Χριστούγεννα στα Βαλκάνια: 10 ταξίδια από 105€

Χιονισμένες διαδρομές στο Bansko, κρουαζιέρες στο Βόσπορο, sightseeing στα κάστρα της Τρανσυλβανίας, βόλτες στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου. Κι όλα αυτά, ενώ όλοι οι άλλοι στριμώχνονται για υπερτιμημένες φωτογραφίες δίπλα στο έλκηθρο του Άι Βασίλη.
Χριστούγεννα στα Βαλκάνια: 10 ταξίδια από 105€
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί Χριστούγεννα στα Βαλκάνια; Για πολλούς και διάφορους λόγους: Γιατί είναι κοντά, οπότε δεν θα ξοδέψετε την μισή σας άδεια σε ανταποκρίσεις πτήσεων. Γιατί είναι φτηνά, συχνά τόσο φτηνά όσο το ένα τρίτο της τιμής της Δυτικής Ευρώπης. Γιατί είναι ακόμα απαλλαγμένα από τα πλήθη των οργανωμένων γκρουπ που χαλούν την μαγεία των Χριστουγέννων πλημμυρίζοντας άλλους δημοφιλείς προορισμούς με εκατόν είκοσι τουρίστες –και τα παιδιά τους, που τσιρίζουν προς την κατεύθυνση του Άι Βασίλη– ανά τετραγωνικό μέτρο. Και, φυσικά, γιατί είναι πανέμορφα: χιονισμένα και γιορτινά, αρχιτεκτονικά εντυπωσιακά, γεμάτα Ιστορία, φιλόξενα και πλημμυρισμένα από το happy vibe των υπέροχων κατοίκων τους.

Μόνος ή με group;

Είναι κοινό μυστικό: επιλέγοντας οργανωμένο πακέτο για τις γιορτές, θυσιάζετε λίγη από την ανεξαρτησία σας και πετυχαίνετε καλύτερες τιμές. Η ιδιαιτερότητα, όμως, των Βαλκανίων είναι ότι τις ομορφότερες πόλεις τους δεν τις έχουν ανακαλύψει ακόμα τα ταξιδιωτικά γραφεία. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ότι θα σας κοστίσουν κάτι παραπάνω σε οργάνωση και χρήματα (καμία, όμως, σχέση με τα δυσθεώρητα ύψη των τιμών της Δυτικής Ευρώπης) και ότι θα τις απολαύσετε χωρίς τα, περιορισμένα έστω, πλήθη των τουριστών που θα συναντούσατε αλλού. Αν διαθέτετε ένα σχετικά ευέλικτο budget, σκρολάρετε προς τα κάτω: το δεύτερο μέρος του δημοσιεύματος, Γιορτές Do-It-Yourself, σας ενδιαφέρει.

Χριστουγεννιάτικο… πακέτο

Γιορτές στην up-and-coming Βουλγαρία προτείνει το Manessis Travel, που σχεδίασε δύο πενθήμερα πακέτα –ένα αεροπορικό και ένα οδικό, για να σας έρθει πιο φτηνά– με… απ’ όλα: Σόφια, Φιλιππούπολη, Βίτοσα, Μοναστήρι Ρίλα, Σαντάνσκι, 5άστερα ξενοδοχεία, ημιδιατροφή και Εορταστικό Φολκλορικό Δείπνο με κρασί στις 24/12 και 1/1 στη Σόφια και μουσική με διασκέδαση στο Σαντάνσκι. Οι τιμές για το το πακέτο που περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια με την Olympic Air ξεκινούν από 379€ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο (συν 117€ για τους φόρους των αεροδρομίων) ενώ για το οδικό από 249€ κατ’ άτομο, πάντα σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και 29 Δεκεμβρίου και τις 2 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες εδώ


Η προσφορά του Acadimos Travel για το χιονισμένο Μπάνσκο της Βουλγαρίας συνδυάζει την οργανωμένη εκδρομή με την ανεξαρτησία του δικού σας αυτοκινήτου: το τετραήμερο ή πενθήμερο πακέτο περιλαμβάνει διαμονή σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και ημιδιατροφή σε τιμές που ξεκινούν από 199€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αν, πάλι, βαριέστε να οδηγείτε, υπάρχει και η επιλογή του πούλμαν –σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές ανεβαίνουν ελαφρώς, ξεκινώντας από 249€ κατ’ άτομο, πάντα σε δίκλινο δωμάτιο. Τα πακέτα με πούλμαν περιλαμβάνουν επίσης ολοήμερη επίσκεψη και ξενάγηση στη Σόφια καθώς και επίσκεψη στο μοναστήρι της Ρίλας και στο Σαντάνσκι, ενώ αν επιλέξετε το πενθήμερο πακέτο έχετε έξτρα δώρο μια εκδρομή στη Φιλιππούπολη. Το Acadimos Travel δίνει δώρο με κάθε κράτηση μία ολοήμερη εκδρομή και ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στις 5 Φεβρουαρίου. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Οικονομικότατο είναι και το πακέτο για Μπάνσκο που ετοίμασε το θεσσαλωνικιώτικο LG Travel: δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή, μεταφορά με πούλμαν, χριστουγεννιάτικο πάρτι με DJ, ελεύθερη χρήση πισίνας, σάουνας και χαμάμ στο ξενοδοχείο σε τιμές που ξεκινούν από 105€ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Οι αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Δεκεμβρίου. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.


