Εξοπλισμός κάμπινγκ: Ό,τι χρειάζεστε για το κινητό σας "παλάτι"

Το privé παλάτι στην ειδυλλιακή παραλία των ονείρων σας μπορεί να φωτίζεται από τα αστέρια και να έχει για soundtrack τον ήχο των κυμάτων, χρειάζεται όμως ορισμένα –ελάχιστα– κομφόρ για να γίνει λειτουργικό. Τα βρήκαμε online, ετοιμοπαράδοτα και οικονομικότατα.
Εξοπλισμός κάμπινγκ: Ό,τι χρειάζεστε για το κινητό σας παλάτι
της Ηρώς Κουνάδη

Όσοι έχουν περάσει έστω και ένα βράδυ ξάγρυπνοι και μουσκεμένοι μέσα σε μια σκηνή που στάζει –επειδή ο ουρανός ξέχασε ότι είναι Αύγουστος κι αποφάσισε να ρίξει κατακλυσμό– γνωρίζουν ότι ο σωστός εξοπλισμός είναι το παν στο, ελεύθερο και μη, κάμπινγκ. Χωρίς να εννοούμε ότι θα καταφύγετε σε ψυχαναγκαστικές ακρότητες τύπου σκουπάκι Black & Decker για να καθαρίζετε τη σκηνή, μια στοιχειώδης οργάνωση θα σας γλιτώσει από αρκετή ταλαιπωρία: ένα sleeping bag θα σας προστατεύσει από την μεταμεσονύχτια θαλασσινή αύρα, ένας φακός θα ρίξει φως στην υπόθεση του χαμένου αναπτήρα, ένα θερμός θα σας εξασφαλίσει παγωμένο καφέ το πρωί που θα ξυπνήσετε.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι χρειάζεστε μια μικρή περιουσία για να στήσετε την σκηνή σας σε κάποια παραλία. Για να σας βοηθήσουμε να υπολογίσετε σωστά το budget του μικρού, κινητού παλατιού σας, συγκεντρώσαμε τα περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα εφόδια και αξεσουάρ, και τα αναζητήσαμε σε online καταστήματα που εγγυώνται γρήγορο, ξεκούραστο και ασφαλές shopping.

Η σκηνή
Το άλφα και το ωμέγα του κάμπινγκ, τουλάχιστον αν δε μιλάμε για τις εντελώς αυθόρμητες καλοκαιρινές νύχτες, όπου απλά τυλίγεστε με ένα sleeping bag και κοιμάστε κάτω από τα αστέρια. Σαν βγείτε στον πηγαιμό για να αγοράσετε σκηνή, δύο είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: η σκηνή που θα επιλέξετε να έχει, πρώτον, δύο εισόδους με κουνουπιέρες, για να δημιουργείται ρεύμα και όχι φαινόμενα τύπου θερμοκηπίου, και δεύτερον αδιάβροχο ύφασμα γιατί ο νόμος του Μέρφι λατρεύει να χτυπά στις καλοκαιρινές μας διακοπές, με θεομηνίες που ξεκινούν από το πουθενά. Έτερος βασικός κανόνας είναι ότι οι σκηνές δύο ατόμων χωρούν ακριβώς αυτό που περιγράφουν: δύο άτομα –χωρίς τα πράγματά τους, ενίοτε δε χωρίς καν τα στρώματα.

Σκηνές θα βρείτε παντού, από καταστήματα ειδών σπιτιού και μεγάλα super market, μέχρι εξειδικευμένες αλυσίδες εξοπλισμού κάμπινγκ –τις οποίες θα συνιστούσαμε να προτιμήσετε, αν δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε τις διακοπές στη φύση και θέλετε μια σκηνή που θα αντέξει πολλά χρόνια. Στο e-shop του Δημητριάδη, για παράδειγμα, βρήκαμε σκηνή 3-4 ατόμων Camper Plus (φωτό) με διπλό πανί, δύο εισόδους και τέντα, στην τιμή των 35,50 ευρώ. Πιο ευρύχωρη είναι η σκηνή Campus Sumatra, με δύο μεγάλα πλαϊνά παράθυρα και δύο εισόδους για έξτρα δροσιά, και αδιαβροχοποίηση 1000 mm, την οποία βρήκαμε στο e-shop On Holidays στην τιμή των 45 ευρώ. Αν το budget σας είναι λίγο πιο ελαστικό, η σκηνή τριών ατόμων Terra Pop Up, με αντηλιακά φίλτρα UV30, αδιαβροχοποίηση 1000 mm και δύο εισόδους με σήτες θα σας κοστίσει 74,50 ευρώ από το online κατάστημα Δημητριάδης.

Το sleeping bag
Μην πέσετε στην παγίδα του πρωτάρη και το παραλείψετε, σκεπτόμενοι ότι «είναι καλοκαίρι». Ακόμη και αν στο σπίτι δε σκεπάζεστε ούτε με σεντόνι, τα βράδια δίπλα στη θάλασσα είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ούτως ή άλλως, οι καλοκαιρινοί υπνόσακοι, όσο ζεστοί και αν δείχνουν, είναι ελαφριοί και άνετοι, ειδικά σχεδιασμένοι για τις αυγουστιάτικες νύχτες μας. Στον υπολογισμό του budget σας, δε χρειάζεται να διαθέσετε περισσότερα από 10-15 ευρώ για sleeping bag –εκτός αν θέλετε κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο. Δείτε επιλογές για όλα τα γούστα στα e-shops Δημητριάδης και On holidays.

