Χιονοδρομικά κέντρα: Τα σλάλομ του λαού

Επιτέλους, ύστερα από μήνες καλοκαιρίας, το 2011 έφερε δειλά-δειλά τις πρώτες πυκνές χιονοπτώσεις στις πλαγιές της χώρας. Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας είδαν… άσπρη μέρα και το in2life «ξεσκονίζει» τα πέδιλα και γλιστράει στις καλύτερες πίστες.
Χιονοδρομικά κέντρα: Τα σλάλομ του λαού
του Γιώργου Κόκουβα

Οι λάτρεις ή ακόμη και οι περιστασιακοί «εραστές» του σκι, έκαναν μαύρα μάτια για να δουν τις πλαγιές των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας να ασπρίζουν. Τα σχεδόν ηλιόλουστα Χριστούγεννα που πέρασαν δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την κατάσταση, αλλά, Φεβρουάριος πλέον, και το χιόνι που πέφτει στις ορεινές περιοχές τους αποζημιώνει. Το δελτίο καιρού, λοιπόν, δίνει το σύνθημα και βγάζουμε από την ντουλάπα τα ισοθερμικά, τα πέδιλα, και τις χιονοδρομικές μας γνώσεις, σχεδιάζοντας τις επισκέψεις μας στα εννέα μεγαλύτερα κέντρα σκι της Ελλάδας.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων 
Με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς των «νότιων» σκιέρ, καθώς απέχει από την Αθήνα μόλις 200 χιλιόμετρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εξορμήσεις. Με φρέσκο σύνθημα «Λιώσε στο χιόνι», το κέντρο που φιλοξενείται στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού βρίσκεται στα 1.700-2.340 μέτρα υψόμετρο και διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και επτά αναβατήρες.

Πέρα από τα βασικά, αλλά απαραίτητα (σχολή σκι, ενοικιάσεις εξοπλισμού, snowboard park με ειδική πίστα για τους «εναλλακτικούς» της σανίδας), το χιονοδρομικό κέντρο καθιερώνει νυχτερινό σκι κάποια από τα σαββατόβραδα, ενώ παράλληλα το ζεστό καφέ-σαλέ του κέντρου μετατρέπεται σε μπαρ για το κερασάκι στην τούρτα της ορεινής διασκέδασης.

Το ημερήσιο pass απεριορίστων διαδρομών στοιχίζει τα Σάββατοκύριακα 25 ευρώ, ενώ τις καθημερινές 15 ευρώ. Από φέτος, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων εγκαινιάζει την συνεργασία του με τους τοπικούς επιχειρηματίες και προτείνει ένα ξεχωριστό πακέτο, το “All Inclusive Ski Kalavrita” που ξεκινά από τα 50 ευρώ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει ski pass, ενοικίαση εξοπλισμού, διαμονή για ένα βράδυ σε τοπικό ξενώνα και γεύμα σε εστιατόριο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ ή στο τηλέφωνο 26920 24451. 

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Εκ των μεγαλύτερων και αρτιότερα οργανωμένων κέντρων για φίλους του σκι στην χώρα, το ιστορικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει κάνει από το 1976 δημοφιλές το πανέμορφο βουνό, ιδιαίτερα για την νότια Ελλάδα, αφού βρίσκεται σε απόσταση «βολής» από την Αθήνα, την Πάτρα και την Λαμία.

Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Ιατρική κάλυψη σε όλους τους επισκέπτες, ειδικός χώρος φύλαξης ανηλίκων με παιδική χαρά, δύο καφετέριες-σαλέ και «μαύρες» εκτός πίστας διαδρομές με παχύ χιόνι για τους πιο μυημένους είναι μερικά από τα «προσόντα» του κέντρου.

Για να μπείτε στον «λευκό κόσμο» του Παρνασσού, θα πληρώσετε 30 ευρώ για το ημερήσιο πάσο τα σαββατοκύριακα και 15 ευρώ τις καθημερινές. Αν αγοράσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας με τον τρόπο που υποδεικνύεται εδώ, σας παρέχεται έκπτωση 10%. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε στο τηλέφωνο 22340 22700.

