Ελεύθερο κάμπινγκ: Παρανομήστε μαζί μας

Τρεις μήνες φυλάκιση συν χρηματικές ποινές μας θυμίζει η κυβέρνηση ότι προβλέπονται για τους παραβάτες που, αψηφώντας την κρίση που περνά ο τουρισμός, επιλέγουν να μην ενισχύσουν χρηματικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Λες και δεν υπάρχουν λεφτά!
Ελεύθερο κάμπινγκ: Παρανομήστε μαζί μας
Σχεδιάζετε να πάρετε την σκηνή σας και να πάτε διακοπές σε άλλη παραλία, απογοητευμένοι από τις τιμές των ξενοδοχείων που, παρά τη γενικότερη κατάσταση και τα δωμάτια που παραμένουν άδεια, δεν λένε να κατέβουν στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας; Να ξέρετε πως η κυβέρνηση δεν θα είναι με το μέρος σας. Αλλά αυτό δεν είναι νέο.

Βάσει του νόμου 2160/1993 απαγορεύεται η «εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ο ίδιος νόμος προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρο, τρεις μήνες (εξαγοράσιμη) ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, καθώς και 150 ευρώ (για την ακρίβεια, 146,74 ευρώ) κατ’ άτομο για το πρόστιμο που εισπράττει επιτόπου ο δήμος ή η κοινότητα. Αλλά ούτε αυτό είναι νέο.

Το νέο είναι πως η συζήτηση επανήλθε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού που τέθηκε στον Υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη και απαντήθηκε ως εξής:

«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η κατασκήνωση επιτρέπεται στις Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (camping) οι οποίες αποτελούν κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές και επιπλέον επιβάλλεται από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα όρια του οποίου πραγματοποιείται η παράβαση, διοικητικό πρόστιμο ύψους 146,74 ευρώ κατ' άτομο».

Έχει και συνέχεια:

«Η αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί αφού προηγουμένως τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορεί ο φυσιολάτρης να απολαμβάνει τη φύση, παράλληλα όμως να την προστατεύει και να την αναδεικνύει».

Διότι, όπως όλοι ξέρουμε, οι καθ’ όλα νόμιμες πλαστικές ξαπλώστρες και τα ντεσιμπέλ των αυτοσχέδιων μπαρ των κατά τόπους δημοτικών επιχειρήσεων «προστατεύουν και αναδεικνύουν την φύση», σε αντίθεση με τους ελεύθερους κατασκηνωτές οι οποίοι αρέσκονται να μολύνουν τον χώρο στον οποίο ζουν για μερικές ημέρες, και οι οποίοι είναι και οι νούμερο ένα ύποπτοι ως απειλή του φυσικού πλούτου.

Αλλά βέβαια, αν δεν θυμίσεις στον λαό πως οι δωρεάν διακοπές είναι παράνομες διακοπές την ώρα που η ανεργία αγγίζει το 16% πότε θα το κάνεις;

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v