Το υπόστρωμα (ή στρώμα)
Κακά τα ψέματα, αν δεν είστε ταγμένοι οπαδοί της απαλής σαν πούδρα άμμου, που δεν συμβιβάζονται με το παραμικρό πετραδάκι προκειμένου να στήσουν τη σκηνή τους, θα χρειαστείτε λίγα ευρώ παραπάνω για να αγοράσετε, αντί για υπόστρωμα –που θα σας κόστιζε περί τα 6-7 ευρώ– ένα καλό φουσκωτό στρώμα, που θα αυξήσει κατά τι τον προϋπολογισμό σας, αλλά θα σας εξασφαλίζει μακάριο ύπνο, σε οποιοδήποτε έδαφος και αν σας ρίξουν η μοίρα και οι ακυρώσεις δρομολογίων. Εμείς ορκιζόμαστε στο όνομα του αυτοφούσκωτου στρώματος Terra το οποίο βρήκαμε στο e-shop του Δημητριάδη, στην τιμή των 25,90 ευρώ.

Ο φωτισμός
Όσο ρομαντικές ψυχές και αν είστε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να περπατήσετε στη σκοτεινή παραλία, θα χάσετε τον αναπτήρα/ το κινητό/ τη φωτογραφική μέσα στο χάος της σκηνής, θα χρειαστείτε, τέλος πάντων, λίγο φως. Ένα μικρό φαναράκι ή ένας φακός με μπαταρίες είναι ό,τι χρειάζεστε για να μην μείνετε στο σκοτάδι… αν δεν το θέλετε.

Βρήκαμε φακό 20 LED με μπαταρίες ειδικά σχεδιασμένο για κάμπινγκ, τον οποίο μπορείτε να κρεμάσετε στη σκηνή, στο e-click.gr στην τιμή των 10 ευρώ, και φανάρι 24 led, επίσης με μπαταρίες, στο DW ηλεκτρονικά Σταυριανός, στην τιμή των 11,50 ευρώ. Οικονομικότερη επιλογή, αν δε θέλετε συνθήκες φωτισμού επιπέδου… πίστας, είναι ο φακός 6 LED με κλιπ για να τοποθετείται εύκολα μέσα στη σκηνή σας, που βρήκαμε στο IdeaShop, στην τιμή των 3,50 ευρώ.

Στο Telemarketing Store βρήκαμε, τέλος, φανάρι που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, και διαθέτει επίσης ενσωματωμένο ραδιόφωνο, πυξίδα και φορτιστή για το κινητό σας –όλα αυτά στην τιμή των 49,90 ευρώ.

Το ψυγειάκι
Το γεμίζετε πάγο, το τοποθετείτε στη σκιά, και σας εξασφαλίζει δροσερό νερό και αναψυκτικά για δύο τουλάχιστον μέρες –αν, βέβαια, δεν πετύχετε 40 βαθμούς υπό σκιάν. Στο Fitmaster βρήκαμε ισοθερμικό ψυγειάκι χωρητικότητας 25 λίτρων, στην τιμή των 17 ευρώ. Εναλλακτικά, αν έχετε σημείο… τροφοδοσίας κρύου νερού (ταβερνάκι, café, beach bar κλπ) κοντά στη σκηνή σας, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πολύ οικονομικότερο θερμός ή μια ισοθερμική θήκη μπουκαλιού (φωτό) όπως αυτή που βρήκαμε στο Plus 4U, στην τιμή των 4,32 ευρώ.

Το σαλόνι
Για τους πιο απαιτητικούς campers, που δεν ικανοποιούνται με την επιλογή της ολοήμερης… ξάπλας στην πετσέτα, αλλά και για όσους είναι πρόθυμοι να αυξήσουν λίγο το budget για χάρη της τέλειας οργάνωσης, η αγορά έχει προβλέψει τεράστια ποικιλία πτυσσόμενων επίπλων, με τα οποία μπορείτε να στήσετε ένα ωραιότατο σαλονάκι έξω από τη σκηνή σας. Μας αρέσει πολύ η καρέκλα με μαξιλαράκι Hupa, η πλάτη της οποίας πέφτει ώστε να μετατρέπεται σε ξαπλώστρα, που βρήκαμε στον Δημητριάδη στην τιμή των 22,90 ευρώ. Οικονομικότερη επιλογή είναι τα πτυσσόμενα σκαμπό (3,50 ευρώ). Για κάτι πιο… εναλλακτικό, υπολογίστε περί τα 10 ευρώ για μια αιώρα, και στήστε σκηνή κοντά σε δέντρα για να την κρεμάσετε. Στον Δημητριάδη, επίσης, βρήκαμε πτυσσόμενο τραπεζάκι με 13,90 ευρώ.

Το μπάνιο
Αν δεν αντέχετε με τίποτα το αλάτι στο δέρμα και τα μαλλιά, η λύση σας είναι ο σάκος νερού, ή ντουζιέρα κάμπινγκ, επί το απλούστερο. Το μαύρο πολυέστερ από το οποίο είναι συνήθως φτιαγμένη αναλαμβάνει να κρατήσει ζεστό το νερό με το οποίο θα τη γεμίσετε, αρκεί να τοποθετηθεί σε σημείο όπου να τη βλέπει ο ήλιος. Θα τη βρείτε σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 8-10 ευρώ, σε online καταστήματα όπως τα Clever Market και Plaza 24. Έξυπνη λύση είναι και η ντουζιέρα αυτοκινήτου, που βρήκαμε στο On Holidays και η οποία τοποθετείται στον αναπτήρα του αυτοκινήτου και αντλεί νερό από οποιοδήποτε δοχείο, χάρη στο ενσωματωμένο μοτεράκι της. Κοστίζει 19,90 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v