Φυσικά, η –άνευ συστάσεων- Αράχωβα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της νυχτερινής ζωής και της διαμονής, αλλά και η πιο γραφική και λιγότερο «κορεσμένη» Αγόριανη ανήκει στους καλύτερους προορισμούς της περιοχής, με low budget προτάσεις διαμονής και παραδοσιακού φαγητού, που μπορείτε να δείτε εδώ

Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου
Επτά αναβατήρες, δέκα πίστες
και οκτώ χιλιόμετρα στρωμένα με χιόνι σας περιμένουν στην θέση «Διαβολότοπος» του Βελουχίου -μην σας προδιαθέτει αρνητικά η ονομασία- λίγα μόλις λεπτά από το Καρπενήσι. Ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (λειτουργεί από το 1974), έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί 5.150 άτομα κάθε ώρα και διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας.

Οι τιμές της ημερήσιας εισόδου για απεριόριστες διαδρομές βρίσκονται στα 20 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και στο τηλέφωνο 22370 23506.

Για την διαμονή σας, αν θέλετε να συνδυάσετε τις επιδόσεις σας στο σκι με μία μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας εκδρομή, θα βρείτε προτάσεις σε παλιότερο δημοσίευμά μας, ενώ υπάρχει πάντα η πιο τολμηρή, αλλά και πιο μαγευτική και οικονομική προοπτική της διαμονής σας στο καταφύγιο της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης που λειτουργεί στο ευρυτανικό βουνό (για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 22370 25130). 

Βόρας – Καϊμακτσαλάν 
Περνώντας στην βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε από το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο των Θεσσαλονικέων. Το γνωστό σε όλους ως Καϊμακτσαλάν αποδεικνύει πως η βόρεια Ελλάδα ενδείκνυται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας για σκι, διαθέτοντας μερικές από τις καλύτερα οργανωμένες πίστες και τους υψηλότερους αναβατήρες. Συγκεκριμένα, το κέντρο του Βόρα μπορεί να καυχιέται για τον ψηλότερο αναβατήρα της Ελλάδας, σε υψόμετρο 2.480 μέτρα και για τις πλατιές του διαδρομές, που ικανοποιούν από τους αρχάριους μέχρι και τους εξπέρ του είδους.

Οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, με το ημερήσιο πάσο στα 15 ευρώ για τα Σάββατα και τις Κυριακές, και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές. Για κάθε πληροφορία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 23810 32000.

Παράλληλα, μπορείτε να συνδυάσετε την χιονοδρομική εξόρμησή σας με διαμονή στο γραφικό και «λευκότατο» διατηρητέο χωριό του Αγίου Αθανασίου (πληροφορίες για διαμονή και δραστηριότητες θα βρείτε εδώ) και να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί στα μπαρ της περιοχής, όπου η «κρυάδα» του δρόμου ακολουθείται από την πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορείτε να συναντήσετε σε τέτοιο υψόμετρο. 

3-5 Πηγάδια 
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής Ελλάδας, τα 3-5 Πηγάδια διεκδικούν τον τίτλο της «πιο παράξενης ονομασίας», που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται πώς προέκυψε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η… χάρη και όχι το όνομα. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βέρμιο, μία ανάσα από την πόλη της Νάουσας, θεωρείται από τα αρτιότερα και είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν με τεχνητή χιόνωση, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Στα 3-5 Πηγάδια λειτουργεί πολυτελές ξενοδοχείο, ξενώνας (προτάσεις για την διαμονή σας θα βρείτε εδώ), snow bar, ενώ πέρα από τις δέκα πίστες και τους επτά αναβατήρες, υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Οι τιμές για την ημερήσια είσοδο για αυτή την περίοδο και μέχρι τον Μάρτιο βρίσκονται στα 16 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και στα 12 ευρώ για τις καθημερινές. Αναλυτικές πληροφορίες για τις τιμές θα βρείτε εδώ, αλλά και στο τηλέφωνο 23320 44981. 

