Χιονοδρομικά: Low budget διαμονή σε «λευκό» φόντο

Καλάβρυτα, Παρνασσός, Καρπενήσι, Πήλιο, Νάουσα. Πέντε αμιγώς «χιονοδρομικοί» προορισμοί, ντύνονται αυτόν τον χειμώνα στα λευκά και μας προσκαλούν για γεμάτα σλάλομ Σαββατοκύριακα … on a budget.
Χιονοδρομικά: Low budget διαμονή σε «λευκό» φόντο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Και για ένα δίκλινο με πρωινό για Σαββατοκύριακο;», ρωτάμε. «60€ και 85€ αν έχει και τζάκι. Μην κοιτάτε αυτά που γράφουμε στο Ίντερνετ. Κρίση έχουμε, πώς θα επιβιώσουμε και εμείς αν δεν ρίξουμε τις τιμές;» Μας απαντάει η συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια(;) ενοικιαζόμενων δωματίων στα Καλάβρυτα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει αρκετούς «χειμερινούς» προορισμούς να έχουν ρίξει τις τιμές διαμονής σε περιοχές πλησίον χιονοδρομικών κέντρων, με σκοπό να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους λάτρεις των χειμερινών σπορ να… πάρουν τα βουνά με τα πέδιλα του σκι ανά χείρας.

Ψάξαμε και βρήκαμε τις οικονομικότερες προτάσεις διαμονής κοντά στα αγαπημένα μας χιονοδρομικά κέντρα, έτσι ώστε όταν οι εικόνες από τις snowcams του Snowreport αρχίσουν να… ασπρίζουν επικίνδυνα, να ξέρετε που να κλείσετε δωμάτιο για Σαββατοκύριακα γεμάτα σλάλομ και snowboard tricks.

Καλάβρυτα

Η περιοχή:
Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα και βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο πνιγμένο στα έλατα σε ένα από τα πιο δημοφιλή winter resorts της Ελλάδας. Τα Καλάβρυτα είναι, εν τέλει, ένας προορισμός παντός καιρού, αλλά ο χειμώνας σίγουρα τους… πάει. Αν και το Χιονοδρομικό τους αποτελεί την κύρια ατραξιόν της περιοχής, παρ’ όλα αυτά ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν μπει στο απόκοσμο Σπήλαιο των Λιμνών ή περπατήσει στα μονοπάτια του Χελμού.

Το Χιονοδρομικό: Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού στα 1.700-2.340 μέτρα υψόμετρο και διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων καθώς και επτά αναβατήρες. Το ημερήσιο pass απεριορίστων διαδρομών στοιχίζει τα Σαββατοκύριακα 25 ευρώ, ενώ τις καθημερινές 15 ευρώ. Κάθε χρόνο με την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων προτείνει ένα ξεχωριστό πακέτο, το “All Inclusive Ski Kalavrita” που ξεκινά από τα 50 ευρώ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει ski pass, ενοικίαση εξοπλισμού, διαμονή για ένα βράδυ σε τοπικό ξενώνα και γεύμα σε εστιατόριο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού.

Low budget διαμονή: Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Χαρούλα στο κέντρο των Καλαβρύτων με 60€ για ένα απλό δίκλινο με πρωινό (με τζάκι η τιμή ανεβαίνει στα 85€) και στο Finday Boutique Hotel με 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές και 85€ τα Σαββατοκύριακα.

Τα Best of των Καλαβρύτων σε ένα Σαββατοκύριακο; Και όμως. Κάντε κλικ εδώ.

Αράχωβα

Η περιοχή:
Πολλοί την μισούν για την πολυκοσμία της τα Σαββατοκύριακα (δεν βρίσκεις να παρκάρεις) και άλλοι τόσοι την λατρεύουν για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, αλλά και για τις δυνατότητες hip χειμερινών εξορμήσεων που προσφέρει. Γκουρμέ εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία με θεϊκά cheesecake, παραδοσιακές ταβέρνες με κυνήγι και λαχταριστή φορμαέλα στα κάρβουνα, γραφικά μονοπάτια ανάμεσα σε πέτρινα κτίσματα, πανέμορφη θέα και φυσικά το Χιονοδρομικό που λατρεύουν – και θα συνεχίσουν να λατρεύουν- οι Αθηναίοι.

Το Χιονοδρομικό: Από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Για να κάνετε σλάλομ στις λευκές του πλαγιές θα πληρώσετε 30 ευρώ για το ημερήσιο πάσο τα Σαββατοκύριακα και 15 ευρώ τις καθημερινές. Αν αγοράσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας με τον τρόπο που υποδεικνύεται εδώ, σας παρέχεται έκπτωση 10%.

Low budget διαμονή: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Νεφέλες (από 75€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στον «ζεστό» Ξένιο Ζευς (από 60€ με πρωινό) και στον cosy Ξενώνα Αριάδνη ( από 60€ για δίκλινο). Όλες οι τιμές είναι για κρατήσεις μέσω Booking.com

Για τις περιηγήσεις μεταξύ «Ρόδου και Ξίφους» στα στενά της Αράχωβας ανατρέξτε σε παλαιότερο άρθρο εδώ.

