρο του camping διατίθενται και καταλύματα (με 45 ευρώ για ένα δίκλινο ανά βραδιά), ενώ για δύο άτομα με μία μικρή σκηνή το κόστος ανέρχεται στα 22 ευρώ ανά βραδιά.
Στην Ίο θα μείνουμε στο Far Out Camping, στην παραλία του Μυλοποτάμου. Εκεί το κόστος ανέρχεται στα 16 ευρώ ανά βραδιά για δύο άτομα με δική τους σκηνή.
Στην Σαντορίνη η οικονομικότερη πρόταση διαμονής ακούει στο όνομα Santorini Accommodation και περιλαμβάνει είτε εγκαταστάσεις camping, στις οποίες η τοποθέτηση δικής σας σκηνής θα κοστίσει 25 ευρώ για δύο άτομα ανά βραδιά, είτε διανυκτέρευση σε κλινοσκηνή, με διπλό κρεβάτι, πόρτα και ηλεκτρισμό μετά το ηλιοβασίλεμα, με κόστος 35 ευρώ για δύο άτομα ανά βραδιά. Διαλέξτε και πάρτε.

Τι θα δούμε εκεί; Στην Πάρο θα πάμε για να κολυμπήσουμε στην Χρυσή Ακτή με την τεράστια αμμουδιά και τον εξωτικό Φάραγκα, για να ανηφορίσουμε στο υπέροχο ορεινό χωριό Λεύκες και να καταλήξουμε για ποτό στην γραφική και κοσμοπολίτικη Νάουσα. Η Νάξος μας περιμένει για βουτιές στις συγκλονιστικές παραλίες της Πλάκας, του Αγ. Προκόπη και της Αγ. Άννας, για απογευματινές βόλτες στην Απείρανθο και για ποτό στα ρομαντικά μπαράκια, στα ανηφορικά πλακόστρωτα της Χώρας.

Στην Ίο θα νοικιάσουμε βαρκάκι για να επισκεφθούμε τις λιγότερο προσιτές παραλίες Κολιτσάνη, Παπα-Αυλάκι, Κάλαμος και Πλάκες, ενώ τα βράδια μας θα περάσουν ειδυλλιακά στην πιο καλοδιατηρημένη Χώρα των Κυκλάδων. Για την δε Σαντορίνη, τι να πρωτοπεί κανείς; Χωρίς να διεκδικεί δάφνες για τις παραλίες της -φυσικά, ένα μπάνιο στην Κόκκινη Παραλία επιβάλλεται- η Καλντέρα και η Οία αποτελούν δύο από τα ομορφότερα σημεία του πλανήτη (το επιβεβαιώνει κάθε τουριστικός οδηγός που σέβεται τον εαυτό του).
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε νησί στα Σχετικά Άρθρα.

Κρουαζιέρα Νο2: Ικαρία – Σάμος

Πώς θα πάμε; Με το Ierapetra L., της εταιρίας Aegeon Pelagos, το οποίο ξεκινά σχεδόν καθημερινά από Πειραιά για Ικαρία, στις 18.00 το απόγευμα και σε 10 περίπου ώρες φτάνει στην Ικαρία. Από εκεί θα ξαναπάρουμε το ίδιο καράβι για να βρεθούμε στην Σάμο, σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Πόσο θα μας κοστίσουν τα εισιτήρια; Από Πειραιά για Ικαρία με το Ierapetra το εισιτήριο κοστίζει 23 ευρώ κατ’άτομο, ενώ από Ικαρία για Σάμο το εισιτήριο κοστίζει 11,50 ευρώ. Η επιστροφή από Σάμο για Πειραιά κοστίζει 28 ευρώ. Σύνολο: 62,50 ευρώ κατ’άτομο.