Σέλι 
Όχι πολύ μακριά από τα 3-5 Πηγάδια, την Νάουσα και την Βέροια, απλώνει τις «έμπειρες» πίστες του το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας της χώρας, αφού λειτουργεί από το 1934(!) 19 τουριστικές και αθλητικές πίστες, 11 αναβατήρες, τέσσερα baby lifts για αρχάριους, άνετο πάρκινγκ, παιδικές χαρές, πίστες αντοχής για διεθνείς αγώνες, ορειβατικές διαδρομές και μία ειδική ομάδα ασφαλείας που φροντίζει για την ακεραιότητα των σκιέρ, ακόμη κι όταν λειτουργεί έστω και μία πίστα, είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Σέλι, πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο.

Για την ημερήσια είσοδο απεριορίστων διαδρομών, θα πληρώσετε 15 ευρώ τα σαββατοκύριακα και 10 ευρώ τις καθημερινές (περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 23310 49226). Για την διαμονή σας εκεί μπορείτε να επιλέξετε το Καταφύγιο Συλλόγου Χιονοδρόμων - Ορειβατών Βέροιας, το οποίο διαθέτει εκατόν είκοσι κλίνες, ζεστό νερό, γυμναστήριο με σάουνα και καφέ-μπαρ (για τιμές και κρατήσεις επικοινωνήστε στο τηλ. 23310 49297). Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε στο χωριό Σέλι, στον ξενώνα Le Chalet (τιμές: 75 ευρώ την βραδιά με πρωινό – 80 ευρώ από Παρασκευή ως Κυριακή) ή ακόμα και στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, στο Ξενοδοχείο Βέρμιον, όπου «τρέχει» η προσφορά για διαμονή τριών διανυκτερεύσεων σε δίκλινο με πρωινό στην τιμή των 147 ευρώ. 

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου 
Το χιονοδρομικό κέντρο με την μικρότερη απόσταση από την θάλασσα βρίσκεται στο αγαπημένο βουνό της Μαγνησίας. Ανάμεσα στις αγριολεύκες του Πηλίου ξεπροβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο που προτιμούν οι περισσότεροι Θεσσαλοί για τα σλάλομ τους. Κυρίως, όμως, το προτιμούν οι λάτρεις του νυχτερινού σκι, καθώς εκεί καθιερώθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας τα χιονοδρομικά σαββατόβραδα.

Μικρό αλλά λειτουργικό, το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ μπορείτε, όσο εξασκείστε στις επιδόσεις σας να θαυμάζετε παράλληλα την θέα προς το Αιγαίο. Οι τιμές για το ημερήσιο πάσο βρίσκονται στα 15 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και 10 ευρώ για τις καθημερινές (πληροφορίες στο τηλ. 24280 73719).

Για την διαμονή σας με ολοκληρωμένες προτάσεις γραφικών ξενώνων, παραδοσιακών εστιατορίων και μοναδικών περιπάτων στα πανέμορφα πηλιορείτικα χωριά, συμβουλευτείτε τον οδηγό του in2life για τα «Best of Πήλιο».  

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας 
Δεν θα μπορούσε από τις κορυφαίες μας επιλογές να λείπει η Πίνδος και οι πίστες που έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακών προδιαγραφών, με εικόνα ανάλογη ενός αλπικού τοπίου. Αρκετά μακριά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ιδανικό για μεγαλύτερες σε διάρκεια αποδράσεις, αν εξασφαλίσετε μερικές ημέρες άδειας και θέλετε να συνδυάσετε το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ, με τον αγαπημένο σας χειμερινό προορισμό, τα Ζαγοροχώρια.

