Ακρωτήρι: Η μυθική Ατλαντίδα ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Επτά χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα με το στέγαστρό του, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης ανοίγει και πάλι τις πόρτες του και μας ξεναγεί στην χρωματιστή καθημερινότητα μιας πόλης που ο θρύλος λέει ότι μπορεί και να ήταν η μυθική Ατλαντίδα.
Ακρωτήρι: Η μυθική Ατλαντίδα ανοίγει ξανά τις πόρτες της
Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που παρέμενε κλειστός εδώ και επτά (!) χρόνια, υποδέχονται και πάλι επισκέπτες. Το πρώτο εισιτήριο έκοψε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, υποδεχόμενος τους πρώτους επισκέπτες, τους οποίους ενημέρωσε ότι μετά από 7 χρόνια είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο Ακρωτήρι, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

Όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα των ανασκαφών, το Ακρωτήρι κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (γύρω στο 4500π.Χ.) και κατά τον 18ο αιώνα π.Χ. είχε εξελιχθεί σε πόλη. Στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. ισοπεδώθηκε από σεισμό, αλλά ξανακτίστηκε επάνω στα ερείπια και άκμασε κατά την Υστεροκυκλαδική περίοδο, μέχρι τον ενταφιασμό της από την Μινωική έκρηξη.

Στα εντυπωσιακότερα ευρήματα των ανασκαφών του Ακρωτηρίου περιλαμβάνονται οι περίφημες τοιχογραφίες (οι πυγμάχοι, τα δελφίνια και οι κροκοσυλλέκτριες είναι μερικές από τις πιο διάσημες) που κοσμούσαν τους επάνω ορόφους των κτιρίων, υποδηλώνοντας «μια εξελιγμένη και εκλεπτυσμένη αστική κοινωνία, η οποία ντυνόταν με πολυτέλεια, κομψότητα, και εντυπωσιακή πολυχρωμία», όπως διαβάζουμε στο σχετικό λήμμα της Wikipedia

Ο κ. Αλιβιζάτος ευχαρίστησε με δηλώσεις του τον Δήμαρχο Θήρας για την συνεργασία του και την προσπάθεια που κατέβαλε για την λειτουργία των Ανασκαφών και σημείωσε ότι σήμερα είναι μια Ιστορική μέρα για την Σαντορίνη, την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο καθώς όλοι μπορούν να θαυμάσουν τους θησαυρούς του Ακρωτηρίου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας, φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι οι Ανασκαφές άνοιξαν εξ αιτίας του κ. Αλεβιζάτου ο οποίος πήρε πάνω του το θέμα και κατάφερε σε λίγες μέρες να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί.

Ο αρχαιολογικός χώρος παρέμενε κλειστός από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν τμήμα του υπό ανέγερση στεγάστρου του είχε καταρρεύσει, σκοτώνοντας έναν Ουαλό τουρίστα, τον Richard-George Bennion.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v