Πού θα μείνουμε φθηνότερα; Στην Ικαρία δεν υπάρχει οργανωμένο camping, οπότε αν δεν είστε λάτρεις του ελεύθερου (γιατί αν είστε όλο και κάπου θα έχετε ακούσει για τον Να, αλλά και για την αστυνομία που «σκάει» συχνά εκεί), μπορείτε να προτιμήσετε φθηνά ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως το Agriolykos Pension στον Άγιο Κήρυκο, με τιμές που τον Αύγουστο ξεκινούν από 60 ευρώ για ένα δίκλινο (κλείστε δωμάτιο online από εδώ).
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Σάμο. Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές κάνουν λόγο για μία καλή «καβάτζα» στην παραλία Μεγάλο Σεϊτάνι, αλλά και εκεί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της σύλληψης. Άρα, ένα οικονομικό και περιποιημένο ενοικιαζόμενο δωμάτιο αποτελεί και εδώ την ιδανικότερη λύση. Προτείνουμε το Blue Horizon, στην περιοχή Μαραθόκαμπος και λίγα μόλις βήματα από την παραλία Ψιλή Άμμος, με την υπέροχη θέα από τις βεράντες του. Εκεί θα βρείτε, ακόμα και τον Αύγουστο, δίκλινο στούντιο με μόλις 32 ευρώ ανά βραδιά (κλείστε δωμάτιο online από εδώ).

Τι θα δούμε εκεί; Στη μεν Ικαρία θα πάμε για να χαλαρώσουμε και να ζήσουμε καλοκαιρινές διακοπές με όλη την σημασία των λέξεων. Δεν γίνεται να φύγουμε από το νησί αν δεν κολυμπήσουμε στις Σεϋχέλλες, μία από τις εξωτικότερες παραλίες στην Ελλάδα που όσο δύσκολο είναι να την προσεγγίσεις, αλλά τόσο δύσκολο είναι να την αποχωριστείς. Και φυσικά, δεν γίνεται να μην βρεθούμε για μία νύχτα στο χωριό Χριστό Ραχών, το οποίο «ξυπνάει» αργά το βράδυ για να υποδεχθεί τους νεώτερους επισκέπτες του νησιού και να τους διασκεδάσει μέχρι νωρίς το πρωί.

Στη δε Σάμο η επίσκεψή μας δεν θα είναι μόνο φυσιολατρική. Μπορεί να υπάρχουν παραλίες όπως η Τσαμαδού και η Τσαμπού, οι οποίες πραγματικά «δεν παίζονται», ενώ δεν γίνεται να μην επισκεφθείς την Παραλία ποτάμι, πάνω από την οποία εκβάλλουν επτά πανέμορφοι καταρράκτες, το νησί, όμως, διαθέτει και σημαντικό πολιτιστικό πλούτο. Το Πυθαγόρειο, το αρχαιότερο λιμάνι της χώρας, φιλοξενεί αμέτρητα αξιοθέατα. Η πρωτεύουσα του νησιού κοσμείται από μοναδικά νεοκλασικά κτίρια, ενώ σχεδόν κάθε ένα από τα τριάντα τέσσερα χωριά έχει την δική του ιστορία να αφηγηθεί.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε νησί στα Σχετικά Άρθρα.

Κρουαζιέρα Νο3: Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος

Πώς θα πάμε; Με το Express Pegasus της Hellenic Seaways, το οποίο ξεκινά καθημερινά στις 11.00 από τον Άγιο Κωνσταντίνο και σχεδόν 3 ώρες μετά φτάνει στην Σκιάθο. Από εκεί θα βρεθούμε στην Σκόπελο σε μόλις 30 λεπτά, με το Express Skiathos της Hellenic, ενώ το ταξίδι από Σκόπελο για Αλόννησο διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά, με το δελφίνι. Η επιστροφή από Αλόννησο προς Άγιο Κωνσταντίνο θα πραγματοποιηθεί στις 16.25 το απόγευμα, ενώ το ταξίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες με το Express Pegasus.
Πόσο θα μας κοστίσουν τα εισιτήρια; Από Άγιο Κωνσταντίνο για Σκιάθο το εισιτήριο κοστίζει 30,50 ευρώ κατ’άτομο (αν επιλέξετε να βρεθείτε εκεί μία ώρα νωρίτερα με το δελφίνι της Hellenic Seaways, θα πληρώσετε 7 ευρώ επιπλέον). Από Σκιάθο για Σκόπελο το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ κατ’άτομο, ενώ από Σκόπελο για Αλόννησο το κόστος του εισιτηρίου είναι 13,50 ευρώ. Το εισιτήριο από Αλόννησο για Άγ. Κωνσταντίνο κοστίζει 38 ευρώ. Σύνολο: 88 ευρώ κατ’άτομο.