Πήλιο

Η περιοχή:
Δύσκολο να διαλέξεις το ομορφότερο χωριό του αγαπημένου βουνού της Μαγνησίας. Αν είσαι για ρομαντζάδα σου ταιριάζει η Τσαγκαράδα, για εντυπωσιακά αρχοντικά και ειδυλλιακά καλντερίμια ο Άγιος Λαυρέντιος, για κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και γκουρμέ κουζίνα η Πορταριά, για sightseeing οι Μηλιές και για nightlife η Ζαγορά. Από όποιο χωριό και αν το «δούμε», το Πήλιο παραμένει μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Χιονοδρομικό : Ανάμεσα στις αγριόλευκες του Πηλίου, ξεπροβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο που προτιμούν οι περισσότεροι Θεσσαλοί για τα σλάλομ τους. Κυρίως, όμως, το προτιμούν οι λάτρεις του νυχτερινού σκι, καθώς εκεί καθιερώθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας τα χιονοδρομικά σαββατόβραδα. Μικρό, άλλα άκρως λειτουργικό, το Χιονοδρομικό του Πηλίου διαθέτει οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ μπορείτε, όσο εξασκείστε στις επιδόσεις σας να θαυμάζετε παράλληλα την εντυπωσιακή θέα προς το Αιγαίο. Οι τιμές για το ημερήσιο πάσο βρίσκονται στα 15 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ για τις καθημερινές.

Low budget διαμονή: Στο νεόκτιστο ξενοδοχείο Ερωφίλη (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Ξενώνα Κολέντη (από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό για κράτηση μέσω Booking.com) και στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Lotus Tree στο κέντρο της Πορταριάς (από 70€ για κράτηση μέσω Booking).

Για τα Best Of του Πηλίου ανατρέξτε σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Καρπενήσι

Η περιοχή:
Η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των απανταχού χειμερινών ταξιδιωτών και όχι άδικα. Τα αλπικά τοπία, οι δεκάδες ξενώνες, τα εντυπωσιακά ποτάμια – «καταφύγια» για extreme sports και φυσικά το Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χειμώνα τα… βλέμματα (και τα σλάλομ), είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το Καρπενήσι χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «Ελβετίας της Ελλάδας», χαρακτηρισμό που πήρε από τον Αμερικάνο πρέσβη Λίνκολν Μακ Βη.
 
Το Χιονοδρομικό: Επτά αναβατήρες, δέκα πίστες και οκτώ χιλιόμετρα στρωμένα με χιόνι μας περιμένουν στην θέση «Διαβολότοπος» του Βελουχίου, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (λειτουργεί από το 1974), έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί παραπάνω από πέντε χιλιάδες άτομα κάθε ώρα και διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας. Οι τιμές της ημερήσιας εισόδου για απεριόριστες διαδρομές είναι 20 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και 12 ευρώ για τις καθημερινές.

Low Budget διαμονή: Στο ξενοδοχείο Γαλήνη (από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα διαμερίσματα Lappas (από 65€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον παραδοσιακό Ξενώνα Δρυμός (από 75€ για ένα δίκλινο με πρωινό), όλα στο κέντρο του Καρπενησίου. Οι τιμές ισχύουν για κρατήσεις μέσω Booking. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις περιηγήσεις σας στο Καρπενήσι θα βρείτε εδώ.

Νάουσα

Η περιοχή:
Αν και απαξιώνεται ορισμένες φορές από τους ντόπιους, οι οποίοι προτείνουν να δεις καλύτερα την… Έδεσσα, η Νάουσα έχει τόσα πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη που ώρες ώρες απορείς… Τα εξήντα στρέμματα καταπράσινης γης κατά μήκος του ιστορικού ποταμού της Αράπιτσας στο πάρκο του Αγίου Νικολάου, τα γραφικά σπιτάκια στα Αλώνια, τα φημισμένα οινοποιεία της περιοχής, ο αρχαιολογικός χώρος της Σχολής του Αριστοτέλη και φυσικά το επιβλητικό Βέρμιο είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους επιμένουμε να την επισκεπτόμαστε.

Το Χιονοδρομικό: Η καλύτερα τα… δύο Χιονοδρομικά. Από τη μία τα 3-5 Πηγάδια ένα από τα πιο πολυσυζητημένα της κεντρικής Ελλάδας λόγω ονομασίας βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005μ., και απέχει 17χλμ. από τη Νάουσα. Διαθέτει αμέτρητες πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, έξι αναβατήρες και εναέρια διπλή καρέκλα, καθώς και εστιατόριο, σαλέ, μπαρ και ξενοδοχείο. Οι τιμές για την ημερήσια είσοδο βρίσκονται στα 18 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές.

Από την άλλη, το Χιονοδρομικό του Σελίου, το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της χώρας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530μ. και απέχει από τη Νάουσα είκοσι χιλιόμετρα μέσω της Εγνατίας Οδού. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται επτά σύγχρονοι αναβατήρες, είκοσι σχεδόν πίστες κάθε δυσκολίας, ακόμα και για αρχάριους, καθώς και μία μεγάλη έκταση για τροχόσπιτα. Για την ημερήσια είσοδο απεριορίστων διαδρομών, θα πληρώσετε 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ τις καθημερινές.

Low Budget διαμονή: Στο Hotel Vermion με το πάρκο του Αγίου Νικολάου να «απλώνεται» κάτω από το μπαλκόνι (από 75€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο μοντέρνο Dellagio (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο λιτό και περιποιημένο Χαγιάτι (από 58€ για ένα δίκλινο με πρωινό) στην Νάουσα και λίγο έξω από αυτήν, στον οικισμό του Αγ. Παύλου στον ξενώνα Πλειάδες (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Περισσότερες πληροφορίες για τις περιηγήσεις σας στην Νάουσα θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v