Στα κάστρα της Ρουμανίας μας ταξιδεύει το Versus Travel, με ένα εξαήμερο πακέτο που τα έχει όλα: και ξεναγήσεις στο Βουκουρέστι, το Μπρασώφ και τα κάστρα Peles και Bran, και πέντε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με πρωινό, και τρία δείπνα, και απευθείας πτήσεις με την Tarom. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου, ενώ η τιμή διαμορφώνεται στα 685€ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.


Τι θα λέγατε για Κωνσταντινούπολη; Το 24 Hours ετοίμασε ένα δελεαστικότατο εξαήμερο πακέτο, για οδικό ταξίδι, που περιλαμβάνει τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με ημιδιατροφή στην Κωνσταντινούπολη, και από μία σε Καβάλα και Κομοτηνή, κρουαζιέρα στον Βόσπορο, λειτουργία στο Πατριαρχείο, και ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης. Οι αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 22, 30 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο δεν ξεπερνά τα 379€. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Ένα ακόμη χορταστικό πακέτο για Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη έχει να προτείνει το Signature Travel. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, πέρα από τις δύο μεγάλες πόλεις, και στο Τσανακκάλε, το Τσεσμέ, την Έφεσο και άλλες πόλεις στα παράλια. Οι διανυκτερεύσεις (τρεις στην Κωνσταντινούπολη, τρεις στη Σμύρνη και μία στο Τσανάκκαλε) είναι σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με ημιδιατροφή, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται με την Pegasus Airlines. Οι αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και 30 Δεκεμβρίου, ενώ το κόστος είναι 540€ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, συν 125€ για τους φόρους των αεροδρομίων. Λεπτομέρειες εδώ.

Γιορτές Do-It-Yourself

Βελιγράδι
Ανερχόμενο τουριστικά, γεμάτο ιστορία και παράδοση, με αμέτρητες πράσινες γωνιές κι ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, φιλόξενο και κεφάτο το Βελιγράδι είναι το hot spot των Βαλκανίων –και η κατάλληλη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι τώρα, πριν αρχίσουν να συρρέουν ορδές τουριστών.
Αεροπορικά εισιτήρια: Απευθείας με την Olympic Air, σε τιμές που ξεκινούν από 216€ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Διαμονή: Οικονομικές προτάσεις (είπαμε, το Βελιγράδι δεν είναι ακόμα τουριστικός προορισμός) θα βρείτε στην παλιά πόλη, ακόμα και για την περίοδο των γιορτών. Μας αρέσει πολύ το Queen’s Astoria Design Hotel οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 75€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και το Design Hotel Mr. President, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 72€ για το δίκλινο με ημιδιατροφή.
Δείτε περισσότερες προτάσεις για διαμονή, αλλά και βόλτες και φαγητό στο Βελιγράδι, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.


Σαράγεβο
Η παλιά πόλη του είναι βγαλμένη από παραμύθι, με τα δρομάκια της να σε ταξιδεύουν στην ιστορία μιας ολόκληρης ηπείρου σε λίγα μόνο λεπτά ξεκινώντας από την τουρκική συνοικία με τα χάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και καταλήγοντας στα μεγαλειώδη κτίρια των Αψβούργων. Αν δεν σας αρκεί αυτό, προσθέστε την απλώς ασυναγώνιστη κουζίνα –χαρά του κρεατοφάγου, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος ζωής και τους υπέροχους ανθρώπους της, που αν ακούσετε προσεκτικά θα σας διηγηθούν ιστορίες που θα σας αλλάξουν τη ζωή, και… έχετε ήδη κλείσει εισιτήρια.
Αεροπορικά εισιτήρια: Με την Malev, μέσω Βουδαπέστης, σε τιμές που ξεκινούν από 281€ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Διαμονή: Στο ντιζαϊνάτο Boutique 36, στην παλιά πόλη, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 67€ για το δίκλινο με πρωινό. Στο Old Town Hotel, στην καρδιά της παλιάς πόλης, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 72€ για το δίκλινο με πρωινό. Στο λιτό αλλά περιποιημένο και οικονομικότατο Seher θα χρειαστείτε μόλις 45€ για το δίκλινο με πρωινό.
Δείτε περισσότερες προτάσεις για διαμονή, αλλά και βόλτες και φαγητό στο Σαράγιεβο, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life


Λιουμπλιάνα
Αρχιτεκτονικά εντυπωσιακή, τουριστικά ανερχόμενη, κεφάτη, gourmet και με χαλαρό, νεανικό lifestyle η Λιουμπλιάνα κέρδισε επάξια μια θέση στις ατζέντες των ταξιδιωτών ως ο νέος προορισμός city break –και όχι μόνο. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας υπόσχεται Χριστούγεννα μακριά από τα πλήθη των ταξιδιωτικών πρακτορείων –που δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει.
Αεροπορικά εισιτήρια: Με την CSA μέσω Πράγας, σε τιμές που ξεκινούν από 362€ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Διαμονή: Στο Galeria Rooms, στο κέντρο της πόλης, σχεδόν δίπλα στο Πάρκο Tivoli, το δίκλινο δωμάτιο δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 65€ τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το ίδιο και στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Stari Tisler, σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από την παλιά πόλη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v