Πού θα μείνουμε φθηνότερα; Η οικονομικότερη πρόταση, στη Σκιάθο, αφορά το Camping Koukounaries, στη Σκιάθο, δίπλα στην ομορφότερη παραλία του νησιού. Το κόστος για δύο άτομα με μία μικρή σκηνή ανέρχεται στα . Ωστόσο, πολύ οικονομικά μπορείτε να μείνετε και στο Pension Margarita, μόλις 300 μ. από το λιμάνι, με τα περιποιημένα δωμάτια με θέα θάλασσα. Το κόστος για ένα δίκλινο τον Αύγουστο, χωρίς πρωινό, είναι στα 40 ευρώ (κάντε την κράτησή σας online από εδώ.)
Στην Σκόπελο και την Αλόννησο δεν υπάρχουν οργανωμένα κάμπινγκ, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τις Μηλιά (στην Σκόπελο) και Άγ. Δημήτριο (στην Αλόννησο) για ελεύθερο –με τα φόβου αστυνομίας πάντα. Υπάρχουν, όμως, αρκετά οικονομικά δωμάτια και στα δύο νησιά, όπως τα Studios Filippos, λίγα μόλις μέτρα από την πρωτεύουσα της Σκοπέλου, με 35 ευρώ ανά βραδιά για ένα δίκλινο (κλείστε δωμάτιο online από εδώ) και το ξενοδοχείο Άγγελος, 100 μέτρα από το λιμάνι της Αλοννήσου, με δίκλινα δωμάτια σε τιμές που επίσης ξεκινούν από 35 ευρώ ανά βραδιά (κλείστε δωμάτιο online από εδώ).

Τι θα δούμε εκεί; Το γραφικότατο λιμάνι της Σκιάθου σε καλωσορίζει στο καταπράσινο νησί και υπόσχεται να σε ταξιδέψει στην ιστορία και τις φυσικές του ομορφιές. Δεν θα φύγουμε από την Σκιάθο αν δεν επισκεφθούμε το σπίτι όπου έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ή το Μπούρτζι, τη μικρή καταπράσινη χερσόνησο που χωρίζει το λιμάνι του νησιού στα δύο, με τα απομεινάρια του αρχαίου φρουρίου. Και, φυσικά, δεν γίνεται να μην κολυμπήσουμε στις Κουκουναριές και τον Βρωμόλιμνο.

Επόμενη στάση η καταπράσινη Σκόπελος με τις γαλήνιες, πευκόφυτες ακτές και τα γραφικά χωριά. Στα must για τις βουτιές σας περιλαμβάνονται ο Στάφυλος, το Λιμνονάρι και η Μηλιά, ενώ από χωριά πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε τη Γλώσσα, σε υψόμετρο 250 μέτρων και με εντυπωσιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο, και φυσικά την παραδοσιακότατη Χώρα με τις αμέτρητες εκκλησίες και τα φιδίσια σοκάκια που μοιάζουν σα να «εκβάλουν» σε ασβεστωμένες αυλές με πολύχρωμες μπουκαμβίλιες.

Η Αλόννησος είναι ένα νησί όλο θάλασσα. Δεν την επέλεξαν τυχαία οι φώκιες Monachus Monachus για να δημιουργήσουν εδώ τις κατοικίες τους –η Αλόννησος αποτελεί σημείο εισόδου του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη. Από το νησί ξεκινούν καραβάκια που κάνουν τον γύρο του πάρκου, με την ελπίδα να δουν οι τουρίστες κάποια φώκια που ίσως έχει απομακρυνθεί από το σπίτι της (λίγοι έχουν καταφέρει, βέβαια, να δουν). Κατά τα άλλα, στις παραλίες που αξίζει να βουτήξουμε περιλαμβάνονται ο Άγιος Δημήτριος, τα Γυάλια και η Χρυσή Μηλιά, ενώ δεν θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το νησί αν δεν βρεθούμε και στο ψαροχώρι Στενή Βάλα, με τα εξαιρετικά ταβερνάκια. Τέλος, μία βραδινή βόλτα στην πιο γαλήνια Χώρα των Σποράδων επιβάλλεται, έστω για να δει κανείς το φεγγάρι να αναδύεται από την θάλασσα.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε νησί στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v