Η Βασιλίτσα κοντά στους εθνικούς δρυμούς της Βάλια Κάλντα και του Αώου - Βίκου, καθώς και στα ποτάμια Αλιάκμονα, Βενέτικο και Αώο. Επομένως, δεν είναι τυχαίο που πεζοπόροι, ορειβάτες, φίλοι του ράφτινγκ και της ποδηλασίας την εντάσσουν στους top προορισμούς τους. Στα συν, οι χαμηλές τιμές ημερήσιου εισιτηρίου που διατηρεί το χιονοδρομικό, στα 13 ευρώ για τα σαββατοκύριακα και στα 10 ευρώ για τις καθημερινές (περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 24620 76530).

Εφόσον εξασφαλίσατε την πολυπόθητη άδεια που λέγαμε και έχετε ημέρες μπροστά σας για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, πάρτε ιδέες για τα καλύτερα χωριά, τα πιο περιζήτητα εστιατόρια, τις πιο όμορφες διαδρομές, τους πιο οικονομικούς ξενώνες από τον οδηγό του in2life για τα Ζαγοροχώρια

Χιονοδρομικά κέντρα Μετσόβου
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία χιονοδρομικά κέντρα διαθέτει το Μέτσοβο. Το πρώτο, οι Πολίτσες είναι ιδανικό για… πρωτάρηδες, αφού διαθέτει εύκολες πίστες, σχολή σκι για αρχάριους, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και καφέ-σαλέ για όσους… κουράζονται εύκολα. Το δεύτερο, το Καρακόλι, έχει έναν αναβατήρα που οδηγεί σε δύο πίστες, ενώ το τρίτο, ο Ζυγός, διαθέτει εναέριο αναβατήρα και τρεις πίστες. Οποιαδήποτε ημέρα, η τιμή για ημερήσια είσοδο βρίσκεται στα 10 ευρώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τηλέφωνο 26560 41333. Για να γνωρίσετε τις ομορφιές της γοητευτικής κωμόπολης και να οργανώσετε μία ολοκληρωμένη απόδραση, συμβουλευτείτε παλιότερο δημοσίευμά μας για το Μέτσοβο

Τα απαραίτητα tips
Πριν βγείτε στον πηγεμό για την λευκή πίστα της προτίμησής σας, μην ξεχάσετε να ελέγξετε αφενός, αν το αντίστοιχο χιονοδρομικό κέντρο είναι ανοιχτό, και αφετέρου αν οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό ενδείκνυνται για ασφαλή οδήγηση. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τα πολύ καλά ενημερωμένα sites των φίλων του χιονιού που λειτουργούν στην χώρα μας.

Το SnowReport.gr ενημερώνεται συνεχώς για τα καιρικά φαινόμενα, την κατάσταση των δρόμων κοντά στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα και το κατά πόσο χρειάζεται να εφοδιαστείτε με αντιολισθητικές αλυσίδες για να φτάσετε σε αυτά.

Ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα sites, αφιερωμένα στο αγαπημένο χειμερινό σπορ των Ελλήνων, το Xionodromika.gr αποτελεί την πιο εύχρηστη λύση σας, αν θέλετε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση στο κάθε χιονοδρομικό κέντρο, την χιονόπτωση, τις προσφορές που «τρέχουν» ανά την Ελλάδα και κάθε πληροφορία που ανεβάζουν οι δραστήριοι χρήστες της σελίδας στο newsfeed.

Φυσικά, το κάθε χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει την δική του ιστοσελίδα, από όπου μπορείτε να αντλήσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε εκεί. Επίσης, αν θέλετε να εξασφαλίσετε είσοδο για περισσότερες από μία ημέρες, πολλά από τα παραπάνω χιονοδρομικά πωλούν κάρτες εβδομαδιαίες ή και ετήσιες σε προνομιακές τιμές. Αναλυτικούς τιμοκαταλόγους θα βρείτε στα sites των κέντρων, στα οποία θα οδηγηθείτε πατώντας το link πάνω από το κάθε χιονοδρομικό κέντρο του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v