8 tips για το γιορτινό σας ταξίδι

Αν ετοιμάζετε αποσκευές για χριστουγεννιάτικη απόδραση, «στριμώξτε» μαζί τους και τις συμβουλές που ακολουθούν, για να κυλήσουν όλα ομαλά και, κυρίως, οικονομικά στο γιορτινό σας ταξίδι.
8 tips για το γιορτινό σας ταξίδι
Ο Δεκέμβριος μπήκε, τα μελομακάρονα άρχισαν να ψήνονται, οι άδειες και τα δώρα των Χριστουγέννων μπαίνουν στο παιχνίδι και οι λιγότερο «χτυπημένοι» από τις περικοπές εξ ημών ετοιμάζουν βαλίτσες για να δουν έστω και για λίγο άσπρη μέρα μακριά από την καθημερινότητα.

Το ότι κάποιοι θέλουν και μπορούν ακόμη να ταξιδεύουν στην «υψηλή» περίοδο των γιορτών δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης της τουριστικής βιομηχανίας: Δανειζόμαστε τις συμβουλές του Reuters και της ταξιδιωτικής εταιρίας Cheapflights, τις προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα, και σας προτείνουμε οκτώ tips για να οργανώσετε καλύτερα το χριστουγεννιάτικο ταξίδι σας, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και, κυρίως, οικονομικά.

*Εντοπίστε τις καλύτερες τιμές
Αν δεν είχατε φροντίσει να κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια αρκετά νωρίτερα, οι πιθανότητες να βρείτε μία συμφέρουσα τιμή μάλλον εξανεμίζονται αυτή την περίοδο, που είναι ουσιαστικά η «τελευταία στιγμή». Επομένως, ίσως είναι φρόνιμο να θυσιάσετε λίγη από την ανεξαρτησία σας και να επιλέξετε την λύση ενός group ταξιδιωτικού πρακτορείου.

*Επιλέξτε εναλλακτικούς προορισμούς
Το in2life ήδη έχει ερευνήσει την υπόθεση «Χριστούγεννα στα Βαλκάνια» και βρήκε αρκετές προσφορές, συγκρίνοντάς τις με τα αντίστοιχα do it yourself ταξίδια – δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα

*Ταξιδέψτε… ανήμερα
Τα searches ετών έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα: Οι πολύ πρωινές, οι πολύ βραδινές και οι πτήσεις στο μέσο της εβδομάδας είναι οικονομικότερες. Το ίδιο ισχύει όμως αν επιλέξετε να ταξιδέψετε ανήμερα κάποιας αργίας: Μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια αν είστε διατεθειμένοι να πετάξετε στις 25 Δεκεμβρίου. Αυτή την χρονιά, αρκετά πιο συμφέρον είναι επίσης να πετάξετε την Πρωτοχρονιά, καθώς μπορείτε να την συνδυάσετε με την αργία των Θεοφανίων που πέφτουν Παρασκευή και να γλιτώσετε μία ημέρα από την άδειά σας. Επιπλέον, μπορεί να βρεθείτε προ ευχάριστης έκπληξη και όσο βρίσκεστε στον αέρα, καθώς αρκετές εταιρίες φροντίζουν να γιορτάσουν μαζί με τους επιβάτες τους την ημέρα, κερνώντας λιχουδιές –η Lufthansa π.χ. συνηθίζει ανάλογους «μποναμάδες».

*Ψωνίστε τα δώρα σας online
Το ξέρουμε πως οι γνωστοί σας περιμένουν χριστουγεννιάτικο δωράκι που «μυρίζει» εξωτερικό, αν έχετε κανονίσει ταξίδι εκτός Ελλάδας. Αξίζει όμως να ξοδέψετε μια περιουσία σε έξτρα χρεώσεις υπέρβαρων αποσκευών στην επιστροφή σας, όταν στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε θα αγοράζατε στο ταξίδι σας, με λίγα κλικ. Προτιμήστε να παραγγείλετε δώρα από το εξωτερικό online και θα διαπιστώσετε πως τα έξοδα μεταφοράς είναι πολύ μικρότερα από όσα θα πληρώνατε για το έξτρα βάρος στο αεροδρόμιο.

*Ετοιμάστε ελαφριές βαλίτσες
Αποφύγετε να πάρετε μαζί σας όλη σας την γκαρνταρόμπα και αφήστε αρκετό χώρο στις αποσκευές σας, ώστε, σε περίπτωση που δεν γλιτώσετε τα δώρα που λέγαμε προηγουμένως –είτε για άλλους, είτε για τον εαυτό σας- να έχετε το περιθώριο να αγοράσετε κάτι παραπάνω χωρίς και πάλι να ξεπεράσετε το όριο βάρους αποσκευών.

*Τιμήστε τα duty-free
Ή τουλάχιστον τσεκάρετε «τι παίζει» στο αεροδρόμια, γιατί τα duty free shops συνηθίζουν να κάνουν έξτρα προσφορές την εορταστική περίοδο, ιδιαίτερα στα ακριβά προϊόντα – το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ή το λονδρέζικο Heathrow για παράδειγμα έχουν «χτίσει» καλή παράδοση στα χριστουγεννιάτικα «καλούδια». Μην ξεχνάτε, πλέον η τεχνολογία είναι σύμμαχος: Όσοι από εσάς βρεθείτε στο δίλημμα «να αγοράσω το άρωμα από το duty free ή όχι», πάρτε το smartphone ανά χείρας και χρησιμοποιήστε applications όπως αυτά του Skroutz και του Amazon, με τα οποία θα συγκρίνετε τιμές και θα δείτε αν όντως η προσφορά του αεροδρομίου είναι συμφέρουσα.

*Επενδύστε σε αντισηπτικό υγρό χεριών
Η πιο εορταστική εποχή του χρόνου τυχαίνει να είναι και η πιο επίφοβη για τα μικρόβια και τις ιώσεις που τριγυρνούν. Φροντίστε να έχετε μαζί σας απολυμαντικό υγρό χεριών για να έχετε καλή γραμμή άμυνας απέναντι στις συναχωμένες μύτες και τα φτερνίσματα του διπλανού σας επιβάτη.

*Να είστε προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις
Λίγο ο χειμερινός καιρός, λίγο τα πλήθη που συρρέουν στα αεροδρόμια αυτή την περίοδο, οι πιθανότητες να συναντήσετε καθυστερήσεις στα δρομολόγιά σας είναι αυξημένες. Προνοήστε, προτιμώντας απευθείας πτήσεις για να αποφύγετε τυχόν αργοπορημένες ανταποκρίσεις, και πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο εφοδιασμένοι με περιοδικά ή βιβλία για να περάσετε την ώρα σας ή με παιχνίδια ταξιδίου για να κρατήσετε απασχολημένα τα πάντα ανυπόμονα παιδιά σε περίπτωση καθυστέρησης.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v