Low budget Αράχωβα: Γίνεται;

Γίνεται. Το εγγυώνται τέσσερις κουκλίστικοι ξενώνες στην κατηγορία των 60€ με πρωινό, το επιβεβαιώνουν πέντε ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστή κουζίνα με 15-20€, το οριστικοποιούν δύο διπλανά χωριά που τα έχουν όλα σε ακόμα οικονομικότερο πακέτο.
Low budget Αράχωβα: Γίνεται;
της Ηρώς Κουνάδη

Τα ακριβά μέρη αυτού του πλανήτη δεν δημιουργήθηκαν με ενσωματωμένα Jacuzzi στις βουνοπλαγιές τους, ή exclusive χιονοδρομικά κέντρα στις πλάτες τους. Εξελίχθηκαν σε τέτοια, επειδή κάποιοι κάποτε είδαν σε αυτά την ομορφιά που μπορούσε να υποστηρίξει ένα σχετικά μεγάλο κόστος διαμονής/ διατροφής/ διασκέδασης. Η Αράχωβα, για παράδειγμα, μπορεί να υποφέρει από υπέρμετρη εμπορευματοποίηση, δεν παύει όμως να είναι όμορφη, να συνδυάζει εξαιρετική κουζίνα με ειδυλλιακά τοπία και αξιοπρεπή νυχτερινή ζωή, και να απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.

Όπερ μεθερμηνευόμενο, όσο και να γκρινιάζουμε για την mainstream «κατάντια» της, αποτελεί πάντα πειρασμό για ένα (ακόμη) χειμερινό weekend. Κι ενώ οι τιμές της –ή τουλάχιστον οι τιμές που είχαμε στο μυαλό μας ως «τιμές της»– μέχρι πέρυσι μας έκαναν να το σκεφτόμαστε, και φέτος να το θεωρούμε εκτός συζήτησης, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ζοφερή.

Όχι, βέβαια, πως τα πεντάστερα resorts της αποφάσισαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες των καιρών ή πως αν αύριο κερδίσετε το Τζόκερ και θέλετε να ξοδέψετε 200 ευρώ σε ένα gourmet γεύμα δε θα βρείτε εστιατόριο που να πληροί τις νεοαποκτηθείσες απαιτήσεις σας. Απλά, όσο υπάρχουν αυτές οι επιλογές, τόσο θα υπάρχουν και οι άλλες, οι λογικές/ value for money/ low budget/ ονομάστε τις όπως θέλετε. Μπορεί να μην είναι εκείνες που δημιούργησαν τον θρύλο της Αράχωβας, και γι’ αυτό να μην κυκλοφορούν ιδιαίτερα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δικαιολογείστε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές με αυτό το ύφος δυσπιστίας. Στο κάτω κάτω, έχουμε και αποδείξεις:

Low budget διαμονή
Γεγονός είναι πως στο κέντρο της Αράχωβας, όπου οτιδήποτε κάτω από 100 ευρώ θεωρείται ευκαιρία, δύσκολα θα βρείτε αυτό που θα λέγαμε καταπληκτικές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν συμβιβάζεστε με τα γειτονικά χωριά (βλέπε παρακάτω, low budget εναλλακτικές) υπάρχουν λίγες αλλά καλές προτάσεις διαμονής, που δε θα σας στοιχίσουν τον μισθό σας για δύο διανυκτερεύσεις. Τέσσερις από τις καλύτερες είναι οι εξής:

Νεφέλες: Γλυκύτατες σοφίτες, ατμοσφαιρικά δωμάτια, έντονα χρώματα και άπλετη θέα στις πλαγιές του Παρνασσού. Οι Νεφέλες είναι σαφώς μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην Αράχωβα –όχι μόνο στην οικονομική κατηγορία, αλλά και γενικότερα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 75 ευρώ με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking.

Ξένιος Ζευς: Ζεστά χρώματα, παραδοσιακά υλικά (η πέτρα και το ξύλο έχουν την τιμητική τους) και arty λεπτομέρειες, συνθέτουν έναν cozy ξενώνα στην καρδιά της Αράχωβας. Στο κοινόχρηστο σαλονάκι με το τζάκι θα απολαύσετε ένα πρωινό με τοπικές σπεσιαλιτέ, και θα χαλαρώσετε τα βράδια μετά τις εξορμήσεις σας. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 60 ευρώ με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking.

Ξενώνας Αριάδνη: Πέτρινοι τοίχοι, cozy διακόσμηση και εντυπωσιακές παροχές που περιλαμβάνουν τζάκι σε κάθε δωμάτιο, μεγάλες TFT τηλεοράσεις και DVD, και δωρεάν wi-fi. Όλα αυτά σε ασυναγώνιστες τιμές, που ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Arachova Inn: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, όμορφοι κοινόχρηστοι χώροι κι ένα play room με επιτραπέζια για παρεΐστικες βραδιές πλάι στο αναμμένο τζάκι. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πλούσιο πρωινό. Κάντε την κράτησή σας μέσω του Booking από εδώ.

Low budget υψηλή γαστρονομία
«Υψηλή γαστρονομία» δεν είναι μόνο το πατέ πεσκανδρίτσας και το καρπάτσιο σολομού. Είναι και τα λαχανικά που μόλις κόπηκαν από το μποστάνι –ναι, έχει μποστάνια η Αράχωβα– και το κοκκινιστό μοσχαράκι που έβρασε αργά στην κατσαρόλα και οι σπιτικές χυλοπίττες. Απολαύστε τα, χωρίς να ξοδέψετε μισό μηνιάτικο, σε μία από τις παρακάτω διευθύνσεις.

Καπλάνης: Τοπικές σπεσιαλιτέ, μαγειρευτά «της μαμάς» (δοκιμάστε κρασάτο κόκκορα, θα μας θυμηθείτε) αλλά και εξαίσια σχάρα –hit, εννοείται, τα παϊδάκια– με παράδοση τριάντα χρόνων και τιμές που κυμαίνονται σταθερά στα 15 ευρώ το άτομο. Θα το βρείτε στην πλατεία Τροπαίων, εκείνη που οι ντόπιοι ονομάζουν Πλατάνια.

Το Πιθάρι: Ο παράδεισος των κρεατοφάγων βρίσκεται στο δρόμο προς τους Δελφούς, και σερβίρει λαχταριστά παϊδάκια, κοντοσούβλια, κοκορέτσια και άλλες αμαρτίες ψημένες αποκλειστικά και μόνο στα κάρβουνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ το άτομο, αναλόγως πόσο θα… αμαρτήσετε.

Πλάτανος: Αυστηρά και μόνο ντόπια κρέατα, ορεκτικά που περιλαμβάνουν σπιτικές πίττες, εξαιρετικό τζατζίκι και κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, και τα καλύτερα μπιφτέκια που δοκιμάσατε ποτέ. Σουξέ έχει και η προβατίνα. Θα δυσκολευτείτε πολύ να ξεπεράσετε τα 15 ευρώ κατ’ άτομο. Θα τον βρείτε στον οικισμό Τσουκαλάδες.

Οίστρος: Τσιπουρομεζέδες όπως χόρτα με τυρί, ντοματοκεφτέδες και ρεβύθια με σπανάκι, αλλά και σπιτικές σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν εξαίρετο κατσικάκι στη γάστρα. Οι λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων θα τιμήσουν δεόντως το ψητό χταποδάκι και το μυδοπίλαφο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ το άτομο. Θα το βρείτε στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας.

Ρακοπωλείο: Αυστηρά και μόνο μεζεδάκια, που εναλλάσσονται στο καθημερινό μενού, αλλά και ζεστές σούπες που έχουν την τιμητική τους στους κύκλους των παραδοσιακών ξενύχτηδων της Αράχωβας. Στα αγαπημένα, οι τηγανισμένες μπουκίτσες κρασάτου κοτόπουλου και το σπετζοφάι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15 ευρώ κατ’ άτομο.

Low budget εναλλακτικές
Αγόριανη: Βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, απέχει το πολύ μισή ώρα από την Αράχωβα, κι είναι ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό με έναν μικρό καταρράκτη. Η στρατηγική της θέση προσφέρεται για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, ενώ η ήπια –μέχρι στιγμής– τουριστική ανάπτυξη εξασφαλίζει μακράν καλύτερες τιμές σε διαμονή και φαγητό. Δείτε λεπτομέρειες στο σχετικό δημοσίευμα του in2life.

Δελφοί: Είναι στην κυριολεξία δίπλα, απέχουν μόλις 11 χιλιόμετρα από την Αράχωβα, και είναι, ως γνωστόν, και το κέντρο του κόσμου. Την άνοιξη δεν θα τολμούσαμε να σας προτείνουμε να μείνετε στους Δελφούς, καθότι ο συνωστισμός από πούλμαν, τουρίστες και σχολικές εκδρομές αφενός εμποδίζει την θέα στον απλά συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο, αφετέρου ανεβάζει τις τιμές. Τώρα τον χειμώνα, θα περιηγηθείτε ανενόχλητοι για όσες ώρες θέλετε (μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι που κλείνει) στο Ιερό του Απόλλωνα, και θα κλείσετε δωμάτιο σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Από τις καλύτερες επιλογές τα Varonos (50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) και Fedriades Hotel (55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v